Sistemul digestiv este format din tractul gastrointestinal, ficat, pancreas și vezica biliară. Acesta este responsabil pentru descompunerea alimentelor și lichidelor în componentele lor chimice de bază, cum ar fi grăsimile, proteinele și carbohidrații.
Corpul le absoarbe apoi sub formă de nutrienți, care pot fi folosiți ca energie pentru a construi și repara celulele și pentru a ajuta organismul să funcționeze optim.
Rolul sistemului digestiv începe atunci când alimentele pătrund în organism și trec prin esofag și stomac, demarând procesul de digestie. Când sistemul digestiv nu funcționează corespunzător, apar durerile abdominale, balonare, indigestie și multe altele.
Trei alimente benefice pentru sistemul digestiv
Ghimbirul este un ingredient tradițional în medicina orientală, care ajută la îmbunătățirea digestiei și la prevenirea senzației de greață. De asemenea, s-a dovedit că această rădăcină scade aciditatea gastrică și reduce riscul de arsuri la stomac sau disconfort.
Ghimbirul proaspăt are un compus puternic numit gingerol, care are proprietăți antioxidante și reduce inflamația. Astfel, poate ajuta organismul să lupte inclusiv împotriva bolilor cronice, cum ar fi hipertensiunea arterială, bolile de inimă și afecțiuni ale plămânilor.
Acizii grași Omega-3 ajută implicit și la reducerea inflamațiilor în cazul persoanelor cu boli inflamatorii intestinale, intoleranțe alimentare și alte tulburări digestive, prin urmare, integrarea somonului în dietă, poate contribui la îmbunătățirea digestiei pe termen lung.
„Consumul de cereale integrale este adesea legat de efectele benefice asupra sănătății consumatorilor. Deși beneficiile pentru sănătate asociate cu consumul de fibre alimentare sunt bine cunoscute oamenilor de știință, dar și producătorilor și consumatorilor, consumul de fibre și cereale integrale în întreaga lume este substanțial mai scăzut. În urma unui studiu realizat în 2020 s-au observat mai multe beneficii pentru sănătate asociate consumului de cereale integrale, iar asta datorită conținutului mare de fibre”, spune dr. Corina Zugravu, Președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.
Mai mult, antioxidanții din cereale și hamei contribuie la îmbunătățirea răspunsului sistemului imunitar la acțiunea factorilor exteriori dăunători și ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi.
Consumul de cereale integrale este asociat cu diverse beneficii, inclusiv un risc mai mic de a dezvolta diabet, boli de inimă și hipertensiune arterială. Cerealele integrale sunt o bună sursă de fibre alimentare, importante pentru sistemul digestiv deoarece ajută la menținerea unei greutăți corporale optime și pot reduce nivelul indicelui glicemic după o masă bogată.
Autor: Sofia Filip
Foto: Arhiva Ordinea Zilei