19 mai 2024
14.1 C
București

FMI reia finanțarea Republicii Moldova

Marți, la Chișinău, Republica Moldova și Fondul Monetar Internaţional au căzut de acord cu privire la alocarea unei noi tranșe, în valoare de 22 de milioane de dolari, în cadrul programului semnat în luna noiembrie anul trecut.

Decizia urmează să fie aprobată de către Consiliul Directorilor FMI la o ședință programată pentru sfârșitul lunii decembrie.

Declarații în acest sens a făcut Ben Kelmanson, șeful echipei de experţi FMI, marți, 7 noiembrie, în cadrul unei conferințe de conferință de presă, la Chișinău, susținută alături de premierul Pavel Filip.

Menționăm că o echipă de experți FMI s-a aflat într-o vizită de lucru la Chișinău în perioada 25 octombrie – 7 noiembrie.

Ben Kelmanson a amintit că scopul vizitei a fost de a purta discuții cu autoritățile pe marginea pregătirilor pentru consultările periodice prevăzute și pe marginea celei de-a doua evaluării a programului FMI. „Perspectivele pentru Moldova sunt favorabile. Dinamica reformelor trebuie să fie susținută pentru a accelera creșterea economică și a reduce sărăcia”, a declarat Ben Kelmanson.

Premierul Pavel Filip a spus că programul cu FMI, semnat acum un an, reprezintă un certificat de încredere pentru Republica Moldova.

Potrivit premierului, Republica Moldova a beneficiat de stabilitate economică și financiară, iar creșterea economică și-a revenit după criza anterioară. „Politica bugetar-fiscală respectă angajamentele din program, se pot face cheltuieli publice și investiții sociale mai mari”, a declarat Pavel Filip.

Programul FMI pentru Moldova a fost aprobat la 7 noiembrie 2016. Acesta prevede un credit de 182 de milioane de dolari, dintre care 59 de milioane au fost deja debursate. Două treimi din suma creditului este acordată în baza Mecanismului extins de creditare, care prevede o rată a dobânzii egală cu zero până la finele anului 2018, o perioadă de grație de cinci ani și jumătate și un termen de rambursare de 10 ani.

Potrivit experților FMI, în Republica Moldova este necesară o abordare complexă pentru a impulsiona creșterea economică, inclusiv prin reformarea sectorului public, consolidarea Statului de Drept, îmbunătățirea investițiilor în infrastructura publică și în capitalul uman. Totodată, reforma educației este esențială pentru dezvoltarea capitalului uman necesar pentru a sprijini creșterea economică în viitor.

Autor: Ligia Beatrice Vasilescu
Foto: Pavel Filip Facebook

Mai multe articole

Știrile zilei