18 mai 2024
21.4 C
București

Dan Nuțiu: Asociația Investitorilor din România în R. Moldova reprezintă un garant că mediul investițional se poate dezvolta

Ne-am cunoscut personal. Înainte de acest interviu. Astfel mi-am putut face o impresie și am reușit să creionez un portret. 

Dan Nuțiu este de 10 ani în Republica Moldova

Dan Nuțiu este cetățeanul român pentru care Republica Moldova a devenit a doua casă. A contribuit la aducerea de investiții străine în R. Moldova și a sprijinit exportatorii moldoveni de a intra pe piața României. Are darul de a vedea nișa care lipsește și imediat se gândește că tot ce a văzut în lume poate fi găsit și aici la Chișinău. Simplu, modest, prietenos. Un simț al umorului unic, deosebit. Glumele le spune cu o maximă seriozitate, așa cum îi este felul, neaoș ardelenesc.

La începutul anului 2018 a fost unul dintre cei 14 oameni de afaceri români care au decis să înființeze în premieră, la Chișinău, Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova.

Despre acest proiect unic, dar și despre omul care se află în spatele funcției, am ales să vorbim astăzi.

Domnule Dan Nuțiu, de câți ani sunteți în Capitala Republicii Moldova? Și cum ați ajuns aici? Întâmplător? Pentru că se spune că nimic nu este întâmplător în viață, chiar și acest interviu de astăzi, la Ordinea Zilei.

Am venit pentru prima data în Republica Moldova în februarie 2008. Anul acesta în luna februarie s-au împlinit 10 ani de când am „descălecat” pentru prima oară în Republica Moldova.  Am venit ca urmare a unui proiect propriu în cadrul căruia urma să lansez o companie românească în Republica Moldova și Ucraina. Decizia a fost una strategică în baza căreia urma să pregătesc personal din Republica Moldova cu care, după unul, doi ani, să implementăm același proiect și pe piața din Ucraina. Din nefericire, „socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg”, și, după doi ani, compania cu care colaboram în cadrul acestui proiect a avut dificultăți financiare în România și a decis abandonarea proiectului din Ucraina și retragerea din Republica Moldova.  Din fericire, în acești doi ani am reușit să descopăr oportunitățile de afaceri pe care le oferă Republica Moldova. Și iată că, după 10 ani, sunt tot aici.

Sunteți de formație economist, vă vedeți în altă postură, alta decât acesta de om de afaceri?

Sunt încă multe momente în care îmi aduc aminte, cu nostalgie, de perioada petrecută în învățământ. Nu cred că este nimic mai minunat decât să ai satisfacția că și tu ai contribuit la formarea unui OM. Consider, totodată, o binecuvântare că am ajuns să activez în domeniul afacerilor. Este esențial ca în viată, orice faci, să faci cu bucurie.

Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova a luat ființă în data de 24 ianuarie 2018

Eu, personal, colegilor de presă de la București, directori de televiziuni, presă scrisă sau Radio, le spun așa – toți ați ajuns departe și eu am ajuns, la Chișinău. Dumneavoastră ce credeți, ați ajuns departe? La Chișinău?

Sunt convins că am ajuns departe și chiar am realizat ca între Chișinău și Chicago, de exemplu, nu este nicio diferență. Pentru mine, tot 14 ore durează drumul. Lăsând gluma la o parte, nu am regretat nici măcar o secundă decizia mea de a veni în Republica Moldova.

Sunteți de mai mulți ani aici. Veniți și plecați. Familia este în România, vă simțiți un om împlinit? Un medic din Chișinău care călătorea între familia din România și Republica Moldova, la serviciu, îmi spunea că este ca un marinar pe Mare. Când ajunge acasă pășește pe uscat. Dumneavoastră cum vă gândiți că este

Probabil că metafora este la fel de actuală și pentru mine, cu mențiunea că sunt mai norocos: eu pășesc pe uscat atât atunci când ajung în Oradea natală, cât și atunci când revin în Chișinău. Răspunsul meu este da, ești cu atât mai împlinit cu cât ai mai multe locuri în care te simți acasă.

12 companii au pus bazele AIR

12 companii cu capital românesc au pus bazele AIR

Ați înființat Asociația Investitorilor Români (AIR). Am înțeles bine, sunteți 14 fondatori, întreprinderi cu capital românesc, parțial sau total? Din ce domenii de activitate? 

Doresc să fac o corecție mică în acest sens. Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova a luat ființă în data de 24 ianuarie 2018, la initiativa a 12 companii a căror capital provine din România. Membrii Asociației Investitorilor din România își desfășoară activitatea acoperind cele mai diferite domenii: producție, construcții, comerț, logistică, financiar-bancar, IT, farmaceutic, consultanță economică și juridică ș. a.

De la ce considerente ați pornit pe acest drum, al unui ONG în Republica Moldova? Dezvoltați ideea care mi-ați povestit-o anterior și anume că românii trebuie să se cunoască între ei, mai ales atunci când dezvoltă o activitate pe teritoriul unei țări, alta decât statul natal. Ce alte conotații ale acestei idei mai sunt?

Am să încep prin a sublinia că misiunea asumată a Asociației Investitorilor din România în Republica Moldova survine ca o necesitate a dezvoltării şi consolidării prestigiului mediului de afaceri din Romania în Republica Moldova. Susținerea reciprocă și promovarea intereselor membrilor asociației în mediul de afaceri din Republica Moldova a fost principalul nostru obiectiv asumat.

E.S. Ambasadorul României în Republica Moldova este președinte onorific al AIR

Ce relație aveți cu Ambasada, Departamentul Economic și Consulatul României la Chișinău? În presă, inclusiv cea scrisă, a fost publicată știrea cu lansarea asociației. Aici apare precizarea că Excelența Sa, domnul ambasador al României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, este președintele asociației. Este adevărat? Dumneavoastră sunteți Director și președinte executiv? Dar președinte, cine?

Sunt mândru să mărturisesc că relația Asociației Investitorilor din România în Republica Moldova atât cu Ambasada României, cât și cu Consulatul României este una excepțională și sunt mândru pentru că în momentul de față în cadrul misiunilor diplomatice românești prezente în Republica Moldova am colaborat doar cu profesioniști desăvârșiți. Pentru a înlătura orice dubiu, îmi permit în cele ce urmează să fac o scurtă prezentare a organelor de conducere a asociației:

  • Adunarea Generală este organul suprem de conducere al Asociației
  • Consiliul Coordonator este organul permanent de conducere al Asociației
  • Presedintele Consiliului Coordonator care are rol de coordonator al acestuia și prezidează ședințele Consiliului
  • Presedintele Executiv care gestioneaza nemijlocit activitatea Asociatiei
  • Presedintele Onorific, titlu deținut de E.S. Ambasadorul României în Republica Moldova. Aceasta nominalizare a domniei sale a venit firesc, ca o recunoaștere a meritelor deosebite avute, atât în procesul de constituire al Asociației, cât și pentru suportul permanent de care beneficiem din partea Ambasadei României, în general și a domnului Ambasador, în particular.

Sper ca în această scurtă prezentare să fi răspuns confuziilor create, probabil, din necunoștință de cauză.

Zilele trecute a avut loc prima întrunire a Consiliului de conducere. S-au creionat primele planuri de viitor?

În fapt, zilele trecute a avut loc cea de-a treia întrunire formală a Consiliului coordonator. Prima întrunire a avut loc în data de 24 ianuarie 2018, atunci când a fost semnat, de către membrii fondatorii, actul constitutiv al asociației. Tot atunci au fost creionate primele obiective pe care asociatia și le propune, precum și planul de acțiune pentru perioada imediat următoare.

Premierii Viorica Dăncilă și Pavel Filip au susținut lansarea AIR

Ce ați dori să transmiteți cititorilor oameni de afaceri despre Republica Moldova? Foarte des sunt întrebată dacă este loc pe piața moldovenească de noi activități. Dvs., ca expert, cum vedeți aceasta? 

Ținem să transmitem întregului mediu de afaceri din Romania că inclusiv prezența noastră, a companiilor care au fondat Asociația Investitorilor din Romania în Republica Moldova reprezintă un garant că mediul investițional din România are oportunitatea de a se dezvolta în Republica Moldova.

Și nu în ultimul rând, cum colaborați cu autoritățile Statului Republica Moldova? Previziunile economice ale viitorului țării graniță cu Uniunea Europeană, care ar fi din punctul dvs. de vedere. 

Cel mai elocvent răspuns la această întrebare îl reprezinta prezența domnului Pavel Filip, prim-ministru al Republicii Moldova, alături de doamna Viorica Dăncilă, prim-ministru al României, la evenimentul de lansare al Asociației. Invitația lansată de domnul Pavel Filip, prim-ministru al Republicii Moldova de a deveni membri în cadrul Consiliului economic pe lângă primul ministru al Republicii Moldova nu doar ne onorează, ci ne și obligă în a pune în slujba dezvoltării mediului economic din Republica Moldova întreaga noastră competență.

Atragerea de investiții străine consider că este răspunsul cel mai potrivit. Acestea ar crea locuri de muncă, ar crește contribuțiile la bugetul de stat, ar contribui la schimbarea mentalităților și ar fi șansa de a fi oprit exodul cetățenilor Republicii Moldova de a migra în alte țări. Ba mai mult, ar putea deveni motivul pentru care oamenii să revină acasă.

Vă mulțumesc pentru amabilitatea de a ne răspunde la întrebări și vă dorim un drum plin de realizări, succese, împliniri, liniște și pace. 

Și eu vă mulțumesc  pentru posibilitatea oferită de a ne prezenta așa cum suntem, o Asociație care și-a propus să își aducă aportul la crearea unei Moldove moderne.

 Autor: Ligia Beatrice Vasilescu
Foto :Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova

Mai multe articole

Știrile zilei