12 mai 2024
14.5 C
București

Contabilul este jucător de bază în echipa firmei. Abordarea pasivă nu mai aduce beneficii unei afaceri

Implementarea e-Factura și toate problemele generate de această schimbare evidențiază și mai mult rolul major pe care contabilul îl are într-o afacere. Un business sănătos se bazează pe o abordare activă din partea celui care ocupă poziția de CFO. De altfel, contabilul sau managerul financiar este garantul dezvoltării în siguranță și utilizării optime și etice a resurselor alocate de acționari, cu obiectivul de a atinge țintele de profitabilitate stabilite. Ioana Arsenie, fondatoarea Trusted Advisor & Trusted App, atrage atenția că un profesionist mapează activitatea financiar-contabilă pe realitatea economică și nu impune limitări în business, de tipul „așa nu se poate, nu este permis”.

Ioana Arsenie are o experiență de peste 20 de ani în finanțe. Este strateg financiar, personal & business advisor și fondatoarea Programului De la Contabil la CFO.
Ioana Arsenie are o experiență de peste 20 de ani în finanțe. Este strateg financiar, personal & business advisor și fondatoarea Programului De la Contabil la CFO.

Asumarea acestui rol presupune un angajament serios și implicarea ca CFO „jucător” în activitatea organizației. Nu mai funcționează, nu aduce beneficii maxime o abordare pasivă, în care lucrăm cu ceea ce avem și prezentăm rapoarte și concluzii. Avem capacitatea de a influența lucrurile, dar putem face acest lucru printr-o dinamică diferită, în care avem zilnic contact cu operațiunile, ieșim pe teren, înțelegem cum funcționează departamentele, obiectivele și strategia colegilor – manageri, și, mai mult, ne implicăm în relația cu stakeholderii – parteneri furnizori-cheie, finanțatori, autorități etc, pentru a găsi oportunități de optimizare, dar și idei noi. Un CFO este performant atunci când are un aport valoros la strategie și poate să provoace CEO cu perspective noi, argumentate economico-financiar”, punctează interlocutoarea Ordinea Zilei.

Ultimii ani au adus modificări majore în modul de lucru al expertului în contabilitate. Ioana Arsenie apreciază că un aspect relevant pentru România este percepția și implementarea în practică a abordării integrate contabilitate-fiscalitate, chiar și din punct de vedere juridic. „Aceasta vine dintr-o nevoie naturală a companiilor de a avea un interlocutor unic, mai ales în zona IMM, unde bugetele sunt limitate. Totuși, expertul contabil are nevoie de parteneri validați în fiscalitate la care să apeleze în situațiile atipice, sensibile și de risc, într-un mod transparent față de management. Pentru a face acest lucru, pentru a identifica riscurile, este necesar să aibă o foarte bună pregătire în fiscalitate.”, explică strategul financiar.

Un alt aspect important este digitalizarea. Expertul contabil gestionează sisteme complexe, volum mare de date și trebuie să relaționeze la nivel strategic și operațional în proiectele de implementare cu componentă tehnică, informatică tot mai complexă. „Vedem o evoluție în această zonă, combinată cu cea de management de proiect și management de echipe interdisciplinare. Semnalez că aspectele acestea vor continua să accelereze dinamica în profesia noastră. Mă bucur să văd în practică colegi foarte implicați, care doresc să înțeleagă aceste tendințe și să lucreze pentru a gestiona un business propriu sustenabil, profitabil și în viitor, cu servicii mai complexe, de management financiar, solicitate în piață.”, mai spune expertul.

Un contabil nu impune limitări businessului

Ioana Arsenie subliniază faptul că, din postura de prestator extern de servicii financiar-contabile sau ca CFO extern, a observat că există bune practici. Totodată, a antrenat și construit relații valoroase în care managementul companiilor să conștientizeze valoarea pe care contabilitatea o aduce și să își construiască un stil de management care ține cont de perspectiva financiară. „Contabilul este frustrat în foarte multe situații pentru că lucrul acesta nu se întâmplă, dar afirm cu toată asumarea că în 70% din situații este o chestiune de poziționare și de investiție suplimentară din partea sa, și reprezintă acel 10% care face diferența în timp, pentru a educa managementul și a-l determina să includă în agenda sa strategia financiară, lucru care se întâmplă din reflex ulterior, atunci când rezultatele sunt vizibile. Totuși, așa cum vedem în practică alături de cursanții Programului De la Contabil la CFO, profesioniștii din domeniul financiar-contabil înțeleg că e nevoie să-și îmbunătățească abilitățile pe mai multe paliere, pentru a fi un partener valoros pentru management:

  • comunicarea, viziunea strategică, planificarea strategică și leadership,
  • implicarea activă pentru a înțelege dinamica economiei, a industriei, a businessului
  • zona tehnică – să fie la curent cu tot ce e nou și să poată propune soluții pentru business.”, nuanțează interlocutoarea Ordinea Zilei.

Pentru un contabil cifrele sunt importante atunci când analizează sănătatea unei afaceri. Totuși, este relevant să țină cont și de complexitatea businessului. „De exemplu, o activitate pur comercială poate fi complexă din punct de vedere financiar financiar-contabil, dacă vorbim de mai multe piețe, categorii de produse și clienți, mai multe canale de vânzare, internaționalizare. Un profesionist alocă timpul necesar pentru a înțelege modelul de business, modul de operare a afacerii, procesele, fluxurile și rolurile în firmă. Un profesionist mapează activitatea financiar-contabilă pe realitatea economică și nu impune limitări în business, de tipul „așa nu se poate, nu este permis”, cum mai auzim. Finanțele trebuie să însoțească businessul și să potențeze rezultatele prin recomandări de optimizare și oportunități identificate prin analize de piață, competitive și previziuni din perspectivă economică și fiscală.”, apreciază Ioana Arsenie.

Performanța financiară a unei afaceri înseamnă să ai și să faci bani, pentru a contribui la bunăstarea familiei, a angajaților, partenerilor, societății în ansamblu. „Sănătatea afacerii se vede în capacitatea de a genera profit, prin produse și servicii cerute de client, la un preț corect. Sănătatea afacerii se vede în capacitatea de a genera cash sau, în functie de modelul de business și de etapa de dezvoltare, capacitatea de a atrage finanțarea necesară. Ne uităm la mulți indicatori, dar din practică, un tablou de bord fix nu mai este un instrument sigur și este nevoie de mai multă flexibilitate și expertiză, pentru a realiza, în funcție de moment, de riscuri, ce este necesar să analizezi și să aduci în atenția managementului, cu interpretarea ta ca finanțist și cu recomandările aferente”, încheie fondatoarea Trusted Advisor.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Arhiva Ordinea Zilei

 

 

Mai multe articole

Știrile zilei