Dependența de sare și zahar este o realitate, un studiu recent evidențiind faptul că persoanele care consumă în exces alimente care conțin tipul acesta de compuși ajung să se obișnuiască și să simtă nevoia de mai mult. Dependența se dezvoltă la nivelul de creier și nu se poate trata neapărat prin voința celui în cauză. Așa se explică motivul pentru care cartofii prăjiţi, chipsurile şi batoanele de ciocolată sunt atât de îndrăgite.
Studiul, realizat de cercetători de la Institutul Max Planck pentru Cercetarea Metabolismului din Köln şi de la Universitatea Yale, a fost publicat în revista ştiinţifică Cell Metabolism. Oamenii de știință au urmărit pe parcursul a opt săptămâni reacția unui grup de voluntari care a consumat o budincă ce conţinea o cantitate mare de grăsimi şi zahăr. Subiecții au primit budinca pe lângă alimentaţia normal de care dispuneau zilnic.
Un al doilea grup, de control, a primit o budincă ce conţinea acelaşi număr de calorii, dar mai puţine grăsimi.
CITEȘTE ȘI: O alimentație bazată pe pește, ouă și legume ne prelungește viața
Activitatea cerebrală a voluntarilor a fost măsurată înainte şi pe durata celor opt săptămâni.
„Pe baza unui studiu intervenţional utilizat pe participanţi sănătoşi, cu greutate normală, demonstrăm că, independent de creşterea în greutate corporală şi de modificările markerilor metabolici, expunerea la alimente (cu conţinut ridicat de grăsimi şi zahăr) reduce preferinţele pentru alimente cu conţinut redus de grăsimi”, au explicat cercetătorii.
Studiul a arătat faptul că expunerea la alimente bogate în grăsimi şi zahăr „joacă un rol esenţial în reglarea răspunsurilor creierului la anticiparea şi consumul de alimente foarte gustoase, dense din punct de vedere energetic”.
CITEȘTE ȘI: Alimente care ajută la îmbunătățirea digestiei
Cercetătorii au descoperit în cazul grupului care a consumat budinca bogată în zahăr şi grăsimi, că răspunsurile creierului la acestea au crescut foarte mult. Pentru acei participanţi, alimentaţia de acest tip a activat sistemul dopaminergic – regiunea din creier responsabilă de motivaţie şi recompensă.
Marc Tittgemeyer, de la Institutul Max Planck de Cercetare a Metabolismului, persoana care a coordonat studiul, a subliniat că măsurătorile asupra activităţii cerebrale au indicat că creierul se „re-cablează” prin consumul de chipsuri şi alte alimente de acest gen. „El învaţă în mod inconştient să prefere alimentele satisfăcătoare. Prin aceste modificări ale creierului, inconştient vom prefera întotdeauna alimentele care conţin multe grăsimi şi zahăr”, a nuanțat cercetătorul.
Oamenii de ştiinţă au menţionat, totuşi, că participanţii care au consumat budincă bogată în grăsimi şi zahăr nu s-au îngrăşat mai mult decât cei din al doilea grup şi nici nivelurile glicemiei sau colesterolului nu s-au schimbat.
Cercetătorii susţin că este important de studiat „re-cablarea” creierului, deoarece acest proces are rădăcini în dependenţe mai nesănătoase.
„Multe alimente procesate moderne au o densitate energetică ridicată şi conţin frecvent atât grăsimi, cât şi zahăr. Alimentele procesate moderne sunt, prin urmare, stimuli puternici şi, la fel ca în cazul abuzului de droguri, modelele testate pe animale au demonstrat că un consum frecvent al acestora „re-cablează” circuitele creierului, chiar şi la descendenţii născuţi din mame care consumă o dietă bogată în grăsimi în timpul alăptării. De asemenea, similar drogurilor care creează dependenţă, există dovezi că această „re-cablare” promovează un consum suplimentar de alimente foarte gustoase, dense energetic”, se menționează în studiu.
CITEȘTE ȘI: Schimbare majoră în meniurile restaurantelor. Ce informații trebuie să primească toți clienții?
Noua cercetare vine la scurt timp după o alta care a arătat că persoanele care consumă mai multe alimente ultra-procesate – cum ar fi prăjituri, chipsuri şi băuturi carbogazoase dulci – ar prezenta un risc mai mare de a dezvolta şi de a muri de cancer.
Cercetătorii de la Şcoala de Sănătate Publică de la Imperial College London au analizat dietele a 200.000 de adulţi din Marea Britanie timp de 10 ani şi au descoperit că un consum de alimente cu conţinut ridicat de sare, grăsimi, zahăr şi aditivi artificiali poate fi asociat cu un risc crescut de a dezvolta cancer, cu precădere tumori ovariene şi cerebrale.
Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Pixabay.com