27 septembrie 2022
16.2 C
București

Povestea Sfintei Mucenițe Filofteia

De citit...

În zile consecutive în calendarul creștin ortodox, la aproximativ o mie de ani distanță în timpul istoric, unul în Asia Mică, celălalt în Balcani, unul episcop, celălalt copilul unui plugar din Târnovo, doi oameni trimiși de Dumnezeu continuă să lumineze calea creștinilor. În 7 decembrie, după sărbătoarea Sfântului Nicolae, creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Muceniță Filofteia, de la Curtea de Argeș.

 „Șuvoiul dragostei” din inima ei a fost mai puternic decât pedepsele 

O fetiță de lângă Târnovo, din Bulgaria, copila unui plugar, crescută în frica lui Dumnezeu, rămâne de timpuriu orfană de mamă. Cum se întâmpă îndeobște, tatăl văduv găsește o altă femeie cu care gospodărește mai departe. De aici viața copilei nu mai este simplă, mai ales că încerca să respecte învățătura primită de mică,care o îndemna să ofere sprijin și ajutor celor mai flămânzi, bolnavi și înfrigurați decât ea. De multe ori atrăgându-și pedeapse pentru faptele de milostenie.

Poate și pentru că trudeau din greu pentru puținul lor, părinții observă lipsurile din gospodărie și apar inevitabilele tensiuni. Decis să afle sursa „risipei”, tatăl își urmărește fiica pe drumul de acasă la câmp și vede cum, pe parcurs, ea dăruiește săracilor din merindele care ar fi trebuit să ajungă la el.

Mânia îi întunecă mintea și decide să o pedepească aspru pe copilă: o bate, iar ea scăpând, el aruncă cu barda și o ucide. Evident că apare regretul și a fost atât de mare durerea lui, încât s-a predat singur autorităților și a povestit ce a făcut.

 Sfinții care aleg, după trecerea din viața aceasta, unde să ajungă

Noua Catedrală Arhiepiscopală din Curtea de Argeș adăpostește moaștele Sfintei Filofteia.

Trupul copilei ajunge la catedrala din Târnovo, iar arhereii ortodocși decid să îi acorde onorurile sfinților. Când însă au vrut să depună sicriul, au constatat că a devenit neobișnuit de greu. Atunci au citit o listă cu lăcașuri de cult unde să o depună, lăcașuri situate mai întâi de partea bulgărească a Dunării, apoi de cealaltă parte a fluviului.

La citirea numelui Bisericii Domnești de la Curtea de Argeș, din Țara Românească, sicriul a devenit neobișnuit de ușor. Voievodul de atunci, Radu Vodă, a primit-o cu alai și onoruri iar, după ridicarea în 1517 a mănăstirii Curtea de Argeș,  domnitorul Neagoe Basarab a  așezat moaștele în sfânta mănăstire.

Într-o predică dedicată celor doi sfinți, părintele Sofian Boghiu de la Mănăstirea Antim arată că: „Bunul Sfântul Niculae era un mare ierarh, un arhiereu al lui Dumnezeu care avea legături directe cu împaratul Constantin, [la] primul Sinod de la Niceea, un om cu multe relații în lumea aceasta pământească. Sfânta Filofteia, o fetiță, o țărancă săracă, poate nu știa nici să se iscălească, cu niște părinți modești, săraci, plugari, trăind într-o localitate din Bulgaria.  Sfântul Niculaie a făcut  minuni în viața lui pământească; dar pe Sfânta Filofteia nimeni n-a cunoscut-o în viața ei, decât în momentul martiriului ei. Ce-i unește pe dânșii și ce-i face lăudați și neuitați de memoria lumii? Bunătatea inimii lor. Sfântul Niculae a fost un om foarte milostiv, la dimensiunile lui și Sfânta Filofteia de asemenea, la sărăcia ei. Amândoi erau plini de har, plini de putere dumnezeiească . Dragostea de Dumnezeu luase legătura cu șuvoiul dragostei din inima lor. De aceea au ajuns de neuitat.”

Îndemnul părintelui Sofian Boghiu este următorul: „(…) să țineți minte acest lucru, acest amănunt care este esențial: că acești doi sărbătoriți, Sfântul Niculae și Sfânta Filofteia, au fost niște oameni simpli, nu erau mari cărturari, însă au avut această esență duhovnicească a vieții lor, această bogăție duhovnicească, fapta bună: erau generoși, nu erau egoiști, erau darnici și buni. Să învățăm și noi acest lucru, acest bagaj duhovnicesc pentru Împărăția lui Dumnezeu, pentru veșnicie, și că atunci nu se pot împrumuta faptele bune: merge fiecare exact ca la examen, cu tot ceea ce are în el, cu atâta merge”.

Autor: Corina Gheorghe
Foto: Doxologia.ro
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img