30 aprilie 2024
18.2 C
București

ROBOR trage frâna în imobiliare. Previziunile anului 2019

Mulți dintre cumpărătorii-persoane fizice, care fac achiziții pe piața imobiliară, se bazează pe accesarea unui credit care să le permită cumpărarea unei locuințe. Anul 2018 a reprezentat o perioadă de cotitură pentru această industrie, evoluția ROBOR influențând semnificativ dorința românilor de a-și cumpăra o casă. Modificările politicilor de creditare își vor face simțite efectele și mai puternic în 2019, experții din imobiliare așteptându-se la o serie de corecții ale prețurilor pentru anumite produse din piața imobiliară.

ROBOR a tras frână în imobiliare, în 2018. Dar în anul care stă să înceapă, pe lângă evoluția indicilor ROBOR mai intervine un factor psihologic important pentru piață: decizia BNR de a limita gradul de îndatorare.

În anul 2018, creșterea ROBOR a avut un efect de încetinire a volumului de tranzacții și a condus la o creștere importantă a ratelor, comparativ cu anul 2017. De la sub 1% (cel mai mic nivel istoric) cât era în 2016/2017, s-a atins pragul de circa 3% în 2018 – în 2008 era aproape de 15%. Așadar, cei care își achiziționează locuințe se pot raporta la un istoric mai lung înainte de a decide să facă acest pas, pentru a fi cât mai siguri că își pot susține ratele.Cu toate acestea, este însă și o componentă psihologică foarte mare la mijloc, care e normal să producă efecte pe o perioadă medie de timp”, explică Alina Verdeață, managing director Green Alley Real Estate.

În condițiile în care BNR a anunțat că, începând cu 1 ianuarie 2019, va limita gradul de îndatorare, specialiștii așteaptă noi schimbări semnificative în piața imobiliară.”Chiar dacă această diminuare a gradului de îndatorare poate afecta doar o anumită categorie de populație – respectiv cei care sunt la limita de încadrare pentru obținerea unui credit – din nou componenta psihologică își poate pune amprenta, în sensul în care ar putea produce efecte pe o perioadă medie de timp și în rândul celor cu venituri mai mari care accesează proprietăți mai scumpe, dar care nu sunt atât de sensibil influențați de această masură. În final, efectul este unul de corecție și poate fi benefic într-o piață care se dorește să rămână stabilă”, precizează Alina Verdeață.

“În următoarea perioadă, există posibilitatea unor corecții ale prețurilor pentru anumite produse din piața imobiliară care sunt supraevaluate, fenomen care se întâlnește mai mult în piața de locuințe vechi”- Alina Verdeață, managing director Green Alley Real Estate.

ROBOR și limitarea gradului de îndatorare nu sunt singurele obstacole pentru sectorul imobiliar. „Problemele cu infrastructura și limitarea cotei de 5% TVA la suma de 450.000 Ron pentru o locuință nouă sunt două dintre cele mai importante obstacole în dezvoltarea sectorului rezidențial din România. Acești factori obligă deseori dezvoltatorii să livreze locuințe cu suprafețe mai mici, în special pentru produselele pe segmentul uppermiddle și chiar premium”, arată specialistul Green Alley Real Estate.

Referindu-se la modul în care va evolua sectorul rezidențial în 2019, Alina Verdeață subliniază faptul că provocările legate de dezvoltarea infrastructurii, birocrația în obținerea avizelor de construire, creșterea prețurilor la materialele de construcție, criza forței de muncă în construcții, modificările fiscale și legislative specifice pieței imobiliare sunt factori care pot influența dinamica pieței în 2019.

În același timp, în București, zonele centrale (Unirii, Timpuri Noi, Tineretului- Văcărești), zonele din jurul actualilor poluri de birouri ( Barbu Văcărescu, Aviației, Pipera, Regie-Politehnică), au constituit în ultimii 2 ani o creștere semnificativă în livrarea de locuințe noi și trendul va continua în aceeași direcție și în privința polurilor viitoare sau în curs de dezvoltare, respectiv Pallady și Expoziției, incluzând și dezvoltările mixte de birouri și rezidențial. Dezvoltările premium de tip boutique și mai mari, din zonele ultracentrale (Dorobanți, Floreasca, Romană, Herăstrău, Aviatorilor, Primăverii) sunt foarte căutate pentru că satisfac un tip pretențios de cerere care caută să achiziționeze o proprietate la cele mai ridicate standarde de calitate. Nu în ultimul rând, tehnologia și inovația sunt cuvinte cheie în evoluția pieței rezidențiale.  Competiția a crescut, iar dezvoltatorii sunt din ce în ce mai atenți la detalii și la tendințe pentru a se diferenția și a câștiga clienții. Acest lucru se va reflecta din ce în ce mai mult în creșterea calității locuirii pe toate segmentele pieței”, mai spune specialistul. 

Oamenii se orientează către confort

În ultima perioadă, specialiștii au constat schimbări și în ceea ce privește preferințele cumpărătorilor atunci când vine vorba despre achiziționarea unei locuințe. Expertul Green Alley Real Estate subliniază faptul că oamenii sunt din ce în ce mai educați, mai bine informați și mult mai orientați către confort.” În ceea ce privește criteriile de achiziție, factorul „timp” a înlocuit deseori factorul „buget” – deși mai scumpe, oamenii caută tot mai mult locuințe centrale, cu acces facil la infrastructura de acces, în special metrou, și cât mai aproape de locul de muncă, tocmai pentru a caștiga timp, care a devenit cea mai mare provocare pentru noi toți. Alte schimbări pe care le-am identificat în rândul clienților ar fi o atenție mai mare la reputația dezvoltatorului, calitatea construcției și a finisajelor, la conceptul arhitectural, design, spații verzi, facilitățile și serviciile oferite”, detaliază Alina Verdeață.

Cinci sfaturi utile pentru o persoană care dorește să achiziționeze o locuință

  • Să studieze cu atenție produsele din piață pentru a alege cel mai bun produs preț-calitate.
  • Să apeleze la un consultant imobiliar profesionist.
  • Fie că achiziționează în scop investițional sau nu, să gândească pe termen lung: zona contează cel mai mult, apoi calitatea construcției, seriozitatea dezvoltatorului și viziunea proiectului (dacă vizează o locuință nouă), potențialul zonei (dacă este o zonă în dezvoltare).
  • Dacă apelează la un împrumut bancar să își studieze atent calculele și criteriile de achiziție pentru a fi acoperit de fluctuațiile economiei pe termen lung.
  • Odată bifate criteriile raționale, să aleagă locuința pe care simte că o va numi acasă.

Despre Estic Park

Estic Park este un ansamblu rezidențial care își propune să contribuie la evoluția cartierului Pantelimon. Este dezvoltat de unul dintre cei mai mari investitori israelieni, ILDC și este unul dintre puținele ansambluri cu deschidere directă la lac, din București. Este un produs fair value – pe malul lacului, departe de traficul și zgomotul din oraș, dar localizat în sectorul 2, la 25 minute de Unirii și la 30 minute de polul de birouri din Pipera (prin traseul Doamna Ghica-Petricani), cu un concept arhitectural modern ce va avea servicii integrate (supermaket, locuri de joacă, pistă de jogging, terenuri de sport, sală de fitness, cafenea, acces securizat). Toate acestea la un preț accesibil.

Este un concept de smart buying, pentru că obții beneficii evaluate la prețuri ridicate și economisești totodată cca 30% comparativ cu prețul unei locuințe în zona Aviației, Barbu Văcărescu sau Pipera.

Se adresează atât tinerilor care sunt la prima achiziție, cât și cuplurilor și familiilor cu copii, oferind o gamă variată de locuințe: studiouri duble, apartamente cu 2 camere, cu 3 camere și apartamente de tip penthouse, parcări subterane și supraterane. În acest moment sunt peste 200 de locatari care s-au mutat,  iar următorul bloc va fi finalizat în toamna anului viitor.

 

Autor: Ștefania Enache
Foto: Pixabay.com/ Green Alley Real Estate

 

 

 

 

 

Mai multe articole

Veniturile OMV în scădere, pe fondul prețului mai mic la gaze

Grupul austriac OMV a raportat marţi o scădere cu un sfert a cifrei de afaceri, până la 8,17 miliarde de euro, în primele trei...

Știrile zilei