24 aprilie 2025
17.9 C
București

Țara arde și baba se piaptănă! Ministrul Educației vrea să bage inteligența artificială în școli

Sistemul de învățământ din România a devenit, de peste trei decenii, scena unor experimente pe care diverși politicieni ajunși vremelnic în funcții de conducere le efectuează, ignorând nevoile reale ale profesorilor și elevilor. După ce a ratat misiunea de a scoate Istoria și Geografia României din programa școlară, ministrul Daniel David se dedică unui alt proiect fără de care învățământul din România nu poate „respira”: inteligența artificială.

Gata! Nu mai avem violență în școli, avem profesori titulari pentru toate materiile, elevii din toate localitățile țării studiază în clase dotate după ultimele norme, clase în care nu cad tavanele și nu se prăbușesc pereții, toaletele din fundul curții de la unitățile de învățământ din mediul rural au dispărut, iar analfabetismul funcțional nu mai este o problemă.

Înainte de a se împrieteni cu inteligența artificială, copiii din România trebuie să aibă acces GRATUIT la educația de bază.

Actualul ministru al Educației a ajuns la concluzia că a rezolvat toate problemele din învățământ așa că vrea să bage inteligența artificială în școli. „După o întâlnire cu conducerea Microsoft România, ministrul Educaţiei şi Cercetării, prof. univ. dr. psih. Daniel David, a decis să implementeze un proiect-pilot de utilizare a inteligenţei artificiale în unităţi educaţionale, pentru a optimiza activitatea cadrelor didactice, procesul de învăţare al elevilor/studenţilor şi procesul educaţional, în general”, transmite Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

Șeful de la Educație va stabili unitatea-pilot iniţială, iar Microsoft România, împreună cu conducerea acestuia, îşi vor asuma implementarea proiectului.

Inteligenţa Artificială este o dezvoltare tehnologică care, în sine, nu este bună sau rea, dar care poate deveni astfel, în funcţie de cum o utilizăm. Pentru a o putea utiliza bine, în avantajul sistemului educaţional, vom pilota un astfel de demers, iar apoi, în funcţie de rezultate, vom extinde procesul. Noi avem deja angajat un proces masiv de digitalizare în unităţile educaţionale din ţară, iar planurile-cadru includ discipline obligatorii (asociate tehnologiei informaţiei) şi opţionale (inclusiv de inteligenţă artificială) asociate revoluţiei tehnologice prin care trecem, aspecte care creează premisele pentru utilizarea mai complexă a inteligenţei artificiale în mediul educațional”, susține Daniel David.

Pe copiii nevoiți să parcurgă zilnic distanțe lungi pentru a ajunge la cea mai apropiată școală i-ar ajuta să se construiască unități de învățământ și la ei în localitate

Ministrul consideră că inteligenţa artificială este un instrument al cadrului didactic şi al elevului/studentului, care trebuie să fie mereu monitorizat etic-moral.

Atenţie însă, în viziunea mea, inteligenţa artificială este un instrument al cadrului didactic şi al elevului/studentului, nu o alternativă la cadrul didactic sau un instrument care „leneveşte” elevul/studentul, şi, foarte important de înţeles, este un instrument care trebuie să fie mereu monitorizat etic-moral. Diverse ţări au demarat deja astfel de proiecte, probabil cel mai recent exemplu fiind Estonia, care îl doreşte chiar deja generalizat la nivelul întregului sistem de învăţământ, aşa că nu vreau ca România şi sistemul nostru educaţional să rămână în urmă”, nuanțează oficialul guvernamental.

În esență, intenția este una bună, dar Daniel David uită că suntem în România, o țară în care sistemul de învățământ se confruntă cu probleme mult prea grave, care necesită intervenția urgentă a statului.

Poate, înainte de inteligența artificială, sunt luate niște măsuri concrete prin care profesioniștii sunt stimulați să se îndrepte către o carieră în învățământ, astfel încât elevii să aibă acces cu adevărat la educație, iar părinții să nu mai fie nevoiți să plătească pentru meditații particulare.

Poate, înainte de a face pasul către inteligența artificială, se investește mai mult în reabilitarea unităților de învățământ existente, astfel încât clasele să nu mai arate ca după bombardamente, iar copiii să fie în siguranță atunci când sunt la cursuri.

Poate, înainte de a se arunca în astfel de proiecte pompoase, Ministerul Educației cere sprijin pentru construirea de școli și grădinițe noi, pentru a nu mai exista unități în care se învață în trei schimburi. Iar lista ar putea continua…

Autor: Ștefania Enache
Foto: Arhiva Ordinea Zilei

 

 

Mai multe articole

Știrile zilei