Home Actualitate Mediu Poluarea aerului din Europa ucide annual cel puțin 1.200 de copii

Poluarea aerului din Europa ucide annual cel puțin 1.200 de copii

Poluarea devine o problemă tot mai gravă pentru omenire. Un raport dat publicității de Agenția Europeană de Mediu (AEM) evidențiază faptul că, la nivelul continentului, anual, cel puțin 1.200 de copii și adolescenți mor prematur din cauza poluării aerului.

Datele fac parte dintr-un amplu studiu care a analizat aproximativ 30 de ţări de pe continent, inclusiv cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Raportul AEM subliniază faptul că la fel ca pentru adulţi, această poluare reprezintă principalul risc de mediu pentru sănătatea minorilor şi reduce speranţa de viaţă a acestora.

Poluarea aerului cauzează peste 1.200 de decese premature pe an în rândul tinerilor sub 18 ani din Europa şi creşte semnificativ riscul de îmbolnăvire mai târziu în viaţă. În pofida progreselor înregistrate în ultimii ani, nivelurile mai multor poluanţi atmosferici cheie continuă să depăşească nivelul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), în special în Europa Centrală şi de Est, precum şi în Italia”, se arată în raport.

CITEȘTE ȘI: Alarmant! 10% dintre cancerele depistate în Europa sunt asociate cu poluarea

Cercetarea scoate în evidență faptul că zonele apropiate de marile centrale electrice pe cărbune, precum şi oraşele mari din centrul şi estul continentului, dar și Câmpia Padului din Italia se remarcă, în mod regulat, prin calitatea proastă a aerului.

Trebuie menționat că în acest raport nu au fost incluse mai multe ţări europene, inclusiv Regatul Unit sau Ucraina. Bilanțul continental ar putea fi mai grav dacă ar include toate zonele din Europa.

Nu este primul semnal de alarmă pe care îl trage AEM. Anul trecut, în noiembrie, Agenția a publicat un alt raport din care rezulta că cel puţin 238.000 de persoane – din toate categoriile de vârstă – au murit prematur în 2020 în Europa din cauza poluării aerului în ţările membre ale agenţiei (Uniunea Europeană, Turcia, Norvegia, Elveţia, Islanda şi Liechtenstein).

CITEȘTE ȘI: Poluarea luminoasă nu ne mai dă voie să admirăm cerul. A scăzut dramatic numărul stelelor care pot fi văzute cu ochiul liber

Chiar dacă ponderea copiilor şi a adolescenţilor afectaţi de poluarea aerului este „relativ mică” în comparaţie cu populaţia generală, moartea atât de timpurie „reprezintă o pierdere a viitorului potenţial, precum şi o povară semnificativă a bolilor cronice atât în copilărie, cât şi mai târziu în viaţă”, atrag atenția experții AEM.

Agenţia recomandă concentrarea pe calitatea aerului în jurul şcolilor şi a creşelor, precum şi pe facilităţile sportive şi transportul public.

Efectele încep să se manifeste înainte de naştere, expunerea mamei la poluarea aerului „fiind legată de greutatea mică la naştere şi de naşterile premature”. După naştere, poluarea mediului creşte riscul apariţiei mai multor probleme de sănătate, printre care astmul, care afectează 9% din copiii şi adolescenţii din Europa, sau insuficienţa şi infecţiile respiratoria.

CITEȘTE ȘI: Poluarea aerului ucide anual aproape 2.900 de bucureşteni

Specialiștii subliniază faptul că efectele poluării aerului în cazul copiilor sunt agravate deoarece acestia sunt mai activi fizic decât adulţii, iar dimensiunile lor îi fac mai vulnerabili, aşa cum este în cazul gazelor de eşapament, care îi afectează mult mai direct.

Agențiile de sănătate arată faptul că cea mai gravă poluare a aerului provine în primul rând de la particulele fine, care pătrund adânc în plămâni. Urmează dioxidul de azot (NO2) şi ozonul (O3).

Autor: Sofia Filip
Foto: Pixabay.com
Exit mobile version