19 mai 2024
16.7 C
București

Fluturașul de stâncă. FOTO

Fluturașul de stâncă este o specie foarte discretă și greu de observant. Biologul Claudia Dănău a reușit să surprindă, în Parcul Național Retezat, câteva instantanee cu această pasăre, așa că ne putem bucura și noi de frumusețea ei.

Fluturașul de stâncă (Tichodroma muraria) este o pasăre cu penajul frumos pictat cu roșu, alb și negru, care preferă regiunile stâncoase şi canioanele. Este întâlnită în zonele calcaroase cu pereţi înalţi şi abrupţi la altitudini între 1000-2000 m.

Cuibul în formă de cupă, alcătuit din muşchi, resturi fine vegetale, păr de animale şi pene, este situat în crăpături de stânci sau mici concavităţi. Se hrăneşte cu insecte adulte, ouă, larve, uneori seminţe. Zborul său săltat, ca de fluture, şi aripile marcate ţipător cu roşu, negru şi alb pe partea dorsală îl fac o apariţie inconfundabilă. Are abilitatea de a se agăța de pereții verticali de stâncă în căutarea hranei. Masculul, inteligent si iubitor, pe perioada când femela se ocupă cu clocitul ouălor, caută și aduce hrana pentru partenera sa. Dacă masculul este reținut cu treburi importante și lipsește mai mult timp, femela face ieșiri scurte în zona cuibului, în căutarea hranei. După eclozare, ambii parteneri aduc hrana pentru puiuți”, explică specialiștii Romsilva.

Foto: Romsilva

Mai multe articole

Știrile zilei