29 aprilie 2024
18.4 C
București

O tânără și-a recăpătat vederea după o intervenție chirurgicală rară. Dezvoltare o tumoare oculară de patru centimetri

La doar 41 de ani, Adriana Ghibilic risca să rămână în întuneric, dacă nu se intervenea chirurgical pentru îndepărtarea tumorii de aproximativ patru centimetri pe care o dezvoltase la ochiul stâng. Medicii care i-au făcut primele investigații au direcționat-o către Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași, acolo unde echipa coordonată de Conf. Univ. Dr. Lucian Eva a intervenit chirurgical pentru a-i salva viața.

Adriana Ghibilic are acum șansa să-și vadă copiii crescând
Adriana Ghibilic are acum șansa să-și vadă copiii crescând

De circa un an și jumătate și-a dat seama că începe să-și piardă încetul cu încetul vederea la ochiul stâng. După multiple investigații s-a pus diagnosticul de tumoare intraorbitală. Trebuie să știți că tumorile de orbită sunt tumori rare. La noi în țară își găsesc rezolvarea în puține centre. Puține sunt centrele din țară care fac intervenții de acest gen, Spitalul de Neurochirurgie din Iași fiind unul dintre ele. Supusă intervenției chirurgicale, s-a reușit o rezecție completă a leziunii tumorale, pacienta și-a recăpătat integritatea vederii. Din punctul nostru de vedere, este considerată vindecată. Este un alt exemplu de perseverență al pacienților, în sensul în care reușesc să-și găsească rezolvarea, au abnegația necesară să caute centrele în care să aibă încredere și în care să găsească oameni dedicați pentru a-i ajuta, fie să se vindece, fie să-și amelioreze suferința. Și trebuie să le mulțumesc acestor oameni pentru că de-a lungul timpului au încredere în serviciile Spitalului de Neurochirurgie din Iași.”, a declarat Conf. Univ. Dr. Lucian Eva, managerul spitalului ieșean.

Pacienta nu mai vedea bine cu ochiul stâng
Pacienta nu mai vedea bine cu ochiul stâng

Adriana Ghibilic este din județul Bacău și a povestit că, în urma unei crize de colecist a ajuns la Spitalul din Moinești. Acolo i s-a făcut un Computer Tomograf și astfel s-a descoperit o formațiune expansivă la nivelul globului ocular, fără limită de separație. „Domnul doctor de acolo a luat legătura cu domnul doctor Eva și așa am ajuns în cel mai scurt timp la dumnealui. Am venit la domnul doctor Eva, mi-a făcut toate investigațiile medicale și au constatat că trebuie operată.(…) Am venit încrezătoare pentru că tot de la domnul doctor dintr-un spital de stat am pornit cu problema asta, dar a fost atât de rapidă încât nu am avut timp de gândire și încrederea a fost totală, mai ales că am auzit despre domnul doctor Eva dpar lucruri pozitive, am zis că, cu siguranță, va fi bine și la mine. Eu mi-am făcut control oftalmologic, dar nu atât de amănunțit. Probabil că așa trebuia ca să descopăr mai din timp ceea ce aveam eu ca și afecțiune și atunci poate era procedura mult mai simplă și pentru domnii doctori. Am încredere în sistemul de sănătate pentru că este un sistem bun, zic eu. Dacă am trecut prin așa ceva, am supraviețuit, sunt bine și voi fi. Le doresc multă sănătate ca să mai opereze și să vindece cu mânile lor dibace!”, a punctat pacienta.

Spitalul coordonat de Conf. Univ. Dr. Lucian Eva realizează cam 15 intervenții de acest tip într-un an
Spitalul coordonat de Conf. Univ. Dr. Lucian Eva realizează în jur de 15 intervenții de acest tip într-un an

Medicii Spitalului de Neurochirurgie din Iași operează în jur de 15 tumori orbitare pe an. Managerul unității medicale a menționat că leziunile de acest tip au o incidență mică, iar adresabilitatea este mare. „Este dificil să operezi orbita pentru că este o cavitate mică, în care toate elementele anatomice care sunt în interiorul acestuia sunt funcționale, cel mai important fiind nervul optic, cu ajutorul căruia omul vede și transmite influxul nervos de la ochi la creier care integrează imaginea. Mai sunt mușchii care coordonează mișcările globului ocular și o multitudine de nervi și artere care participă la ceea ce noi generic numim vedere oculară. Prezența unui proces expansiv al unei tumori în orbită va determina de cele mai multe ori pierderea vederii, un lucru pe care pacientul respectiv și nici medicul nu și-l dorește”, a explicat Conf. Univ. Dr. Lucian Eva.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași

 

 

Mai multe articole

TAROM primește ajutorul de restructurare. Compania trebuie reorganizată

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, a anunțat că ajutorul de restructurare pentru TAROM, aprobat de Comisia Europeană, în valoare de maximum 95,26 milioane...

Știrile zilei