3 mai 2024
15.6 C
București

Învață să te prezinți la primul interviu de angajare!

Primul interviu de angajare reprezintă o „probă de foc” pentru cel care vrea să-și găsească o slujbă. Lipsa experienței îl poate face să comită greșeli grave și astfel să rateze o oportunitate vitală pentru parcursul său profesional ulterior. Vă prezentăm un Top 10 sfaturi UTILE pentru primul interviu de angajare.

Șerban Mrejeriu, senior consultant AIMS, a indentificat zece dintre cele mai utile sfaturi de care un candidat trebuie să țină cont atunci când se prezintă la primul său interviu de angajare.

Sfaturi UTILE pentru primul interviu de angajare

Specialistul în resurse umane este de părere că o „carte de vizită” corect întocmită reprezintă un plus pentru cel aflat în căutarea unui loc de muncă.

De altfel, CV-ul este primul document pe care recrutatorul îl analizează și dacă nu reușește să-i atragă atenția atunci nu există nicio șansă ca persoană care aplică pentru un job să fie chemată pentru interviu.

Lucrează la CV. Trebuie să faci un CV atractiv, cu poză, în care să treci informații despre tine (ce activități ai desfășurat în facultate sau liceu care pot fi relevante pentru job, ce conține lucrarea de diplomă, dacă ai făcut practică sau internship undeva, ce aspirații ai etc). Redactarea CV-ului personal poate arăta creativitate, spirit analitic, capacitatea bună de a comunica în scris și poate reprezenta o oglindă care duce către viitorul intervievat. Corelează acest profil cu informațiile pe care le treci pe site-urile de joburi și pe rețelele sociale profesionale (Linkedin, Xing)”, arată Șerban Mrejeriu.

Dacă hopul CV-ului a fost trecut, este bine ca persoana care aspiră la o slujbă să facă un research despre firma angajatoare. „Cu cât cunoști mai multe lucruri despre profilul firmei, despre modelul de business, despre produse, concurență, date despre economie, despre profilul postului pentru care candidezi, despre ramura de economie în care firma își desfașoară activitatea- cu atâta vei impresiona mai mult la interviu”, spune expertul.

     Atenție- prima impresie contează!

Prima impresie este vitală și niciunui angajator nu-i plac oamenii care întârzie. De aceea este mai bine ca la astfel de evenimente candidații să ajungă mai devreme decât ora stabilită pentru interviu. Specialiștii în resurse umane recomandă chiar un termen de 45 de minute. „Dacă totuși apar probleme, anunță intervievatorul din timp, nu-l lăsa să aștepte”, subliniază Șerban Mrejeriu.

Și imaginea este foarte importantă, având în vedere că este o analiză a candidatului, bazată foarte mult pe simpatie și comunicare directă, unde prima impresie contează mai mult ca oriunde în altă parte.

Trebuie să te prezinți îmbrăcat corespunzător! Nu trebuie să epatezi, dar nici să vii neîngrijit îmbrăcat, imaginea contează.De asemenea, încearcă să îți controlezi emoțiile.Este absolut normal să fii emoționat/ă la interviu, dar nu lăsa ca emoțiile să te domine. Gândește-te la interviu ca la o discuție în care ambele părți sunt pe poziții de egalitate, unde cel mai rău lucru care ți se poate întâmpla este să nu te aleagă (de cele mai multe ori să obții jobul nu e o situație de viață și de moarte). Limbajul pozitiv, folosirea simțului umorului ajută foarte mult la spartul gheții. Dacă totuși nu ne putem controla emoțiile- cea mai bună strategie e să recunoaștem deschis că avem emoții- pentru că suntem foarte motivați de acest proiect și nu vrem să ratăm ocazia”, mai explică specialistul în resurse umane.

Și limbajul joacă un rol major în creionarea portretului unui candidat. În plus, datele pe care acesta le prezintă trebuie să fie corecte, „mincinoșii” nu sunt acceptați de nicio firmă angajatoare.

Încearcă să îți controlezi fluxul vorbirii (nu vorbi prea lent sau prea rapid, prea tare sau prea încet). Încearcă să faci afirmații pe care le poți proba cu date și cifre (mulți angajatori pot face verificări ulterioare). Nu te îndepărta de subiect, nu folosi expresii triviale, nu vorbi de rău pe alții (foști colegi sau angajatori).Încearcă  să ai o ținută profesională! De asemenea, nu prezenta informații denaturate sau false la interviu. Există tendința să ne vindem cât mai bine. Dar dacă asta ne face să ne îndepărtăm de adevăr- trebuie să fim precauți. Mulți intervievatori pun întrebări încrucișate și ne vor prinde spunând neadevărul. Odată ce am fost prinși cu minciuna, ne pierdem credibilitatea și vom pierde jobul. Mai bine recunoaștem deschis acolo unde nu ne pricepem și spunem că suntem foarte motivați să învățăm”, precizează reprezentantul AIMS.

Nu pune condiții financiare!

 

Cele mai multe dintre studiile legate de aspirațiile absolvenților de facultate relevă faptul că primul lor gând atunci când aplică pentru un job este legat de partea financiară. Tinerii visează la un loc de muncă foarte bine plătit și la un program de lucru lejer. În realitate lucrurile nu stau chiar așa, concurența de pe piața muncii fiind una ridicată.

Evită să pui condiții legate de partea financiară sau de programul de lucru. Este absolut legitim să cunoști aceste informații și să refuzi o ofertă dacă elementele în cauză nu te motivează, dar dacă o faci de la primul interviu riști să lași o impresie greșită privind atitudinea la locul de muncă și nivelul de motivație pentru a face o carieră. Fii convins că aceste informații vor apărea pe parcurs, până la momentul ofertei”, susține Șerban Mrejeriu.

Specialistul în resurse umane îi mai sfătuiește pe cei care merg la un interviu de angajare să nu ezite să pună întrebări. „Dacă ai întrebări valide legate de job și companie (responsabilități, obiective, perspective de creștere în carieră), nu ezita să le pui. O astfel de atitudine arată o dovadă de interes față de viitorul loc de muncă, angajatorii apreciază proactivitatea și asertivitatea”, afirmă senior consultantul AIMS.

În cazul în care primul interviu de angajare nu s-a încheiat cu o ofertă de muncă, situația nu trebuie luată în tragic și mai ales nu trebuie ca reacția față de angajator să fie una negativă.

Chiar dacă ai fost respins la interviu, gestionează-ți frustrarea. A fi respins într-un proces de selecție este o situație frustrantă, care ne poate face să reacționăm emoțional, în mod negativ. Dar e înțelept să rămânem în relații bune cu potențialul angajator, de multe ori o companie păstrează în baza de date profilele candidaților respinși și îi reutiliează  atunci când apar alte poziții. Dacă lăsăm în urma noastră o impresie bună și arătăm că știm să gestionăm respingerea cu maturitate și demnitate, asta ne crește șansele de a fi contactați din nou”, conchide Șerban Mrejeriu.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Pixabay.com

Mai multe articole

Președintele a promulgat Legea privind energia eoliană offshore

Legea privind energia eoliană offshore a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Actul normativ reglementează cadrul general necesar implementării în România a proiectelor de producere...

Știrile zilei