Home La Ordinea Zilei Exclusiv Lecția de sănătate. La Spitalul General CF Ploiești, dr. Cristinela Vasile, expert...

Lecția de sănătate. La Spitalul General CF Ploiești, dr. Cristinela Vasile, expert în Somnologie, investighează și tratează bolile asociate sindromul de apnee în somn

Cabinetul de Pneumologie dispune de aparatura necesară diagnosticării pacienților care suferă de apnee în somn

Dr. Cristinela Vasile, medic primar în cadrul Cabinetului de Pneumologie din Ambulatoriu de Specialitate integrat Spitalului General CF Ploiești, are competență și în Somnologie, știința medicală care se ocupă de patologiile somnului. Pentru o bună funcționare a organismului, odihna este esențială, iar somnul de calitate joacă un rol major în sănătatea omului. Apneea în somn este una dintre cele mai frecvente patologii, ignorată de cei mai mulți dintre cei care o manifestă. Fără a cunoaște riscurile pe care această afecțiune le implică, oamenii au ajuns să facă glume despre cei care sforăie. În realitate, discutăm despre o boală care, dacă nu este diagnosticată și tratată la timp, poate avea consecințe dramatice.  

La Spitalul General CF Ploiești există tehnica necesară diagnosticării corecte a bolilor asociate sindromului de apnee în somn. Tratamentul este susținut de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), iar în urma investigațiilor făcute, medicul Cristinela Vasile poate stabili terapiile necesare ameliorării acestei afecțiuni. Diagnosticarea corectă a patologiei somnului este vitală pentru bolnavii care au dezvoltat astfel de afecțiuni, ajutând la salvarea vieții acestora.

CITEȘTE ȘI: Omul sfințește locul. Dr. Cristinela Vasile, medicul care ascultă suferința pacienților și găsește mereu tratamentul potrivit

Primul medic din Prahova cu competență în Somnologie

Încă din perioada Rezidențiatului, dr. Cristinela Vasile a fost fascinată de Medicina Somnului, dorindu-și să aprofundeze acest domeniu, astfel încât să se poată implica în diagnosticarea și tratarea pacienților. A participat la toate conferințele din România dedicate domeniului. În plus, a avut oportunitatea de a lucra direct cu unul dintre cei mai buni experți la nivel mondial, profesorul Laszlo Szakacs, medic neurolog, care a condus cel mai mare laborator de Somnologie din Ungaria.

Din dorința de a pune în practică toate lucrurile învățate, Cristinela Vasile a urmat cursurile necesare pentru a obține competență în Somnologie. „Am făcut parte din a doua serie de medici din România care au urmat aceste cursuri și au obținut un astfel de atestat. Sunt primul medic din Prahova cu o astfel de competență. Nu mi-a fost ușor, mai ales că Somnologia a fost privită cu destul de multă reticență atât de către pacienți, cât și de către ceilalți doctori. Ca să poți obține o competență în Somnologie este nevoie de foarte multă muncă. Pe lângă participările la congrese, conferințe, evenimente, sunt necesare multe ore de practică, de educație medicală continuă. Totodată, trebuie să faci dovada implicării tale în realizarea unor teste în acest domeniu, iar testele respective trebuie validate. În plus, trebuie să primești recomandări de la doi medici care deja dețin această competență. La vremea la care eu am susținut competența, în Prahova nu era nimeni specializat în Somnologie, iar în România erau doar profesori universitari sau medici din institutele mari. Așa că m-am dus direct la prof. dr. Florin Mihălţan (n. r. părintele Somnologiei în România) și am primit recomandare din partea dumnealui. Mă cunoștea, deoarece mă văzuse la fiecare eveniment dedicat Somnologiei, iar după ce i-am prezentat dosarul cu toate certificatele de participare mi-a dat scrisoarea de recomandare. A doua recomandare am obținut-o de la dr. Ștefan Dumitrache- Rujinski, medic primar pneumolog la Institutul de Pneumologie Marius Nasta. Examenul pe care l-am susținut s-a bazat pe o bibliografie vastă, care a inclus și Manualul European de Medicina Somnului. Pe baza acestui examen am fost admisă și am parcurs nouă luni de pregătire, structurată pe mai multe module. La sfârșit a trebuit să facem o serie de teste de poligrafie,  de somnografie. Totul a fost inclus într-un dosar  pe care l-am depus la Ministerul Sănătății, după care am susținut un examen final și așa am obținut atestatul.”, povestește interlocutoarea Ordinea Zilei.

CITEȘTE ȘI: Lecția de sănătate. Prin utilizarea în exces a antibioticelor, omul pierde războiul cu infecțiile

Imediat după obținerea acestei competențe, dr. Cristinela Vasile a început activitatea în cadrul Spitalului General CF Ploiești, iar unitatea medicală i-a facilitat inclusiv punerea în aplicare a cunoștințelor pe care le deține în Somnologie. În cadrul cabinetului în care activează, medicul oferă servicii complexe. „Fac și Somnologie, fac și Pneumologie și puțină Medicină internă. Colegii din spital mă solicită. Ne consultăm între noi și le oferim bolnavilor cele mai bune soluții de tratament pentru afecțiunile pe care le au”, punctează dr. Cristinela Vasile.

Pacienții cu apnee prezintă risc crescut de moarte subită în somn

Medicul Cristinela Vasile analizează datele colectate de la bolnav și elaborează schema de tratament potrivită fiecărei afecțiuni în parte
Medicul Cristinela Vasile analizează datele colectate de la bolnav și elaborează schema de tratament potrivită fiecărei afecțiuni în parte

În cazul persoanelor care prezintă sindromul de apnee în somn investigațiile medicale în vederea elaborării unor terapii corecte presupun inclusiv teste de poligrafie ventilatorie nocturnă. „Pacientul doarme o noapte cu un dispozitiv pe care îl montează înainte de culcare, peste bluza de pijama, și acest aparat înregistrează în timpul somnului respirația, dacă se oprește, de câte ori se oprește, cum variază concentrația de oxigen, dacă sforăie, cum variază frecvența cardiacă etc. În urma acestui test, noi putem să stabilim dacă pacientul are o tulburare a respirației în timpul somnului, care poate să-i pună viața în pericol sau poate să genereze alte complicații sau alte boli. În prezent, sindromul de apnee în somn este cea mai frecventă cauză de hipertensiune arterială secundară. De asemenea, apare în 80% din cazuri la persoane cu obezitate și există o legătură cu diabetul zaharat, cu obezitatea, cu afecțiunile cardiovasculare. Pacienții au mare risc de a face în timpul somnului un accident vascular cerebral, un infarct miocardic. Se poate ajunge până la moarte subită în somn. Iar tratamentul acestor pacienți se face cu un dispozitiv medical care, de curând, de anul trecut, este decontat de CNAS. În acest cabinet eu pot să-i ajut. În acest cabinet eu pot să fac recomandările necesare pentru a-i salva pe acești bolnavi”, subliniază dr. Cristinela Vasile.

CITEȘTE ȘI: Spitalul General CF Ploiești este singura unitate medicală de stat din Prahova care oferă Îngrijiri Paliative. Calitatea serviciilor este superioară celei din privat

Toată procedura medicală nu implică internarea pacientului, ci se face chiar în Ambulatoriul spitalului. „Pacientul vine aici (n.r. Cabinetul de Pneumologie), îi setez aparatul. Am două tipuri de dispozitive: unul poate fi programat, altul nu, pornește singur, funcționează cu niște baterii. Îl instruiesc, îi explic cum trebuie procedat în cadrul acestui test de Poligrafie Cardiorespiratorie. Dispozitivul se montează pe torace cu ajutorul unei centuri. Din acest aparat pleacă un pulsoximetru care se atașează pe deget și care măsoară în permanență concentrația de oxigen și frecvența cardiacă, o canulă nazală. Uneori există și senzori pentru fluxul de la nivelul gurii, care înregistrează respirația și vibrațiile de sforăit. De asemenea, dispozitivul are senzor pentru poziția în timpul somnului, pentru că sunt persoane care fac apnee gravitațională, doar atunci când stau cu fața în sus. Centura are și ea un senzor care detectează efortul toraco – abdominal. Aparatul poate avea o singură centură sau două: una toracică și una abdominală. Pacientul pleacă cu dispozitivul acasă. Doarme o noapte cu el, pentru că s-a constatat că cel mai bine bolnavul doarme acasă la el. Se întoarce, aduce aparatul, îl descarc. Am un calculator special pentru baza mea de date de acest tip, calculator care include toate fișele pacienților mei. Există un soft cu care eu fac inițializarea dispozitivului și prelucrarea automată a datelor. De asemenea, am o serie de softuri pentru diferite dispozitive cu care pacienții fac ulterior tratamentul, pentru că ei vor dormi cu un dispozitiv medical care furnizează aer din cameră cu o anumită presiune, care intră prin intermediul unei măști și care ajunge în căile respiratorii astfel încât să împiedice colabarea căilor aeriene. Acest dispozitiv medical asigură o oxigenare normală, corectează sforăitul, apneea. În felul acesta prevenim și riscul cardiovascular. Aceste dispozitive au în interiorul lor câte un card de memorie care înregistrează și, în felul acesta, eu pot verifica informațiile. Vreau să menționez un lucru important și anume că dispozitivele acestea sunt decontate de la CNAS. Pacientul poate primi de la mine o recomandare, dacă îndeplinește anumite criterii, și beneficiază de ajutor de la stat pentru tratament”, menționează interlocutoarea Ordinea Zilei.

Programul Cabinetului de Pneumologie:

  • Luni, miercuri, joi și vineri: ora 8.00 – ora 15.00
  • Marți: ora 11.00- ora 12.00

Pacienții se pot programa telefonic (tel. 0244552061 int. 153), în fiecare zi, de luni până vineri, între 14.00 și 15.00. În același interval de timp, se pot face și programări fizice, direct la cabinet.

Cu ce se ocupă Somnologia?

Somnologia este știința medicală care se ocupă cu diagnosticarea și tratarea patologiile din timpul somnului și analizează complicațiile generate de acestea. Cea mai frecventă afecțiune este sindromul de apnee în somn.

Principalii factori de risc pentru apnee sunt reprezentați de obezitate, vârstă, sex, anomalii anatomice craniofaciale, factori hormonali, genetici, tabagism şi alcoolism.

Studiile arată că obezitatea este cel mai important factor de risc, fiind prezentă la peste 80% dintre pacienţi. O creştere cu 10% a greutăţii este asociată cu o creştere de șase ori a riscului de apnee.

Simptomele nocturne cel mai frecvent relatate sunt reprezentate de:

  • sforăitul intens,
  • apariţia de pauze în respiraţie de durată variabilă
  • perioade de tăcere intercalate între perioadele de sforăit,
  • senzaţie de sufocare,
  • nicturie (urinare frecventă),
  • transpiraţii nocturne.

Cele mai frecvente simptome din timpul zilei relatate de pacient sunt:

  • oboseala,
  • lipsa de energie,
  • tulburările de memorie sau concentrare,
  • cefalee matinală,
  • somnolenţa diurnă excesivă,
  • anxietate şi iritabilitate,
  • depresie,
  • pierderea interesului,
  • lipsa de dorinţă sexuală sau disfuncţie erectilă

Persoanele care prezintă astfel de simptome trebuie să se prezinte la medic în vederea punerii unui diagnostic și stabilirii unui tratament.

Ambulatoriu de specialitate este integrat în spital și beneficiază de dotări de top.

Persoanele care vor să se trateze la Spitalul General CF Ploiești trebuie să știe că se merge foarte mult pe programări, pacienții putând să facă lucrul acesta apelând telefonic spitalul (Tel. Centrala: 0244.587.371 | 0244.552.061 | 0244.545.181 ). Prin centrala spitalului, pot solicita interiorul secției sau cabinetului la care doresc să ajungă.

CITEȘTE ȘI: Omul sfințește locul! Spitalul General CF Ploiești, dovada clară că se pot oferi și la stat servicii la fel de bune ca în sistemul sanitar privat

De asemenea, pentru spitalizarea continuă (internarea pe pat), în cadrul secțiilor de MEDICINĂ INTERNĂ, pacienții se pot prezenta, FĂRĂ PROGRAMARE, la CAMERA DE GARDĂ a spitalului, unde vor fi consultați de către medicul de gardă din ziua respectivă.
Documentele necesare prezentării la internare:

  • Cartea de identitate
  • Cardul de sănătate sau adeverință înlocuitoare
  • Bilet de trimitere
  • Adeverință de salariat cu precizarea numărului de zile de concediu medical pe ultimele 12 luni
  • Cupon de pensie

Informații mai multe se găsesc pe site-ul unității medicale.

Ordinea Zilei va continua prezentarea activității derulate de Spitalul General CF Ploiești, aducând în prim-plan cadrele medicale care activează aici, dar și serviciile pe care unitatea le pune la dispoziția pacienților. Este un demers jurnalistic menit să-i îndrepte pe oamenii aflați în suferință către un spital de încredere, unde personalul medical îi poate ajuta să se vindece.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Ștefania Enache

 

Exit mobile version