18 mai 2024
16.7 C
București

Utilizatorii din R. Moldova vorbesc, în medie, la telefonul mobil patru ore și jumătate lunar

Datele statistice despre evoluția pieței de telefonie mobilă în perioada ianuarie – septembrie 2017 arată că în Republica Moldova continuă să se mențină tendințele de anul trecut: creștere ușoară a numărului de utilizatori și a traficului de voce în rețelele mobile și scăderea veniturilor obținute de furnizori de servicii.

Datele Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) evidențiază faptul că, în nouă luni ale anului curent, numărul utilizatorilor a crescut cu mai bine de 63,7 mii (+1,4%) și a totalizat peste 4,4 milioane (cartele SIM), transmite IPN.

Volumul traficului de voce a crescut, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, cu 11,4 milioane minute și a totalizat 4.640 milioane de minute.

Moldtelecom și-a mărit baza de clienți cu 4,5%, până la 366,5 mii în timp ce Orange Moldova – cu 1,9%, până la 2 ,617 milioane. Numărul clienților Moldcell s-a micșorat cu 0,13%, reducându-se până la1,508 milioane.

Traficul mediu lunar de minute vorbite de un utilizator în perioada de raportare a însumat 261 de minute (patru ore și 21 minute), iar durata unui apel a fost de 1,7 minute. Venitul mediu lunar per utilizator a alcătuit 74,7 mdl.

Diminuarea veniturilor pe această piață este cauzată de trei factori principali. Primul vizează schimbarea preferințelor de consum ale utilizatorilor de telefonie mobilă, care în ultimii ani utilizează tot mai larg serviciile alternative de comunicare (Skype, Viber, etc.) pentru convorbiri telefonice și schimburi de mesaje.Al doilea factor ține de micșorarea veniturilor din serviciile de interconectare a rețelelor furnizorilor naționali în urma diminuării, conform reglementărilor ANRCETI, a prețului maxim ce poate fi perceput de furnizori pentru terminarea apelurilor naționale în rețeaua proprie de telefonie mobilă, preț care în anul 2017 a fost redus cu circa 30%. Al treilea factor vizează saturația pieței de telefonie mobilă, tendință care se face tot mai simțită în ultimii ani.

La finalul lunii septembrie a.c. , Orange Moldova deținea o cotă de piață de 64,6%, Moldcell – 30,9% şi Moldtelecom – 4,5%.

Autor: Ligia Beatrice Vasilescu
Foto- Pixabay.com

Mai multe articole

Știrile zilei