23 aprilie 2025
17.9 C
București

Efectele poluării cu plastic. Păsările marine dezvoltă leziuni cerebrale asemănătoare cu cele produse de Alzheimer

Poluarea cu plastic afectează din ce în ce mai mult ecosistemele, implicațiile efectelor acestui material asupra plantelor și animalelor provocând îngrijorare maximă în comunitatea științifică.

Rezultatele unui nou studiu arată că unele păsări marine contaminate dezvoltă boli similare cu Alzheimer sau Parkinson. Oamenii de știință au constatat că ingestia de plastic nu este doar o amenințare vizibilă pentru păsările marine. Un nou studiu publicat în Science Advances a arătat că pufinul cu picioare palide (Puffinus carneipes), o specie migratoare care leagă insula Lord Howe din Australia de Japonia, suferă leziuni cerebrale comparabile cu cele ale bolii Alzheimer.

Este o descoperire alarmantă care evidențiază consecințele insidioase ale poluării cu plastic asupra vieții sălbatice marine, scrie revista franceză GEO.

O contaminare invizibilă, dar dramatică

Cercetătorii de la Universitatea din Tasmania au analizat zeci de pui înainte de prima lor călătorie de migrație de 90 de zile. Mulți dintre ei acumulaseră cantități semnificative de plastic în stomac, după ce au fost hrăniți de părinți cu deșeuri ingerate pe mare.

Dacă efectele vizibile ale poluării cu plastic asupra păsărilor marine – pierderea în greutate, incapacitatea de a se hrăni – sunt bine documentate, acest studiu oferă o nouă imagine a consecințelor poluării asupra unor specii. Analizele de sânge au evidențiat leziuni severe ale ficatului, rinichilor și mai ales creierului păsărilor.

Ingerarea de plastic la păsările marine nu este ceva nou. Știm despre asta încă din anii 1960, dar multe cercetări se concentrează pe păsările care sunt foarte slăbite: mor de foame și sunt în stare foarte proastă. Am vrut să înțelegem starea păsărilor care au consumat plastic, dar care par vizibil sănătoase”, a explicat Alix M. de Jersey, doctorand la Universitatea din Tasmania.

Analizele au evidențiat modificări ale proteinelor din sângele păsărilor, similare cu cele observate la oamenii cu boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer și Parkinson. „În testele de sânge, am găsit modele de proteine foarte asemănătoare cu cele ale persoanelor cu boala Alzheimer sau Parkinson. Acest lucru este aproape echivalent cu un copil mic care suferă de Alzheimer”, a atras atenția cercetătoarea. O realitate îngrijorătoare pentru aceste păsări care, la suprafață, par să fie sănătoase.

CITEȘTE ȘI: Dr. Beatrice Mahler: Copiii sunt mai afectaţi de poluarea atmosferei

Un viitor compromis pentru aceste tinere păsări

Pufinul cu picioare palide este printre speciile cele mai afectate de poluarea cu plastic. Cercetările anterioare au arătat deja că unii pui pot reține până la 400 de bucăți de plastic în stomac, reprezentând uneori 5-10% din greutatea lor totală. Deși aceste păsări sunt capabile să regurgiteze o parte din plastic înainte de a pleca, cantitatea acumulată este adesea prea mare pentru a fi eliminată complet.

Pentru oamenii de știință, efectele acestei poluări sunt catastrofale. „Este aproape o condamnare la moarte pentru acești pui, ceea ce este cu atât mai tragic cu cât par cu adevărat apți și sănătoși, dar când știm în ce stare se află corpurile lor înainte de a începe migrația, este greu de imaginat că pot ajunge la destinație”, a transmis Alix M. de Jersey.

În fața acestui flagel, se evidențiază responsabilitatea marilor companii. Cercetările anterioare au arătat că mai puțin de 60 de multinaționale sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din poluarea globală cu plastic, șase dintre ele reprezentând un sfert din aceasta. O realitate care ridică urgența măsurilor drastice de reducere a impactului acestor deșeuri asupra biodiversității.

Autor: Corina Gheorghe
Foto: Pixabay.com

CITEȘTE ȘI: ALARMANT! Suntem pe locul doi în Europa… la poluarea cu particule în suspensie și compuși organici volatili

 

 

Mai multe articole

Știrile zilei