19 mai 2024
16.7 C
București

Ploieștiul, Vaslui și Oravița se luptă pentru titlul de Capitala Tineretului din România 2024

Consiliul Tineretului din România a anunțat că municipiile Ploiești și Vaslui și orașul Oravița se luptă pentru titlul de Capitala Tineretului din România 2024.

În prima etapă de jurizare au candidat pentru titlul de Capitala Tineretului din România 2024 oraşele Bistriţa, Oraviţa, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea şi Vaslui.

În urma jurizării, Ploieşti, Oraviţa şi Vaslui merg mai departe în finala competiţiei.

Începând cu data de 12 iulie începe cea de-a doua rundă, în care oraşele finaliste trebuie să îşi dezvolte dosarul de candidatură până pe 31 august. Oraşul câştigător va fi anunţat la Cluj-Napoca, în 17 septembrie, în cadrul Summitului Tinerilor”, menționează Consiliul Tineretului din România.

Jurizarea candidaturilor se va face în funcţie de o serie de criterii, printre care motivaţia care a stat la baza fundamentării candidaturii, coerenţa viziunii, a misiunii şi a obiectivelor şi corelarea proiectelor propuse cu strategii şi documente de politici publice de tineret.

Orașul câştigător va primi un premiu în valoare de 50.000 de euro, acordat de Banca Comercială Română (BCR), şi va deţine titlul de „Capitala Tineretului din România” în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2024.

De asemenea, echipa câştigătoare va avea oportunitatea de a dezvolta un program cadru tematic anual care vizează dezvoltarea urbană cu participarea directă tinerilor, capitalele realizând proiecte din ce în mai profesioniste, abordând noi teme de interes pentru tineri şi încurajând dezvoltarea de idei noi şi inovatoare referitoare la co-crearea şi dezvoltarea oraşului. Încercând să stabilească noi modele, aceste programe anuale aduc o contribuţie semnificativă la procesul de armonizare a diversităţii urbane, conservând identitatea diversă a comunităţilor, dar promovând în acelaşi timp toleranţa bazată pe comunicare şi acţiune comunitară.

Programul „Capitala Tineretului din România” funcţionează pe principii similare celor de la Capitala Europeană a Tineretului – titlu deţinut de Cluj-Napoca în 2015 – şi a fost iniţiat de către Consiliul Tineretului din România, Federaţia Tinerilor din Cluj, Grupul PONT şi Banca Comercială Română (BCR). Prima ediţie a avut loc în anul 2016, iar primul oraş din România care a purtat acest titlu a fost Timişoara, urmat de Bacău, Baia Mare, Iaşi, iar în prezent, Constanţa poartă acest titlu.

Autor: Ioana Andrei
Foto: Consiliul Tineretului din România

 

Mai multe articole

Știrile zilei