4 mai 2024
19.1 C
București

Dispariția speciilor. Multe viețuitoare nu se pot adapta schimbărilor climatice

Dispariția speciilor a devenit realitate. Multe viețuitoare nu se pot adapta schimbărilor climatice, oamenii de știință atrăgând atenția că sunt specii care riscă să dispară din acest motiv. În mare pericol sunt, de exemplu, căprioarele sau coţofenele, dar și o parte din insectele care astăzi populează Terra.

Chiar dacă speciile dezvoltă mecanisme de adaptare la creşterea temperaturilor, cele mai recente studii evidențiază faptul că toate aceste modificări nu se petrec într-un ritm care să garanteze persistenţa anumitor populaţii de vieţuitoare.

O analiză publicată în revista Nature Communications arată faptul că anumite momente din ciclul vieţii (fenologie), precum migraţia şi reproducerea, sunt nesincronizate cu condiţiile climatice actuale.

Din acest motiv, populații întregi de animale, cum sunt căprioarele care trăiesc în Europa, o anumită specie de vrabie, garia şi coţofană, riscă dispariția.

Oamenii de știință atrag atenția că animalele se pot adapta modificând elemente din fenologia lor, dar doar dacă există suficientă variaţie genetică în comportamentul şi dezvoltarea acestora.

În cadrul analizei menționate, echipa de cercetători a a studiat 10.090 de rezumate ale unor articole ştiinţifice şi a extras date din 71 de studii publicate referitoare la 17 specii din 13 ţări pentru a evalua răspunsurile animalelor la schimbările climatice, acordând o atenţie deosebită păsărilor.

Cercetarea noastră pune accentul pe studiul păsărilor întrucât nu au existat date suficiente referitoare la alte populaţii. Am demonstrat că în zone de climă temperată temperaturile în creştere sunt asociate cu modificarea momentului evenimentelor biologice la date anterioare„, a spus autoarea principală a studiului, Viktoriia Radchuk, de la Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research (IZW) din Germania.

La rândul său, Steven Beissinger, profesor la Universitatea din California Berkeley și coautorul studiului, a punctat că descoperirile făcute „sugerează că speciile pot rămâne în habitatul lor, afectat de încălzirea globală, atâta timp cât se pot adapta suficient de rapid pentru a face faţă schimbărilor climatice”.

Lucru puţin probabil întrucât chiar şi populaţiile care trec prin schimbări adaptative realizează acest lucru într-un ritm care nu le garantează persistenţa”, a menţionat un alt autor al studiului, Alexandre Courtiolm, din cadrul Leibniz-IZW.

Viața pe Terra este în pericol

Sursă Grafic: www.weforum.org

Un alt fenomen îngrijorător este acela al dispariției insectelor. Cercetătorii susțin că două cincimi dintre speciile de insecte din lume pot să dispară în următoarele decenii și s-ar putea să ajungem în situația de a nu mai avea  insecte în decursul unui secol.

Având în vedere importanța insectelor pentru susținerea vieții plantelor și a animalelor – prin  polenizarea plantelor și asigurarea sursei de hrană pentru alte specii – aceasta este o predicție cumplită.

Specialiștii au emis această avertizare asupra declinului global al  insectelor și au solicitat o regândire dramatică a practicilor agricole și strategii mai bune pentru curățarea apelor poluate.

Dacă nu ne schimbăm  tehnologiile de producție a alimentelor, insectele în ansamblu  vor fi în situația  să dispară  în câteva decenii. Repercusiunile asupra ecosistemelor planetei sunt catastrofale „, au spus cercetătorii, potrivit unui raport  publicat de The Guardian.

Cercetătorul australian Francisco Sánchez-Bayo  atrage atenția că „Dacă pierderile de specii de insecte nu pot fi oprite, vor avea consecințe catastrofale atât pentru ecosistemele planetei, cât și pentru supraviețuirea omenirii„.

Proiecțiile se bazează pe traiectoria descendentă a masei globale a insectelor, care se presupune că scade cu 2,5% pe an.

Vinovatii? Practicile agricole care se bazează pe pesticide, pierderea habitatelor în orașele în creștere, schimbările biologice, cum ar fi introducerea de noi specii în habitate și, desigur, schimbările climatice.

Aceasta este prima revizuire globală de acest gen, deși nu este primul avertisment legat de scăderea alarmantă a populațiilor de insecte.

Pesticidele, cum ar fi neonicotinoidele, au fost indicate de mult timp ca un motiv pentru decesele în masă înregistrate în rândul populațiilor de albine din America de Nord și din Europa.

Anul trecut, oamenii de știință au avertizat în legătură cu pierderile uriașe de insecte în Puerto Rico – împreună cu  dispariția speciilor de  animale care se hrăneau cu acestea.

Autor: Corina Gheorghe
Foto: Pixabay.com

 

 

Mai multe articole

Președintele a promulgat Legea privind energia eoliană offshore

Legea privind energia eoliană offshore a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Actul normativ reglementează cadrul general necesar implementării în România a proiectelor de producere...

Știrile zilei