Home La Ordinea Zilei Pionerat în medicină! Chirurgii spanioli au folosit un robot cu patru braţe...

Pionerat în medicină! Chirurgii spanioli au folosit un robot cu patru braţe pentru realizarea unui transplant pulmonar

Medicina evoluează, iar robotica își face tot mai mult loc în acest domeniu atât de complex. Un spital din Spania anunță o acțiune de pionerat în intervenția de transplant pulmonar, menționând că a fost realizată o astfel de procedură cu ajutorul unui robot cu patru braţe. Mai mult, pentru efectuarea transplantului a fost utilizată o nouă cale de acces în toracele pacientului, care nu mai necesită separarea coastelor şi deschiderea pieptului.

Intervenția a fost efectuată de chirurgii de la spitalul Vall d’Hebron din Barcelona. Ei au folosit un robot „Da Vinci” cu patru braţe pentru a decupa o mică secţiune din pielea, grăsimea şi muşchii pacientului pentru a îndepărta plămânul afectat şi introduce unul nou, printr-o incizie de opt centimetri în partea inferioară a sternului, chiar deasupra diafragmei.

CITEȘTE ȘI: Medicii de la „ Grigore Alexandrescu” au realizat un nou transplant hepatic. Pacientul are 14 ani

Medicii au explicat faptul că noua procedură este mai puţin dureroasă pentru pacient, deoarece rana se închide uşor, şi este mai sigură decât metoda tradiţională care necesită o incizie de 30 de centimetri şi o perioadă postoperatorie foarte delicată.

„Credem că este o tehnică care va îmbunătăţi calitatea vieţii pacienţilor, perioada postoperatorie şi va reduce durerea. Sperăm că această tehnică va fi folosită în cele din urmă în mai multe centre”, a declarat Albert Jauregui, şeful Secţiei de Chirurgie Toracică şi Transplant Pulmonar de la spitalul Vall d’Hebron.

Procedura de pionierat, care a fost folosită până acum doar pentru tratarea cancerului pulmonar, a fost efectuată pe un pacient în vârstă de 65 de ani, care a avut nevoie de un transplant de plămâni din cauza fibrozei pulmonare.

Datele Ministerului spaniol al Sănătăţii arată că Spania este lider mondial în transplanturi de organe, cu o medie de 7 donatori şi 15 transplanturi pe zi în 2022.

Autor: Sofia Filip
Foto/ video: Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus
Exit mobile version