5 mai 2024
21.7 C
București

Descoperire importantă care poate explica evoluția creștinismului în Imperiul Roman

Un templu roman antic are multe lucruri să ne transmită despre tranziția Imperiului la creștinism. Templul a fost găsit sub o parcare din Spello, la aproximativ 150 km nord de Roma, scrie revista australiană Cosmos.

Am găsit trei pereți ai unei structuri monumentale despre care dovezile sugerează că aparțineau unui templu roman care datează din perioada lui Constantin”, explică profesorul Douglas Boin, cercetător la Universitatea Saint Louis, SUA.

Boin a anunțat descoperirea templului la o întâlnire a Societății Arheologice din America. „Datează din secolul al IV-lea d.Hr. și ar fi o completare remarcabilă la peisajul acestui colț al Italiei. Va ajuta în mod semnificativ la înțelegerea orașului antic, a peisajului antic și a societății orașului din Imperiul Roman de mai târziu, deoarece arată continuitățile dintre lumea păgână clasică și lumea romană creștină timpurie, care adesea sunt estompate sau scrise din larg. narațiuni istorice.”

Boin și colaboratorii se aflau în Spello, în urma unui indiciu provenit de la împăratul Constantin, primul împărat roman care s-a convertit la creștinism. O scrisoare a împăratului, descoperită în secolul al XVIII-lea, îi instruia pe locuitorii din Spello să construiască un templu consacrat strămoșilor lui Constantin.

A existat o continuitate religioasă remarcabilă între lumea romană și lumea creștină timpurie. Lucrurile nu s-au schimbat peste noapte. Înainte de descoperirea noastră, nu am avut niciodată sentimentul că există situri fizice reale, religioase, asociate cu această „practică de cult imperială” târzie. Dar datorită scrisorii și referinței sale la un templu, Spello a oferit un potențial foarte tentant pentru o descoperire majoră a unui cult imperial sub un conducător creștin”, detaliază Boin.

Dovadă a tranziției lente a Romei imperiale la creștinism

În timp ce Constantin a fost primul împărat roman care a adoptat religia creștină, restul imperiului nu a urmat imediat exemplul.

Iulian, care a ajuns pe tron a aproximativ un deceniu după moartea lui Constantin, a respins în mod explicit creștinismul. Creștinuismul nu a fost făcut religia oficială a Romei decât în anul 380 d.Hr., la mai bine de 40 de ani după moartea lui Constantin.

Suntem pe punctul de a oferi oamenilor o dovadă foarte vizibilă care schimbă cu adevărat modul în care oamenii se gândesc la momentele mari de schimbare culturală. Schimbările culturale nu sunt niciodată atât de mari pe cât credem că sunt atunci când trăim prin ele și există multă zonă gri între obiceiurile oamenilor și societatea și cultura în general. Așadar, ca acest templu să fie potențial un templu dedicat strămoșilor divini ai lui Constantin ca o modalitate de a-l venera pe împărat într-o lume din ce în ce mai creștină la acea vreme, este atât de ciudat și îmi place că îl putem scoate la lumină.”, subliniază Boin.

Autor: Corina Gheorghe
Foto: Douglas Boin

 

Mai multe articole

Președintele a promulgat Legea privind energia eoliană offshore

Legea privind energia eoliană offshore a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Actul normativ reglementează cadrul general necesar implementării în România a proiectelor de producere...

Știrile zilei