17 iunie 2025
24.4 C
București

1 octombrie, zi de sărbătoare pentru creștinii ortodocși: Acoperământul Maicii Domnului

În prima zi a lunii octombrie, creștinii ortodocși cinstesc Acoperământul Maicii Domnului. Această sărbătoare este dedicată Fecioarei Maria și are la origini o întâmplare miraculoasă care a avut loc în vremea împăratului Leon cel Înţelept, în Constantinopol. 

„Împărate ceresc, primeşte pe tot omul cel ce Te slăveşte pe Tine!”

Într-o noapte de sâmbătă spre duminică, la biserica aflată într-un complex religios din Vlaherne (Blachernae), obștea creștinească se afla în rugăciune de priveghere. Între acești creștini se aflau și Sfântul Andrei cel nebun pentru Hristos împreună cu ucenicul său, Fericitul Epifanie. Ei au ridicat ochii și au văzut pe Preasfânta Fecioară Născătoare de Dumnezeu, stând în văzduh şi rugându-se, strălucind cu lumină şi acoperind pe popor cu cinstitul său omofor, înconjurată de oşti cereşti şi de mulţime de sfinţi, care stăteau în haine albe cu cucernicie împrejurul ei. În această mulțime de sfinți se evidențiau doi: Sfântul Ioan Înaintemergătorul şi Evanghelistul Ioan.

De asemenea, s-au auzit și cuvintele rugăciunii ei către iubitul său Fiu şi Dumnezeul nostru Iisus Hristos: „Împărate ceresc, primeşte pe tot omul cel ce Te slăveşte pe Tine, şi cheamă în tot locul preasfânt numele Tău; şi unde se face pomenirea numelui meu, acel loc îl sfinţeşte, şi preamăreşte pe cei ce Te preamăresc pe Tine, şi pe cei ce cu dragoste mă cinstesc pe mine Maica Ta. Primeşte-le toate rugăciunile şi făgăduinţele şi-i izbăveşte din toate nevoile şi răutăţile“.

La poalele celei de-a șasea coline din Constantinopol a fost ridicat omplexul religios din Vlahene

Complexul religios din Vlahene, cartier aflat în nordul orașului Constantinopol, a fost ridicat începând cu anul 450 e.n..La ordinul împărătesei Aelia Pulcheria, pe locul unei fântâni sfinte (în greacă: Ayίasma) a cărei apă era reputată cu virtuți curative grație icoanei Blachernitissa – Sfânta Fecioară din Blachernae – s-a început zidirea unei biserici.

Noua construcție se afla în afara zidurilor lui Teodosiu al II-lea, la poalele celei de-a șasea coline din Constantinopol și adăpostea o celebră icoană a Fecioarei Maria venerată sub numele de Blachernitissa (sau Vlachernitissa, literele ”V” și ”B” se pronunțau aproape identic) decurgând de la numele bisericii. Pictată pe lemn, icoana era protejată cu un acoperământ de aur și argint. 

În perioadele ulterioare complexul a fost extins. Dar, aflându-se în afara zidurilor de apărare, a fost expus unor episoade violente.

În anul 626 e.n, atunci când orașul Constantinopol a fost asediat de forțele combinate ale avarilor și perșilor, pe când Heraclius (r. 610-641) era plecat să lupte cu perșii în Mesopotamia, Constantin, fiul împăratului, precum și patriarhul Sergios și patriciul Bonos au purtat icoana „Blachernitissa” în procesiune în jurul zidurilor de apărare cântând un imn compus de patriarh. Puțin după aceea, flota avarilor era distrusă. Hanul avarilor a mărturisit apoi că s-a înspăimântat la viziunea unei tinere femei împodobită cu bijuterii care parcurgea zidul de apărare.

Victoriile bizantine în timpul asediilor arabe (717-718) și rusă (860) au fost atribuite și ele protecției Fecioarei din Blachernae. La asediul rușilor, vălul sau mantaua care acoperea capul Fecioarei (maphorion) a fost udat în mare pentru a invoca protecția lui Dumnezeu contra flotei ruse. Câteva zile mai târziu, flota rusă era anihilată.

În anul 926, când orașul a fost asediat de Simeon al Bulgariei, sfintelor relicve li s-a atribuit faptul că țarul s-a văzut constrâns să negocieze și să abandoneze asediul.

Ulterior complexul a cunoscut perioade de dezvoltare, dar și de distrugere aproape totală, iar după 1453, suburbia Blachernae a fost abandonată aproape complet.

În anul 1867, ghilda / breasla furierilor ortodocși a cumpărat o parcelă din jurul fântânii pentru a construi o bisericuță căreia i s-au făcut, de atunci, diferite adăugiri.

Cea mai recentă restaurare datează din 1960, atunci când o bisericuță greacă a fost construită pentru adăpostirea vestigiilor găsite precum și fântâna sfântă care rămâne un loc de pelerinaj, atât pentru creștinii ortodocși cât și pentru musulmani.

Autor: Corina Gheorghe
Foto: Ordinea Zilei

 

Mai multe articole

Știrile zilei