5 mai 2024
22 C
București

Un artefact din argint aurit, descoperit în comitatul englez Norfolk, rămâne un mister nerezolvat pentru specialiști

Un artefact din argint aurit, datat la sfârșitul secolului al VIII-lea sau începutul secolului al IX-lea care a fost descoperit în comitatul englez Norfolk, îi întrigă pe arheologi. Deși are un design sofisticat similar cu cel al unor lucrări medievale celebre, utilitatea sa rămâne necunoscută.

Deocamdată o enigmă pentru arheologi, obiectul pare să nu aibă o utilitate precisă: un artefact curios din argint aurit, aproape asemănător cu un capac pentru o butelcă din metal, descoperit în apropierea satului Langham (Norfolk, estul Angliei).

Deși rămâne învăluit în mister, trebuie să recunoaștem că micul obiect datat cu aproximativ 1.200 de ani în urmă de experți prezintă o lucrătură extrem de sofisticată. „A fost făcut de cineva cu un adevărat simț al frumosului”, spun arheologii, care au raportat această descoperire intrigantă pe 31 decembrie 2023.

Detectoare de metale în Marea Britanie

Așa cum se întâmplă adesea peste Canal – dovedit prin identificarea unei mici Biblii din aur, a fragmentelor de argint din epoca vikingă sau chiar a două săbii romane – enigmaticul artefact a fost găsit de un „arheolog în devenire”, echipat cu detectorul său de metale.

În Marea Britanie, Treasure Act din 1996, impune oricărei persoane care descoperă comori în Anglia, Irlanda de Nord sau Țara Galilor să o raporteze responsabililor legali în termen de paisprezece zile de la descoperire. Un fenomen care, în Franța, este perceput ca fiind mai mult dăunător decât cu adevărat benefic pentru progresul istoric. „Jefuirile arheologice privează toate cunoștințele pe care le-ar putea oferi o descoperire realizată științific”, a declarat Daniel Roger, șeful centrului științific al Muzeului Național de Arheologie, pentru revista GEO.

Mărturie a tehnicilor artizanale meticuloase

Obiectul nostru misterios, în ciuda diametrului său mic de 19,4 metri, are un design meticulos: vârful este plat și circular; laturile scurte și drepte, formând un cilindru gol, puțin adânc; este decorat cu un motiv spiralat elaborat, părând a reprezenta un animal care se uită înapoi, poate un cal, imagine populară în perioada anglo-saxonă (secolele IV-XI). Experții îi plasează originea la sfârșitul secolului al VIII-lea sau începutul secolului al IX-lea.

Potrivit acestora, „stilul” său seamănă în cele din urmă foarte mult cu ilustrațiile complexe ale unuia dintre cele mai faimoase manuscrise ilustrate din istorie, Cartea lui Kells (în jurul anului 800), sau chiar cu cele din Evangheliile Lindisfarne (700-715).

Totuși, la fel ca aceste două capodopere, artefactul a reușit să supraviețuiască mai mult de un mileniu pentru a ajunge la noi fără prea multe zgârieturi – cu excepția uneia dintre laturile sale care a fost pliată spre interior, provocând o crăpătură care nu modifică modelul.

De cele mai multe ori nu vedem culorile trecutului pentru că hainele nu supraviețuiesc, iar emailurile se pierd în decorațiuni”, a declarat istoricul Helen Geake, ofițer de legătură din Norfolk. Amestecul de mercur cu aur pulbere (probabil ambele importate din Spania, cred specialistii) este totusi evident.

Avem dovezi că aurarii făceau și ilustrații ale manuscriselor în această perioadă. Foarte versatil, [artizanul din spatele artefactului] ar fi făcut multe lucruri diferite”, a adăugat dr. Helen Geake.

Un „mister artistic”, străvechi și fascinant

Această tehnică sofisticată menită să scoată în evidență modelul, numită „aurire”, evidențiază marea pricepere a anglo-saxonilor.

Cu toate acestea, în ciuda acestui nivel ridicat de măiestrie și a costurilor pe care le-ar fi cerut un astfel de obiect, „creat cu atâta grijă ca o biblie sau o bijuterie”, cercetătorii nu reușesc să identifice utilitatea acestuia.

Potrivit istoricului Helen Geake, elemente similare au fost deja detectate, fără ca nimeni să fi deblocat încă secretul utilizării lor. „Poate că făcea parte dintr-un grup mai mare, montat pe bețe din lemn care s-au descompus de mult”, a nuanțat expertul. Oricare ar fi cu adevărat scopul său, descoperirea îmbogățește înțelegerea meșteșugurilor antice, stârnind în același timp curiozitatea pasionaților de istorie.

Extraordinara piesă de argint aurit, declarată oficial „comoară” de către un expert, ar putea fi acum achiziționată de un muzeu. Cel al Castelului Norwich (Muzeul Castelului Norwich), construit de William Cuceritorul, a arătat interes.

Autor: Corina Gheorghe
Foto: BBC/ Norfolk County Council / Facebook.com

 

Mai multe articole

Președintele a promulgat Legea privind energia eoliană offshore

Legea privind energia eoliană offshore a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Actul normativ reglementează cadrul general necesar implementării în România a proiectelor de producere...

Știrile zilei