29 aprilie 2024
18.7 C
București

Și Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române vrea bani mai mulți de la stat

Suntem în perioada în care toată lumea cere bani mai mulți de la stat. Și din motive electorale, sunt anumite categorii de personal care chiar primesc bani în plus la salariu. În unele cazuri majorarea e justificată, în altele… A venit rândul și celor din biserici să ridice pretenții și să solicite bani mai mulți. Purtătorul lor de cuvânt este chiar Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a solicitat, în cadrul unei întâlniri a reprezentanţilor cultelor cu cei ai statului, creşterea salariului personalului neclerical al cultelor recunoscute la nivelul salariului minim pe economie.

Pretențiile BOR sunt într-o țară în care construim biserici, chiar multe biserici, dar avem spitale care stau să se prăbușească și școli în care mor copii sub dărâmături.

Aşteptăm cu speranţă concretizarea creşterii sprijinului salarial pentru personalul neclerical al cultelor recunoscute la nivelul salariului minim pe economie, prin aplicarea urgentă a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 16/2024 pentru modificarea şi completarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, întrucât unităţile de cult cu venituri reduse întâmpină dificultăţi crescute în asigurarea fondurilor proprii necesare funcţionării”, a transmis Patriarhul Daniel.

Și nu s-a oprit aici. Șeful BOR a mai cerut Guvernului completarea cadrului legislativ pentru majorarea de la 30% la 40% a ponderii posturilor clericale pentru care se alocă sprijin la salarizare de la bugetul de stat în cuantum de 80%.

Folosim această ocazie pentru a cere Guvernului României să completeze Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, Capitolul III – Culte, lit. E, art.2 alin.4, astfel încât să se majoreze de la 30% la 40% procentul posturilor clericale pentru care se alocă sprijin la salarizare de la bugetul de stat în cuantum de 80%, deoarece numărul unităţilor de cult aflate în această situaţie de insuficienţă a fondurilor necesare funcţionării este foarte mare, mai ales în mediul rural”, a spus Patriarhul.

Pretențiile BOR vin într-o țară în care, în ultimele trei decenii, s-au construit sute de biserici, multe dintre ele beneficiind de susținere financiară de la stat, prin intermediul administrațiilor locale sau direct de la Guvern. Sunt localități care nu au dispensare sau în care școlile abia se țin să nu se prăbușească, dar primăriile au virat și continuă să vireze fonduri către biserici.

Și asta în timp ce afacerile dezvoltate pe lângă biserici sunt foarte profitabile și multe dintre ele nu aduc niciun venit la bugetul de stat. În plus, românul este obișnuit să cotizeze la „cutia milei”, iar acele contribuții nu au fost niciodată fiscalizate. În acest context, prețențiile ridicate de culte nu sunt unele întemeiate. Dar cum suntem într-un an electoral, iar biserica s-a implicat mereu politic, nu m-ar mira ca doleanțele BOR să fie satisfăcute de Guvern.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Arhiva Ordinea Zilei

Mai multe articole

TAROM primește ajutorul de restructurare. Compania trebuie reorganizată

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, a anunțat că ajutorul de restructurare pentru TAROM, aprobat de Comisia Europeană, în valoare de maximum 95,26 milioane...

Știrile zilei