Home Economie Oameni din business Marelbo, o afacere de familie care încalță oameni din întreaga lume

Marelbo, o afacere de familie care încalță oameni din întreaga lume

În fabrica Marelbo lucrează 450 de angajați.

Marelbo este o afacere 100% românească. Mai mult, este un business de familie care s-a născut cu mult înainte de căderea regimului comunist datorită pasiunii cu care fondatorul companiei, Aurel Bobu, s-a implicat în profesia sa.

Povestea de succes a afacerii Marelbo începe în anul 1984. În acel an, Aurel Bobu, a pășit pentru prima dată într-un atelier de cizmărie. Cel care l-a dus acolo a fost chiar tatăl său. Fascinat de tot ce se întâmpla în incinta respectivă, Aurel Bobu și-a dedicat timpul acestei profesii și a furat meserie de la cei mai mari ca el. Prima sa pereche de pantofi a avut-o drept model pe mama sa. Încălțămintea avea talpa de microporos, cu un rând alb și unul negru.

Ucenicul s-a dovedit un adevărat maestru în arta confecționării pantofilor, renumele său depășind repede granițele județului Suceava, regiune în care activa. Din ucenic s-a transformat în profesor, reușind ca, până în 1989, să formeze și să califice 50 de cizmari. Cu ajutorul lor a putut face față comenzilor primite.

Marelbo: Marioara, Aurel, Bobu

Și cum meseria reprezintă un capital important cu care poți începe o afacere, Aurel Bobu a pornit, în anul 1994, un business axat pe confecționarea de încălțăminte. Și-a numit firma Marelbo, o combinație între numele soției sale, Marioara ( MA), prenumele său, Aurel (REL) și numele de familie, Bobu (BO).

Ionuț Bobu, împreună cu părinții său: Aurel și Marioara Bobu.

Marelbo a început de la o pereche de pantofi realizată de către Aurel Bobu, fondatorul companiei, mamei sale. După aproximativ un an, a început să vândă încălțăminte în tot județul Suceava, cu ajutorul ucenicilor care l-au ajutat să onoreze toate comenzile. Până în 1989, a reușit să formeze alți 50 de cizmari. Investiția inițială în acest business a constat în școlarizarea tatălui meu, în scule, materiale, piele, tălpi și o mașină de cusut. În cei peste 30 de ani de existență, Marelbo și-a dezvoltat propriul concept integrat, pornind de la linia de producție până la distribuția în magazinele proprii. De la primul magazin, deschis în anul 2000, Marelbo a continuat să dezvolte o rețea de magazine proprii dar și un magazin online. Toate magazinele Marelbo aparțin fabricii. Totul a început ca o curiozitate, a devenit o meserie și s-a transformat într-o afacere de succes, încălțăminte Marelbo, trudită de oameni harnici, din Bucovina, care transmit acest meșteșug din generație în generație”, declară Ionuț Bobu, CEO Marelbo.

Marelbo îi încalță și pe străini

Compania deține astăzi 59 de magazine în România, amplasate în 30 de județe ale țării, un magazin online și o fabrică cu 10 linii de producție, unde sunt confecționate zilnic aproape 3.000 de perechi de încălțăminte și 500 de accesorii. Unitatea de producție este situată în localitatea Vicovu de Sus, județul Suceava și are 450 de angajați. De asemenea, Marelbo mai are alți 330 de salariați în retail.

Încălțămintea Marelbo ajunge și în străinătate.

Produsele Marelbo nu ajung doar pe piața românească, încălțământea fabricată în Suceava fiind vândută și în Irlanda, Spania, Germania, Ucraina, Austria, dar și în Canada.

În toate aceste țări, compania înregistrează un succes, motiv pentru care dorim să ne întărim prezența și din anul 2020 o să începem să deschidem magazine proprii Marelbo și în străinătate. Indiferent de anotimp, la Marelbo găsiți game complete de încălțăminte pentru femei, bărbați, copii (mici și adolescenți), beneficiind de aceleași prețuri corecte atât în magazinele din țară, cât și în magazinul online. Respectul și interesul acordat clienților este dovedit, în primul rând, de cele aproape 500 de modele noi lansate pe piață în fiecare sezon. Marelbo produce încălțăminte pentru întreaga familie, femei, bărbați, copii și adolescenți. Toate categoriile de pantofi se cer și se vând foarte bine. Românii s-au lămurit de încalțămintea de proastă calitate din import și preferă să cumpere încălțăminte de la brandurile românești. Doamnele se bucură de confort și rafinament, la fiecare pas cu pantofii eleganți, necesari în cadrul întâlnirilor de serviciu, dar și de încălțăminte comodă, pentru ținutele cotidiene sau pentru plimbări. Pentru bărbații care preferă stilul casual sau pentru cei care sunt adepții unui stil elegant, Marelbo oferă o paletă generoasă de opțiuni: pantofi eleganți, pantofi sport, mocasini, ghete sau sandale, care reușesc să satisfacă exigentele celor mai pretențioși clienți. Pentru copiii și adolescenții ce sunt în permanentă dezvoltare, găsiți la Marelbo încălțăminte care oferă confort și protecție pentru joacă, dar și o notă mereu modernă în ținuta pentru școală sau liceu”, punctează Ionuț Bobu.

În pas cu moda

Marelbo a înțeles că, pe o piață atât de concurențială, se poate impune doar prin aducerea unor produse de calitate. Compania lucrează cu cele mai mari fabrici de piele și tălpi din România și Europa. Are trei designeri angajați, dar, pentru că trebuie să fie mereu în pas cu moda, colaborează și cu specialiști italieni.

Produsele Marelbo sunt realizate doar din piele naturală, lucru ce dovedește încă o dată calitatea acestora. Materialele utilizate sunt controlate atent, pentru ca încălțămintea să arate impecabil la final. Aprovizionarea cu pielea naturală, ață, adezivi, tălpi și accesorii se face de la furnizori din România, Italia, Turcia sau Germania. Ceea ce ne diferențiază este faptul că modelul Marelbo se bazează pe o producție de încălțăminte de calitate, la preț real de producător, toate produsele expuse în magazinele Marelbo sunt produse la noi în fabrică”, susține CEO-ul Marelbo.

Angajații sunt sufletul Marelbo

Marelbo se pregătește să deschidă magazinul cu numărul 60.

Ionuț Bobu este de părere că în spatele succesului companiei pe care o conduce stau mai mulți factori, dar spune că angajații sunt sufletul Marelbo. Admite faptul că astăzi nu este ușor să găsești forță de muncă necesară. Totuși, faptul că Marelbo este o companie românească atrage mulți tineri care își doresc o carieră în retail și  care vor să susțină economia românească.

În Vicovu de Sus avem trei clase speciale unde elevii învață această meserie. Foarte mulți tineri învață la noi în fabrică și rămân să profeseze la Marelbo. În zonă există tradiție în încălțăminte. La liceul din localitatea Vicovu de Sus, județul Suceava, sunt deja două clase de elevi care învață această industrie. Promovăm tineri care au talent și doresc să continue în acest domeniu”, subliniază CEO-ul Marelbo.

Marelbo în cifre

Marelbo vrea să-și extindă rețeaua de magazine și în străinătate.

Firma are planuri importante de extindere. Marelbo a încheiat anul 2018 cu o cifră de afaceri de aproximativ 88 milioane lei, iar pentru 2019 estimează o creștere de 5%.

Anul trecut a deschis patru magazine noi. De asemenea, are în plan extinderea rețelei de magazine, urmând ca, în curând, să fie inaugurat magazinul cu numărul 60.

În cinci ani, vrem să ajungem la 100 de magazine sub brandul Marelbo. Intenționăm ca, în această perioadă, să lansăm o gamă de încălțăminte de lux și accesorii”, conchide Ionuț Bobu.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Marelbo

 

 

Exit mobile version