6 octombrie 2025
11.1 C
București

Dovleacul, castanele și nucile ne ajută să ne creștem imunitatea

E bine să profităm de bogăția de legume pe care o avem la dispoziție în acest anotimp, pentru a ne crește imunitatea. Odată cu apropierea sezonului rece, lumina și căldura, doi factori externi care influențează ritmul biologic al organismului nostru, scad puternic, așa că este important să ne pregătim corpul pentru temperaturile reci.

Alimentația este, poate, cea mai eficientă și la îndemână modalitate prin care putem combate perioadele în care rezervele noastre de energie se află la cote mai scăzute. În același timp, sistemul nostru imunitar este suprasolicitat în perioadele mai reci din an, iar o dietă adecvată poate contribui la o funcționare optimă a acestuia.

O alimentație bogată în fructe și legume de sezon, dar și un aport ridicat de elemente nutritive ne poate pregăti organismul pentru iarnă și ajuta la creșterea imunității.

Pentru a putea face față schimbărilor frecvente de temperatură și pentru a-l putea feri de episoadele cu viroze și răceli, organismul nostru are nevoie de un mix de vitamine, antioxidanți și minerale.

Dovleacul, una din principalele surse de betacaroten

De departe vedeta sezonului rece, dovleacul este a doua sursă majoră de betacaroten după morcov, un antioxidant care ne protejează de influența radicalilor liberi, acele molecule ce pot afecta celulele sănătoase ale organismului.

Este important să existe un echilibru între apărarea antioxidantă și radicalii liberi, astfel încât funcțiile fiziologice să funcționeze corespunzător. Iar principalii antioxidanți sunt vitamina E, vitamina C și betacarotenul, pe care dovleacul le conține în cantități și concentrații care ne protejează organismul de infecții respiratorii, răceli și gripă.

Totodată, datorită conținutului redus de calorii, aproximativ 30 kcal la 100 de grame poate fi o opțiune ideală inclusiv pentru persoanele care acordă o atenție deosebită siluetei, fiind în același timp o sursă importantă de fibre și menține senzația de sațietate pentru mai mult timp.

Castanele susțin imunitatea și contribuie la sănătatea osoasă

În general, fructele cu înveliș lemnos conțin cantități însemnate de nutrienți care contribuie la buna funcționare a organismului nostru și ne dau energie. Extrem de aromate, pline de minerale, vitamine și fitonutrienți, castanele stimulează imunitatea și contribuie la sănătatea osoasă.

Totodată, au un conținut relativ scăzut de grăsimi și sunt o sursă importantă de vitamina C, un antioxidant recunoscut pentru efectele sale benefice împotriva deficiențelor imunitare.

Fie că alegem să le consumăm coapte, fierte, direct din coajă sau piure, castanele sunt o sursă importantă de fibre solubile și insolubile, benefice în procesul de digestie,  asigurând un tranzit normal.

Nucile, un complex de elemente nutritive și o sursă bogată de omega 3

Sursă bogată de acizi grași omega-3, vitamine (A, B2, B6, B12, D vegetală) și fibre, nucile conțin, totodată, o cantitate importantă de antioxidanți și vitamina E, care ajută la menținerea unui sistem imunitar puternic.

Având în componență cantități însemnate de polifenoli, un complex de vitamine și minerale cu efect antioxidant și efect antiinflamator, îndepărtează radicalii liberi și reduc efectele toxice ale acestora. Fiind o sursă de uleiuri și grăsimi sănătoase, au un aport nutritiv extraordinar, iar prin conținutul de magneziu pot diminua stările de iritabilitate sau de oboseală pe care le resimțim mai acut în perioada rece din an.

Prin conținutul ridicat de omega 3 și a vitaminelor de tip B, nucile contribuie la scăderea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare, pot reduce colesterolul și combate efectele negative ale stresului, ajutând la relaxarea sistemului nervos.

Autor: Sofia Filip
Foto: Arhiva Ordinea Zilei

 

Mai multe articole

Știrile zilei