1 mai 2024
16.5 C
București

Campanie de încurajare a vaccinării împotriva HPV!

Femeile cu vârste între 19 şi 45 de ani au posibilitatea de a se vaccina anti-HPV în regim compensat 50%. De asemenea, vaccinarea anti-HPV este gratuită pentru fete şi băieţi cu vârste între 11 şi 19 ani.

Cancerul de col uterin este o afecţiune care poate fi prevenită prin screening şi vaccinare şi poate fi vindecată dacă este depistată la timp şi tratată corespunzător. Noi, medicii ginecologi am tratat cazuri grave şi foarte grave, am avut şi paciente foarte tinere cu diagnostic cancer de col uterin cărora le-am salvat viaţa, însă foarte importantă este prevenţia şi vrem, ca de Mărţişor, să le readucem aminte doamnelor şi domnişoarelor că sănătatea este mai presus decât orice: mamă sănătosă, copil sănătos, familie sănătoasă”,atrage atenția șeful Clinicii Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), prof.univ. dr. Monica Mihaela Cîrstoiu.

Medicul explică faptul că vaccinarea anti- HPV conferă un grad ridicat de protecţie împotriva leziunilor precanceroase de col uterin, cancerului de col uterin şi poate oferi protecţie şi faţă de neoplasmul anal, orofaringian, vulvar, vaginal şi penian.

Alege să previi cancerul! Vaccinează-te Anti-HPV!

De altfel, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti derulează în această lună campania de încurajare a vaccinării împotriva HPV „Alege să previi cancerul! Vaccinează-te Anti-HPV!”.

Reprezentanții unității medicale subliniază faptul că pacientele se pot prezenta la spital cu bilet de trimitere de la medicul de familie către medicul ginecolog din Ambulatoriul SUUB, unde pot fi consultate şi vor beneficia de o reţetă pentru vaccin împotriva HPV (femeile cu vârste între 19 şi 45 de ani au vaccinare anti-HPV în regim compensat 50%).

Totodată, pe baza reţetei, pacienta îşi va putea procura vaccinul cu care apoi se prezintă la cabinetul de vaccinare din Ambulatoriul SUUB, i se administrează doza şi este introdusă în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV).

În luna martie am decis să venim în sprijinul acelora care vor să se vaccineze anti-HPV şi să le oferim posibilitatea să fie consultate şi vaccinate în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti. În această campanie sunt implicaţi atât medici ginecologi, cât şi specialişti în dermatovenerologie şi infecţionişti, pentru că punem pacienţii noştri pe primul loc şi împreună luptăm împotriva cancerului!”, anunță prof. univ. dr.Cătălin Cîrstoiu, managerul SUUB.

Medicii recomandă efectuarea periodică a testelor Babeş-Papanicolau, începând cu vârsta de 21 de ani, testare HPV, cotestarea şi vaccinarea anti HPV.

Statisticile evidențiază faptul că, în perioada 2019-2023, la SUUB au fost 371 cazuri de cancer de col diagnosticate, media de vârstă a pacientelor fiind de 53 ani. Cea mai tânără pacientă a avut 21 de ani. 10% dintre cazurile de la SUUB au fost cazuri terminale cu hemoragie excesivă pe cale vaginală, ameninţătoare de viaţă, manageriate prin embolizare vasculară în scop hemostatic.

Din păcate, în România, în fiecare zi, nouă femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin şi 6 femei mor din cauza cancerului uterin. Peste 95% dintre cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de infecţia cu virusul papiloma uman (HPV). Cancerul de col uterin este o afecţiune care poate fi prevenită prin vaccinare şi screening şi poate fi vindecată dacă este depistată la timp şi tratată corespunzător.

Anumite tipuri de HPV pot determina cancer

HPV (Human Papilloma Virus) este cunoscut sub denumirea de virusul Papilloma uman. Se numește Papilloma virus, deoarece unele tipuri de HPV determină apariția verucilor (negilor) sau a papiloamelor, care nu sunt tumori maligne.

Totuși, anumite tipuri de HPV pot determina cancer. 99% dintre cancerele de col uterin sunt cauzate de infecția persistentă cu HPV. De asemenea, virusul este răspunzător de unele tipuri de cancer la nivelul organelor genitale și orofaringelui (la nivelul gâtului și gurii).

Infecția cu HPV afectează atât femeile, cât și bărbații. Virusul se transmite prin contact sexual sau orice alt tip de contact direct pe piele. Se consideră că aproape fiecare persoană activă sexual este infectată cel puțin o dată pe parcursul vieții. Anumite tipuri de HPV determină la nivelul pielii apariția verucilor sau negilor, iar altele au risc crescut cancerigen.

România este țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare incidență și mortalitate cauzată de cancerul de col uterin, provocat în proporție de 99% de infecția cu HPV. Vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin.

Ideal, vaccinul trebuie administrat înaintea începerii vieții sexuale sau a infectării cu virusul HPV, deoarece efectele vaccinului scad pe măsura creșterii numărului de parteneri sexuali. Decizia terapeutică cu privire la necesitatea efectuării vaccinului și modul în care se efectuează acesta aparține medicului curant.

Recomandări importante pentru a preveni infecțiile cu HPV

Pentru prevenția infecțiilor cu HPV, rezultatele studiilor recomandă:

  • Evitarea activității sexuale, care este cea mai sigură metodă de prevenție a infecției cu HPV;
  • Utilizarea prezervativului și un număr redus de parteneri, care pot reduce, dar nu elimină riscul de transmitere a virusului HPV;
  • Screening, prin testarea Babeș Papanicolau, a femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 ani;
  • Vaccinarea împotriva infecției cu virusul HPV.

Bolile asociate cu infecția cu virusul HPV sunt:

  •  cancer cervical 100% din cazuri;
  •  cancer penian 50% din cazuri;
  •  cancer anal 88% din cazuri;
  •  cancer vaginal 70% din cazuri;
  • cancer vulvar 43% din cazuri.

Vaccinurile HPV stimulează sistemul imunitar să producă anticorpi, astfel încât atunci când organismul va veni în contact cu virusul HPV anticorpii se vor lega de acesta și vor preveni ca virusul să intre în celule și să le infecteze.

Vaccinurile care se folosesc în prezent sunt vaccinuri de tipul celor care conțin particule asemănătoare virusului, formate din anumite componente din structura virusului HPV. Deoarece nu conțin genomul viral, nu produc infecția și sunt vaccinuri sigure. Aceste tipuri de vaccinuri care conțin particule asemănătoare virusului sunt puternic imunogene, ceea ce înseamnă ca produc un nivel ridicat de anticorpi în organism, având astfel o eficacitate foarte bună.

Vaccinul HPV produce cel mai puternic răspuns imun atunci când este administrat la pre-adolescenți, înainte ca aceștia să fie expuși la virus. Pentru a produce cel mai bun efect, vaccinurile HPV trebuie administrate între 11 și 12 ani, vaccinarea putând să înceapă și de la vârsta de 9 ani. Vaccinurile sunt recomandate pentru băieți si fete. Studiile au arătat că vaccinarea la o vârstă mică nu este legată cu începerea mai devreme a vieții sexuale.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: SUUB

CITEȘTE ȘI: Femeile pot procura vaccinul HPV cu 50% reducere

 

Mai multe articole

Președintele a promulgat Legea privind energia eoliană offshore

Legea privind energia eoliană offshore a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Actul normativ reglementează cadrul general necesar implementării în România a proiectelor de producere...

Știrile zilei