19 mai 2024
16.7 C
București

Cursa caselor de licitații de artă: Christie’s în luptă cu Sotheby’s

Piața licitațiilor de artă este într-o continuă dezvoltare, principalele lupte ducându-se între casa Sotheby’s și casa Christie’s.

Dacă prima dintre casele de licitații de artă a fost mult timp lidera acestui segment, datorită promptitudinii în deciziile sale ce au vizat diversificarea şi implantarea în străinătate, Sotheby’s a venit puternic din spate și și-a devansat rivala.

Povestea Sotheby’s, prima casă de licitații internațională

Înfiinţată în 1744 de antreprenorul britanic Samuel Baker, casa Sotheby’s s-a consacrat multă vreme aproape în exclusivitate licitaţiilor de cărţi, înainte de a se diversifica la începutul secolului al XIX-lea. Însă abia în 1917 celebra casă îşi completează aspectul actual, odată cu mutarea sa din cartierul Strand, epicentrul editorial al Londrei, într-un sediu nou construit în Mayfair, inima centrului artistic londonez, scrie AGERPRES.

Sub conducerea lui Peter Wilson (din 1958 până în 1980), Sotheby’s şi-a continuat transformarea şi a deschis birouri la New York. În 1964, pe atunci considerată prima casă de licitaţii din lume, Sotheby’s a achiziţionat rivala americană din acest sector de activitate, Parke-Bernet, care avea legături strânse cu înalta societate newyorkeză.

Peter Wilson a înţeles foarte repede interesul de a face din licitaţiile casei Sotheby’s veritabile evenimente, organizate pentru a atrage personalităţi şi vedete, folosind cultura – destul de nouă – a recordului şi o abordare lipsită de complexe în faţa banului, o atitudine care se detaşează foarte clar de tradiţionala discreţie britanică.

Vânzarea colecţiei Goldschmidt în 1958 a reprezentat un moment de cotitură pe piaţa licitaţiilor: actorii Kirk Douglas şi Anthony Quinn, dar şi Lady Churchill, au asistat la eveniment, contribuind la uriaşul succes al acestuia.

Prima casă veritabil internaţională, Sotheby’s a organizat apoi licitaţii la Hong Kong (1973), în Rusia (1988) şi în India (1992). Pentru a-şi creşte şi mai mult vizibilitatea, s-a cotat la Bursa de la Londra în 1977, înainte de a fi cumpărată, în 1983, de omul de afaceri american Alfred Taubman, care o scoate de la bursă şi o transformă în companie americană.

Apare la orizont Christie’s

Acest fiu de imigranţi polonezi, care a făcut avere cu lanţuri de centre comerciale, a reprezentat un nou impuls pentru Sotheby’s, pe atunci în dificultate şi confruntată cu o concurenţă tot mai mare din partea mai tinerei case Christie’s. Alfred Taubman a modernizat-o şi a implementat numeroase servicii pentru colecţionari, în special cele de stocare, finanţare şi asigurare, înainte de a o reintroduce la bursă, în 1988.

Sotheby’s a depăşit astfel din nou Christie’s, însă doar pentru o perioadă scurtă de timp. Începând cu anii 1990, marea ei rivală s-a clasat cu regularitate în fruntea topului încasărilor generate pe piaţa licitaţiilor. Sotheby’s, o casă cu o istorie bicentenară, a fost zguduită şi de un scandal provocat de o înţelegere cu rivala Christie’s, dezvăluit în 1997 de autorităţile americane.

Ancheta a dezvăluit că ambele case au colaborat timp de şase ani într-o manieră concertată. Scandalul a provocat plecarea lui Alfred Taubman, dar şi a lui Diane Brooks, CEO-ul de la Sotheby’s, considerată, în epocă, cea mai influentă femeie de pe piaţa licitaţiilor de artă.

Procesul lui Alfred Taubman şi condamnarea lui la închisoare cu executare, în 2002, au reprezentat o publicitate pe care casa Sotheby’s ar fi preferat să o evite. De la începutul anilor 2010, Christie’s a depăşit tot mai mult Sotheby’s, stimulată de un savant simţ al marketingului şi al promovării, constatat mai ales cu ocazia istoricei vânzări a tabloului „Salvator Mundi”, în 2017, şi a colecţiei Rockefeller, în 2018.

Pe o piaţă în care trebuie să lupţi pentru a atrage colecţionarii şi pentru a obţine dreptul de a organiza vânzarea unor colecţii majore, Christie’s se situează cu regularitate pe primul loc. În 2018, Christie’s a realizat vânzări de 7 miliarde de dolari, contra 5,2 miliarde de dolari pentru Sotheby’s. În anul 2017, diferenţa a fost şi mai mare: 6,6 miliarde de dolari, faţă de 4,5 miliarde de dolari.

Autor: Victoria Preda
Foto: Christie’s Facebook

 

Mai multe articole

Știrile zilei