17 mai 2024
11.3 C
București

Schimbări importante în funcționarea farmaciilor

Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanţă de guvern pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

Inițiatorul propune și modificări referitoare la organizarea și funcționarea farmaciilor, fiind vizate următoarele schimbări majore:

  • posibilitatea înființării de farmacii universitare de către instituţiile de învăţământ superior de drept public acreditate care au în structura lor Facultăţi de farmacie,
  • stabilirea criteriilor pentru autorizarea înființării farmaciilor: criteriul geografic care prevede o distanţă între acestea în mediul urban de cel puţin 250 de metri, iar în mediul rural de 500 metri, precum şi după criteriul demografic

Proiectul de act normativ stabilește că înfiinţarea unei farmacii comunitare se autorizează cu respectarea următoarelor condiţii:

  • criteriul demografic – în funcţie de numărul de locuitori, dovedit prin adeverinţă eliberată de autoritatea administraţiei publice locale, respectiv Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor: în Bucureşti – o farmacie la 3.000 de locuitori, în oraşele reşedinţă de judeţ – o farmacie la 3.500 de locuitori, iar în celelalte localităţi din mediul urban şi rural – o farmacie la 4.000 de locuitori;
  • criteriul geografic – distanţa minimă dintre farmacii/oficine comunitare, dovedită printr-un document emis de un topograf autorizat care să ateste această situaţie: în mediul urban la o distanţă de minim 250 metri, iar în mediul rural la o distanţă de minim 500 metri.

În situaţia în care, în mediul rural, nu există o unitate farmaceutică autorizată pe o distanţă de cinci kilometri se poate înfiinţa o singură farmacie comunitară, fără respectarea criteriului demografic.

Ministerul Sănătăţii va publica pe pagina de internet proprie lista cu unităţile farmaceutice autorizate.

Întreruperea activităţii fără transmiterea notificării de suspendare a activităţii, a cererii şi documentelor aferente către Ministerului Sănătăţii şi Colegiile teritoriale ale Colegiului Farmaciştilor din România atrage anularea autorizaţiei de funcţionare„, se arată în proiect.

Taxe majorate

De asemenea, se vor actualiza taxele pentru emiterea autorizaţiei de funcţionare astfel:

  • pentru înfiinţarea de farmacii în mediul urban – 7.000 lei,
  • pentru înfiinţarea de farmacii în mediul rural – 3.000 lei,
  • pentru înfiinţarea unei oficine comunitare rurale – 1.500 lei, pentru înfiinţarea de drogherii în mediul urban – 5.000 lei,
  • pentru înfiinţarea de drogherii în mediul rural – 1.500 lei.

Taxele pentru emiterea unei noi autorizaţii în cazul preschimbării autorizaţiei de funcţionare a farmaciei sunt următoarele: pentru mediul urban – 5.000 lei, iar pentru mediul rural – 2.000 lei.

Taxele pentru emiterea unei noi autorizaţii în cazul preschimbării autorizaţiei de funcţionare a drogheriei sunt următoarele: pentru mediul urban – 2.000 lei, iar pentru mediul rural – 750 lei.

Pentru emiterea unui duplicat al autorizaţiei de funcţionare taxa va fi de 1.000 lei. Pentru orice altă modificare înscrisă pe autorizaţia de funcţionare a farmaciei sau drogheriei se va percepe o taxă de 1.500 de lei, iar în cazul mutării sediului farmaciei sau drogheriei cuantumul taxelor este acelaşi cu cel prevăzut pentru înfiinţare.

Aceste taxe se vor constitui venit la bugetul de stat.

Farmacii pe lângă universități

Instituţiile de învăţământ superior de drept public acreditate care au în structura lor Facultăţi de farmacie pot înființa farmacii universitare. În farmacia universitară se desfăşoară activităţi de asistenţă farmaceutică pentru populaţie, activităţi de învăţământ farmaceutic, precum şi activităţi de cercetare ştiinţifică farmaceutică şi educaţie farmaceutică continuă.

Activităţile de învăţământ farmaceutic, de cercetare ştiinţifică farmaceutică şi educaţie farmaceutică continuă se desfăşoară sub îndrumarea personalului didactic integrat, în baza unui plan aprobat anual, în acord cu necesităţile privind evoluţia reglementărilor naţionale şi europene în domeniul farmaceutic, prin ordin al ministrului Sănătăţii”, prevede proiectul de act normativ.

Farmacia universitară este condusă de un farmacist-şef, cadru universitar cu gradul didactic cel mai înalt. În cadrul farmaciei universitare urmează să fie încadrate cel puţin două cadre didactice universitare în domeniul farmaceutic, prin integrare clinică.

Instituţia de învăţământ superior de drept public acreditată care are în structură o Facultate de farmacie poate înfiinţa o singură farmacie universitară”, stipulează proiectul.

Farmacia universitară va funcţiona pe baza unei autorizaţii emise de Ministerul Sănătăţii, iar aceasta nu va putea fi înstrăinată.

Farmacia universitară colaborează cu Ministerul Sănătăţii în scopul asigurării asistenţei farmaceutice specifice domeniilor de intervenţie ale asistenţei de sănătate publică”, se mai arată în proiect.

Autor: Sofia Filip
Foto: Arhiva Ordinea Zilei

Mai multe articole

Știrile zilei