Home La Ordinea Zilei Exclusiv Omul sfințește locul. Dr. Cristinela Vasile, medicul care ascultă suferința pacienților și...

Omul sfințește locul. Dr. Cristinela Vasile, medicul care ascultă suferința pacienților și găsește mereu tratamentul potrivit

Dr. Cristinela Vasile,medic primar pneumolog la Spitalul General CF Ploiești, are competență și în Somnologie

Își respectă pacienții, empatizează cu ei, îi ascultă, le „traduce” mereu diagnosticul și îi ajută să înțeleagă ce au de făcut pentru a-și îmbunătăți starea de sănătate. Dragostea pe care o are pentru semenii săi devine evidentă în fiecare interacțiune a sa cu bolnavii. Le vorbește simplu, oferindu-le posibilitatea de a asimila informația.  Dr. Cristinela Vasile este un medic foarte bun, având o pregătire profesională extraordinară, dar în același timp este și OM. Iar această combinație a dat naștere unui specialist devotat meseriei pe care și-a ales-o. Este medicul la care pacientul se duce cu toată încrederea, știind din start că o să fie respectat și ajutat. 

Atunci când am cunoscut-o pe Cristinela Vasile, medic primar în cadrul Cabinetului de Pneumologie din Ambulatoriu de Specialitate integrat Spitalului General CF Ploiești, abia își terminase programul cu pacienții. Se pregătea pentru etapa a doua, cea birocratică, în care trebuia să-și pună în ordine toate documentele din ziua respectivă.

Fiind o persoană meticuloasă, atentă la detalii, îi place să știe din timp ce are de făcut, iar atunci când are în față bolnavul, la consult, vrea să-i cunoască deja istoricul medical.

Ca să nu fiu perturbată în timpul consultațiilor, fiecare pacient are alocat un interval de 30 de minute. Trebuie să am timp suficient să-l ascult, să văd care sunt problemele sale. De la mine niciun pacient nu pleacă fără explicații. Îi traduc pe înțelesul lui totul pentru că întotdeauna există un limbaj medical pe care el nu-l înțelege și care îl sperie.”, subliniază medicul.

CITEȘTE ȘI: Omul sfințește locul! Dr. Mariana Stroe, medicul care ajută femeile să dea viață și le învață să aibă grijă de sănătatea lor

Programul de consultații este în zilele de luni, miercuri, joi și vineri, în intervalul 8.00-15.00. Își programează întotdeauna pacienții, astfel încât lucrurile să fie simplificate, iar oamenii să nu aștepte la ușa cabinetului. „Programările se fac telefonic, zilnic, în intervalul 14.00-15.00. Putem programa și pacienții care vin la ușa cabinetului, dar este mult mai simplu prin telefon. Pentru cei care vor o programare directă, la cabinet, îi rog să vină în intervalul alocat programărilor, adică între 14.00 și 15.00. Restul timpului este alocat pacienților care trebuie consultați și nu e indicat să întrerupem consultațiile pentru a face programări. ”, transmite dr. Cristinela Vasile.

Medicul Cristinela Vasile face echipă foarte bună cu asitenta sa Laura Șerbănescu
Medicul Cristinela Vasile face echipă foarte bună cu asitenta sa Laura Șerbănescu

În zilele de marți, are program de spital, făcând internări de zi. Și aici a adoptat sistemul programărilor, pentru că își dorește să ajute cât mai mulți oameni. „În cazul internărilor de o zi sunt făcute analize complexe: de sânge, spirometrie, investigația radiologică, tot ce consider că este necesar. Toți pacienții sunt instruiți, cu câteva zile înainte îi sunăm, sunt chemați toți la ora 7.30. Asistenta mea îi preia, merge totul repede. Eu deja când fac programările fac și o scurtă anamneză înainte.  Am o asistentă extrem de competentă și foarte bine organizată, am foarte mare încredere în ea și îmi organizează totul foarte bine, ca să nu aștepte pacientul. La internări de zi, în ultima perioadă, am avut zece pacienți. În aceste cazuri, nu pot să le ofer și rezultatul în aceeași zi, dar vin a doua zi și am timp alocat pentru fiecare, pentru explicații, recomandări, tratamente”, subliniază interlocutoarea Ordinea Zilei.

Programul Cabinetului de Pneumologie:

  • Luni, miercuri, joi și vineri: ora 8.00 – ora 15.00
  • Marți: ora 11.00- ora 12.00

Pacienții se pot programa telefonic (tel. 0244552061 int. 153), în fiecare zi, de luni până vineri, între 14.00 și 15.00. În același interval de timp, se pot face și programări fizice, direct la cabinet

Liceul Sanitar a împins-o către Medicină

Dr. Cristinela Vasile are vocație pentru profesia pe care și-a ales-o, iar lucrul acesta se evidențiază atât în interacțiunea sa cu pacienții, cât și în perseverența de a se pregăti constant, de a dobândi noi competențe menite să-i ajute pe cei aflați în suferință.

S-a născut în Focșani, iar părinții au îndreptat-o în adolescență către Liceul Sanitar din Galați, acolo unde existau locuri speciale pentru candidații din județul Vrancea. Alegerea de a urma studii liceale în domeniul sanitar a reprezentat o întâmplare fericită în viața sa, ajutând-o să-și descopere adevărata vocație.

CITEȘTE ȘI: Omul sfințește locul! Dr. Daniela Munteanu, medicul care ajută bolnavii să-și recâștige vederea

În timpul liceului s-a făcut remarcată, fiind o elevă conștiincioasă, iar una dintre profesoarele de la curs a văzut în ea potențial și a îndemnat-o să se pregătească pentru admiterea la Medicină. A fost persoana care i-a arătat calea spre profesia care i se potrivea cel mai bine. Își amintește că, din primul trimestru al clasei a IX-a, a avut un stagiu de practică pe Secția de Neurochirurgie din cadrul Spitalului Județean Galați. „Au fost foarte multe stagii, multă practică și am constatat că îmi place, că mă atrage. Nu mă speria niciodată. Făceam și materiile obișnuite pe care le face orice elev la liceu, dar erau și materii speciale, adică Medicină Internă, Pediatrie, Chirurgie etc”, povestește interlocutoarea Ordinea Zilei.

Cea care a îndemnat-o să dea admitere la facultate a fost profesoara care îi preda Medicină Internă. Doamna respectivă era cadru didactic universitar, așa că, deși erau la liceu, materia le era expusă exact ca la facultate, iar verificările ulterioare se făceau după criterii universitare. „Eram un elev conștiincios și am reușit să o impresionez prin rezultatele mele și într-o zi m-a chemat la catedră și m-a întrebat dacă nu aș vrea să merg mai departe și să dau admitere la Medicină. Până atunci eu nu mă gândisem la această alternativă. Îmi amintesc că mi-a spus „Tu ai calități, ești foarte bună! Gândește-te, discută cu părinții tăi și dacă dorești să te pregătești mai mult, suplimentar, te pot ajuta cu un profesor foarte bun de la Facultatea de Medicină din Iași.””, rememorează dr. Cristinela Vasile.

CITEȘTE ȘI: Omul sfințește locul. Dr. Andra Andreescu, medicul chirurg care luptă pentru a salva pacienții de la amputație

Prof. univ. dr. Ostin Mungiu a pregătit-o pentru Medicină

Așa a ajuns să se pregătească pentru admitere cu prof. univ. dr. Ostin Mungiu, unul dintre remarcabilii dascăli ai Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”. „L-am cunoscut pe domnul profesor, m-a testat de câteva ori, iar ulterior am început să mă pregătesc individual, iar dumnealui mă testa periodic. Între timp mi-am terminat liceul și m-am gândit că trebuie să finalizez tot ce ține de această etapă din viața mea și să fac și anul de stagiu pentru a avea calificare de soră medicală. Așa era atunci, se obținea atestatul, diploma, doar după un an de stagiu și după noi examene foarte serioase. Știam că se intră foarte greu la Medicină, pentru că majoritatea celor care candidau înainte de 1990 proveneau de la licee de Matematică – Fizică. Și asta făceau. Ei se pregăteau patru ani pentru Medicină. Eu învățam și o meserie, dar studiam și Biologia, Fizica și Chimia. Erau trei probe. Erau trei zile de examen, un examen foarte greu. Am terminat liceul în 1990 și m-am gândit că este mai bine pentru mine să am o meserie. Nu aveam încredere deplină în mine. Întotdeauna m-am subestimat. Așteptam să vină din altă parte validarea mea, așa încât nu m-am dus din prima la examen. Am făcut un stagiu care a fost în Spitalul Județean din Vrancea, pentru că acolo locuiam, pe Chirurgie și Medicină Internă. Medicina Internă a fost un stagiu în Secția de Pneumofiziologie. Acolo a fost primul meu contact cu pneumologia. Mi-am susținut examenul, am devenit soră medicală calificată și după aceea m-am gândit la modul serios că îmi doresc să fac mai mult, că pot mai mult!”, detaliază medicul.

Între timp s-a angajat, lucra în trei ture, dar se și pregătea temeinic pentru a-și împlini visul: acela de a deveni medic. Inițial, și-a dorit să meargă la universitatea de profil din Iași, dar cineva apropiat a convins-o că e mai bine la București. Astfel că, în anul 1993, a dat admitere la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. „Am carte de muncă de la 18 ani. Perioada în care am lucrat ca soră medicală m-a ajutat foarte mult, pentru că am învățat foarte multe lucruri: știam cum arată un pacient cu pneumonie, un pacient cu tuberculoză, cunoșteam toate medicamentele, știam ce are de făcut o asistentă, o infirmieră. Am pornit de jos, așa că nu mi-a fost greu după ce am intrat la Medicină”, mărturisește interlocutoarea Ordinea Zilei.

CITEȘTE ȘI: Omul sfințește locul. Dr. Simona Stănescu, medicul care învață oamenii cum să-și recupereze starea de bine

De la mentorii săi a învățat meserie, dar și să fie OM, să aibă empatie pentru pacient

La sfârșitul celor șase ani de facultate, în 1999, a făcut un an de stagiu pentru că așa era procedura atunci, iar apoi a urmat Rezidențiatul. A dat examen pe post, și cum soțul său era din Prahova, a ales o unitate medicală din acest județ. „Erau puține posturi, nu erau foarte multe specialități, dar, acolo unde era nevoie, spitalul respectiv scotea locuri la concurs. Am stat să mă gândesc ce aș putea să fac mai bine. Îmi plăceau multe specialități, mi-au plăcut foarte mult stagiile de Cardiologie, de Neurologie și de Pneumologie. Nu m-am gândit niciodată să mă fac medic chirurg. Am analizat foarte bine ce mi se potrivește și așa am luat decizia de a mă specializa în Pneumologie. Am optat pentru Spitalul de Boli Pulmonare Breaza, care scosese la concurs două posturi de medic pneumolog. Erau multe alte posturi, dar nu erau în spital. Am vrut în spital, mi-am dorit să fiu medic într-un spital. În perioada Rezidențiatului, eu primeam salariu de la spitalul respectiv și mă obligam prin contract ca cinci ani să mă duc acolo. Eu am fost un om serios și am considerat că, dacă m-au plătit cinci ani, trebuie să-mi onorez contractul. Am stat chiar mai mult, pentru că între timp s-au născut cei doi copii ai mei.”, explică dr. Critinela Vasile.

CITEȘTE ȘI: Omul sfințește locul. Dr. Diana Turcu, medicul care tratează inimi

Rezidențiatul l-a făcut la București, la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta. În paralel, a făcut o serie de stagii complementare, pe care le-a efectuat în unități medicale din Prahova. De exemplu, Cardiologia a făcut-o sub îndrumarea regretatului cardiolog Dumitru Predescu, cel care a condus Secția de Cardiologie de la Spitalul Județean de Urgență din Ploiești. De asemenea, a optat pentru un stagiu de Boli Infecțioase, gândindu-se că spitalul din Brează este unul orășenesc și o să o ajute o astfel de pregătire.

„La Marius Nasta am început pe secția domnului profesor Florin Dumitru Mihălțan, atunci era conferențiar, și după aceea m-am mutat pe o altă secție unde era coordonator domnul profesor Ioan Paul Stoicescu, dar am lucrat direct sub îndrumarea doamnei doctor Delia Marta. De la ea am învățat foarte multe lucruri care țin de meserie, dar am învățat și altceva: să fiu om în primul rând!. Era un om extraordinar, era apropiată de pacienți și asta ne-a insuflat, această empatie. Făcea vizita cred că de două – trei ori, ca să vorbească cu oamenii, să le explice și asta am prins. Și asta îmi place să fac acum, să vorbesc foarte mult cu oamenii”, susține medicul.

CITEȘTE ȘI: Omul sfințește locul. Dr. Daniela Balauru, medicul care vrea să le redea pacienților optimismul și încrederea în viață 

Pneumologia acoperă o patologie vastă

Medicul Cristinela Vasile le recomandă fumătorilor să-și facă anual spirometrie și CT

La Spitalul General CF Ploiești a ajuns în 2016, prin concurs.  „Lucram la Breaza și eram nevoită să fac naveta zilnic, aveam copiii mici și soțul pleca foarte des în delegații în străinătate, așa că îmi era destul de greu. Mi-a fost bine și la Breaza, dar mi-am dorit mai mult, mi-am dorit un loc așa cum este cel în care activez acum, un loc în care să îmi fac profesia. Locuiam foarte aproape de Spitalul CF, așa că, într-o zi, am intrat să întreb dacă nu au un post liber. Doamna manager, pe care o respect și o admir,  m-a ascultat și mi-a explicat că nu spitalul avea niciun cabinet, nicio secție de Pneumologie, dar m-a îndrumat să depun o cerere, pentru a intra în evidențele lor în cazul în care își vor extinde activitatea. Între timp aveau nevoie de medici de Medicină internă pentru gărzi. M-a sunat domnul director Totolici să mă întrebe dacă doresc să fac gărzi și am venit să fac gărzi. Am întâlnit un colectiv cu care m-am înțeles de la început. Am făcut gărzi, mi-am văzut de treaba mea și între timp mi-am dat primariatul, am făcut o competență în Somnologie la Institutul Marius Nasta din București. S-a întâmplat ca Spitalul CF Ploiești să primească aprobare să deschidă un Cabinet de Pneumologie, așa că m-am înscris la concurs și am ajuns să activez aici. Concursul pentru post l-am dat după o perioadă în care mă pregătisem foarte bine pentru a susține primariatul, pentru a-mi lua competența în Somnologie. Lucrurile au curs foarte bine pentru mine”, detaliază interlocutoarea Ordinea Zilei.

Se bucură de faptul că dotările de care beneficiază Spitalul General CF Ploiești sunt unele de ultimă generație, așa că îi este simplu să-și facă meseria și să se dedice pacienților săi. Cabinetul de Pneumologie este bine echipat, fiind la același standard cu orice unitate similară din sistemul sanitar privat. Investigațiile pe care le poate face aici sunt unele complexe și ajută la diagnosticarea multor patologii pulmonare.

CITEȘTE ȘI: Omul sfințește locul. Dr. Mihaela Popescu, medicul pentru care profesia este o vocație nobilă 

Dr. Cristinela Vasile are în atenție un număr important de pacienți pe care îi tratează de foarte mulți ani și ale căror dosare le știe foarte bine. Totodată, primește periodic bolnavi noi, care odată ce ajung să o cunoască, îi trec pragul de fiecare dată când au nevoie .

Îmi mai spune că specialitatea de Pneumologie a fost asimilată până acum 30 de ani cu o singură boală, cu tuberculoza. Motiv pentru care foarte mulți medici nu alegeau această specialitate. Unora le era teamă, iar altora li se părea mult prea repetitivă, plictisitoare.

Eu nu m-am temut niciodată de un pacient contagios. Nu mi-a fost teamă că aș putea să mă îmbolnăvesc. Toți pacienții pot reprezenta un pericol, Medicina în sine este o profesie care te expune la diverse boli. Nu m-am temut niciodată și n-am privit niciodată specialitatea acesta ca fiind o specialitate inferioară celorlalte. Pneumologia în ziua de azi acoperă o patologie mult mai vastă. Eu nu fac aici tuberculoză, boala aceasta se tratează doar în dispensarele TBC sau în spitalele de pneumologie care au compartimente, secții dedicate. Pneumologia este o specialitate care te provoacă, interferează cu foarte multe alte specialități: trebuie să știi și un pic de Cardiologie, de Reumatologie, de ORL, de Alergologie. Eu aici pot să tratez multe infecții de tract respirator, începând de la banalele viroze, până la bronșite, pneumonii. Sunt boli ale bronhiilor, ale căilor respiratorii, sunt afecțiuni la nivelul interstițiului pulmonar, alveolelor pulmonare. Mă pot confrunta cu patologie pleurală, patologie mediastinală. Sunt mai multe tipuri de patologii, sunt boli oncologice. Cancerul pulmonar, de exemplu, este de departe cel mai agresiv cancer, omoară cel mai repede. Majoritatea cancerelor, indiferent unde sunt localizate, metastazează la nivel pulmonar. Sunt bolile respiratorii cronice ale căilor aeriene: astmul bronșic, BPOC (n.r. boală pulmonară cronică obstructivă). BPOC este în prezent a treia cauză de deces la nivel global, iar cauza principală este fumatul. Unii mai vorbesc de expunerea la noxe, de faptul că trăim într-un mediu poluat.”, nuanțează medicul.

CITEȘTE ȘI: Omul sfințește locul. Dr. Emil Dincă, medicul care tratează trupuri și liniștește suflete

Are competențe în Somnologie

Dr. Cristinela Vasile are și o altă competență specială, competență pentru care a studiat și s-a pregătit extraordinar de mult: Somnologia. (n. r.despre acest subiect vom reveni pe larg, într-un articol programat săptămâna viitoare,  atunci când le vom explica pacienților cum pot beneficia de investigații de specialitate)

Din timpul Rezidențiatului, a fost atrasă de patologia somnului și de tulburările respiratorii în caz de apnee. „Am participat la toate cursurile, am participat la toate conferințele de când Somnologia a fost înființată în România de către domnul profesor Mihălțan. Și am fost primul medic din acest județ care a obținut această competență. Și am fost singurul care a făcut această investigație fără să am colaboratori din rândul medicilor. Erau foarte mulți colegi care nu aveau încredere în această metodă de investigație, în această boală, nu știau prea multe. Nici pacienții nu erau foarte cooperanți, erau debusolați și dacă le propuneam o investigație de acest tip mergeau în altă parte și…”, arată medicul.

Tot în cadrul Cabinetului de Pneumologie din Ambulatoriu de Specialitate integrat Spitalului General CF Ploiești, dr. Cristinela Vasile dedică a atenție deosebită patologie oncologice, fiecare dintre pacienții săi fumători fiind atent investigat, supus anual unui screening bazat pe o tomografie computerizată cu doză mică de iradiere. „De multe ori radiografia este normală, simptomele apar tardiv și atunci fac acest screening cel puțin o dată pe an”, argumentează specialistul.

CITEȘTE ȘI: Omul sfințește locul! Spitalul General CF Ploiești, unitatea medicală care de 17 ani nu are niciun fel de datorii

Pacienții care vor să ajungă la dr. Cristinela Vasile se pot programa telefonic, zilnic, între 14.00 și 15.00

De altfel, le recomandă tuturor fumătorilor ca, cel puțin o dată pe an, să-și facă o spirometrie, o radiografie sau tomografie computerizată cu doză mică de iradiere.

În profesia de medic trebuie să primeze interesul pacientului. Este o meserie grea, care presupune mulți ani de muncă, mulți ani de studiu și de pregătire, dar pentru a deveni un medic bun nu-i suficient doar să studiezi. Un medic bun este cel care are o pregătire solidă, dar care știe să asculte suferința pacientului, știe să-i explice. Un medic bun este cel care empatizează cu pacientul și se pune în pielea lui. Nu-i suficient să-i prescrii un tratament, trebuie să-l înveți și cum să-l urmeze.”, încheie interlocutoarea Ordinea Zilei.

CITEȘTE ȘI: Spitalul General CF Ploiești are plan de investiții și vrea să treacă la următorul nivel

Spitalul General CF Ploiești este deschis pentru toată lumea. Orice persoană asigurată poate beneficia aici de servicii medicale pe baza unui bilet de trimitere. ATENȚIE! Spitalul General CF Ploiești nu este unitate medicală de urgență!

Persoanele care vor să se trateze la Spitalul General CF Ploiești trebuie să știe că se merge foarte mult pe programări, pacienții putând să facă lucrul acesta apelând telefonic spitalul (Tel. Centrala: 0244.587.371 | 0244.552.061 | 0244.545.181 ). Prin centrala spitalului, pot solicita interiorul secției la care doresc să ajungă.

CITEȘTE ȘI: Omul sfințește locul! Spitalul General CF Ploiești, dovada clară că se pot oferi și la stat servicii la fel de bune ca în sistemul sanitar privat

De asemenea, pentru spitalizarea continuă (internarea pe pat), în cadrul secțiilor de MEDICINĂ INTERNĂ, pacienții se pot prezenta, FĂRĂ PROGRAMARE, la CAMERA DE GARDĂ a spitalului, unde vor fi consultați de către medicul de gardă din ziua respectivă.
Documentele necesare prezentării la internare:

  • Cartea de identitate
  • Cardul de sănătate sau adeverință înlocuitoare
  • Bilet de trimitere
  • Adeverință de salariat cu precizarea numărului de zile de concediu medical pe ultimele 12 luni
  • Cupon de pensie

Informații mai multe se găsesc pe site-ul unității medicale.

CITEȘTE ȘI: Spitalul General CF Ploiești este singura unitate medicală de stat din Prahova care oferă Îngrijiri Paliative. Calitatea serviciilor este superioară celei din privat

Ordinea Zilei va continua prezentarea activității derulate de Spitalul General CF Ploiești, aducând în prim-plan cadrele medicale care activează aici, dar și serviciile pe care unitatea le pune la dispoziția pacienților. Este un demers jurnalistic menit să-i îndrepte pe oamenii aflați în suferință către un spital de încredere, unde personalul medical îi poate ajuta să se vindece.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Ștefania Enache

CITEȘTE ȘI: Dacă este preluat de CJ Prahova, Spitalul General CF Ploiești poate funcționa ca unitate de sine stătătoare. E nevoie doar de voință politică

 

 

 

 

Exit mobile version