1 mai 2024
16.5 C
București

Cărți pe care trebuie să le incluzi în biblioteca ta- Al nouălea mormânt și Victimă fără chip, de Stefan Ahnhem

După ce am parcurs primele două cărți semnate de Stefan Anhhem, sunt convinsă că am descoperit un scriitor care în mod sigur va face istorie printre fanii romanului noir. Modul antrenant în care își construiește acțiunea, măiestria cu care introduce personajele în scenă îl determină pe cititor să parcurgă fără pauză pagină după pagină. Interesant este că pe măsură ce povestea evoluează, cititorul devine un fel de prizonier al cărții, un prizonier care nu se poate elibera decât finalizând romanul.

Al nouălea mormânt

Imediat ce am terminat Casa bântuită, de Shirley Jackson, m-am întors la teancul de romane trimise de Litera . Din start mi-a atras atenția coperta cărții Al nouălea mormânt, de Stefan Ahnhem, așa că am decis că trebuie să văd cu ce a reușit acest scriitor suedez să stârnească atâtea elogii în presa internațională.

Pe birou aveam două volume semnate de Stefan Ahnhem, dar instinctul m-a trimis către Al nouălea mormânt. Ulterior aveam să aflu că de fapt autorul și-a făcut debutul cu Victimă fără chip și abia apoi a lansat cartea aleasă de mine.

Eu am preferat să citesc romanele în ordinea în care am simțit, și din câte se pare intuiția mea a fost bună în contextul în care acțiunea din Al nouălea mormânt se plasează înainte de întâmplările din Victimă fără chip.

Imediat ce am început să citesc am făcut cunoștință cu inspectorul detectiv Fabian Risk, un personaj pe care îl regăsim în toată seria semnată de Stefan Ahnhem.

Chiar dacă întreaga acțiune a cărții se învârte în jurul său, Risk nu este singurul erou cu care cititorul va empatiza. Romanul abundă în personaje extrem de bine construite.

Acțiunea volumului Al nouălea mormânt reliefează într-un mod magistral nu doar o poveste despre un asasin în serie care îngrozește lumea, ci prezintă o radiografie dură a societății contemporane din Suedia și Danemarca, două țări nordice prezentate mereu ca fiind un exemplu de state care respectă drepturile omului.

Stefan Ahnhem are însă curajul de a aduce în prim-plan o altă imagine a celor două state nordice, o imagine în care apare misoginismul, hărțuirea sexuală la locul de muncă, interesul politic, traficul de organe. Este o palmă grea pe care autorul o dă peste obrazul democrațiilor care susțin că au valori bine stabilite și care  își ascund problemele în spatele unei false imagini a fericirii populare.

Parcurgând capitol după capitol, aproape că ajungi să-i scuzi criminalului acțiunile și realizezi că a ajuns asasin din dragoste, din dorința de a reîntregi trupul celui iubit.

Scriitorul suedez reușește într-un mod uimitor să construiască întreaga intrigă și să-l conducă pe cititor în cele mai ascunse unghere ale minții umane. Deși cartea depășește 600 de pagini, nu ai timp să realizezi cât este de mare. Finalul este unul neașteptat, iar identitatea asasinului pe care cititorul îl urmărește pe tot parcursul cărții reprezintă o surpriză de proporții.

  • BTJ, Suedia:„Stefan Ahnhem ştie cum să scrie un thriller sofisticat şi să menţină suspansul pe parcursul întregii cărţi. Al nouălea mormânt este la fel de captivant ca romanul său de debut, Victimă fără chip.“
  • Criminal Element, SUA: „Ahnhem ar putea fi foarte bine următorul Stieg Larsson cu acest thriller care depăşeşte frontierele internaţionale, scoate la iveală o potenţială conspiraţie guvernamentală şi ne prezintă o iubire care transcende moartea.“
  • Sunday Times, Marea Britanie: „Plin de atmosferă şi complex… cu poliţişti extraordinar de abili şi criminali înfricoşători şi plini de imaginaţie.“
  • NDR, Germania: „Odată cu apariţia lui Stefan Ahnhem, s-a ivit în sfârşit un demn moştenitor al lui Stieg Larsson.“
  • Tony Parsons: „Mai înfricoşător decât Jo Nesbø, mai întunecat decât Stieg Larsson.“ 
  • Publishers Weekly:„Fanii romanului noir scandinav nu trebuie să rateze cu nici un preţ acest thriller.“ 

Al nouălea mormânt de Stefan Ahnhem

Editura Litera

Colecția Buzz Books
Anul publicării în limba română: 2019

Traducere: Dana- Ligia Ilin

Număr de pagini: 640

 Victimă fără chip

Odată ce ai prins gustul romanelor semnate de Stefan Ahnhem nu ai cum să nu dorești să citești mai mult din ceea ce scrie. În cazul meu așa s-a întâmplat, iar după ce am parcurs finalul romanului Al nouălea mormânt mi-am dorit să aflu ce se va întâmpla în continuare cu inspectorul detectiv Fabian Risk. Iar Victimă fără chip nu mi-a înșelat așteptările.

Obligat să-și părăsească locul de muncă, Risk alege să se mute împreună cu familia sa în orașul său natal. Renunță astfel la agitația din Stockholm în speranța unei vieți liniștite în Helsingborg.

Chiar dacă și-a propus o vacanță alături de cei dragi, polițistul este obligat ca încă din primele sale ore petrecute în orașul natal să se implice în elucidarea unei crime de o violenţă extremă. Corpul lui Jörgen Pålsson, unul dintre colegii de clasă ai lui Risk, a fost descoperit cu ambele mâini tăiate. Curând sunt găsite cadavrele altor colegi, iar Risk se vede angrenat într-o cursă contracronometru: vor putea prinde criminalul înainte ca acesta să ucidă întreaga clasă?

Dacă în Al nouălea mormânt, acțiunile asasinului sunt generate de o mare durere provocată de moarte persoanei iubite, în romanul de față criminalul este un dement dornic să rămână în conștiința publica ca urmare a numărului mare de victime pe care le-a făcut. Dorința sa este aceea de a-și ucide toți fosții colegi de clasă.

Ca și în cartea precedentă, și aici, autorul suedez surprinde adevărata față a societății suedeze și daneze. Mai mult, este adusă în prim-plan o problemă gravă legată de relațiile dintre părinți și copii, de bullying și consecințele acestui fenomen atât de răspândit în societatea modernă.

  • Daily Mail, Marea Britanie: „Un roman grandios şi ambiţios care anunţă apariţia unui nou autor de succes în galaxia scriitorilor suedezi de romane poliţiste.“
  • Knack, Olanda :„Ahnhem încurajează compasiunea cititorului pentru ucigaşul în serie, înfăţişându-l nu ca pe un criminal, ci ca pe o victimă. În plus, ucigaşul este atât de inteligent, încât veţi spera că va reuşi să-şi ducă la bun sfârşit planul său sângeros.“
  • Politiken, Danemarca: „Admiratorii romanelor noir suedeze vor fi încântaţi de această carte, precum şi de poveştile viitoare din seria Fabian Risk.“
  • Norrbottens-Kuriren, Suedia: „Un roman convingător şi strălucitor pe care îl veţi citi cu sufletul la gură.“

Victimă fără chip

de Stefan Ahnhem

Editura Litera

Colecția Buzz Books
Anul publicării în limba română: 2019

Traducere: Dana- Ligia Ilin

Număr de pagini: 640

Stefan Ahnhem vine la București

Iar pentru cei care au prins gustul cărților semnate de Stefan Ahnhem, Litera vine cu o veste minunată. Împreună cu Ambasada Suediei la București, editura organizează duminică, 6 octombrie, de la ora 17.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, o întâlnire cu Stefan Ahnhem!

Așa că vă invităm să-l descoperiți pe autorul celei mai vândute serii de thrillere a momentului – seria Fabian Risk – într-un dialog cu jurnalistul și scriitorul Marius Constantinescu.

Discuția în limba engleză va fi interpretată în limba română de Nadine Vlădescu și se va încheia cu o sesiune de autografe.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, în baza unei rezervări prin eventbook la linkul următor https://eventbook.ro/other/rezervari-stefan-ahnhem-la-bucuresti

Autor: Ștefania Enache
Foto: Litera

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mai multe articole

Președintele a promulgat Legea privind energia eoliană offshore

Legea privind energia eoliană offshore a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Actul normativ reglementează cadrul general necesar implementării în România a proiectelor de producere...

Știrile zilei