5 mai 2024
22 C
București

Două miliarde de lei pentru PRIMA CASĂ

PRIMA CASĂ va continua și anul acesta. Guvernul a aprobat plafonul total de garantare pentru anul 2019, aferent programului. Suma disponibilă se ridică la două miliarde de lei.

PRIMA CASĂ va suferi o serie de schimbări, astfel încât programul să fie accesat doar de către cei care au cu adevărat nevoie de sprijin pentru achiziționarea unei locuințe.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, a declarat că se urmărește ca acest program să devină „mai social”. ,,Probabil, (modificările) vor fi suprafața casei, persoanele cu venituri mai mici. Este un program social, pâna la urmă. Este Prima Casa. Nu-ți iei casă de 500 de metri, prima casă. Îți iei o casă pentru familie, atât cât poți”, a explicat Teodorovici.

Ce bănci intră în program

Finanțatorii programului PRIMA CASĂ sunt: BRD, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit, Garanti, Piraeus Bank, Marfin, Credit Agricole şi Leumi Bank.

Alocarea plafonului total al garanţiilor care pot fi emise în anul 2019 în cadrul programului se face la solicitarea finanţatorilor participanţi de către FNGCIMM, cu acordul MFP, conform procedurii şi criteriilor de evaluare anuală a modului de utilizare a plafoanelor de garantare, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3097/2017, publicat în Monitorul Oficial nr. 963 din 6 decembrie 2017.

De la lansarea programului în anul 2009 şi până la finalul lunii decembrie 2018 au fost acordate 267.752 garanţii şi promisiuni de garantare, în valoare totală de 23,7 miliarde de lei.

Autor: Mădălina Lazăr
Foto: Arhiva OZ

Mai multe articole

Președintele a promulgat Legea privind energia eoliană offshore

Legea privind energia eoliană offshore a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Actul normativ reglementează cadrul general necesar implementării în România a proiectelor de producere...

Știrile zilei