7 decembrie 2021
3 C
București

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir

De citit...

Creștinii ortodocși și catolici îl sărbătoresc, pe 26 octombrie, pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir.

Dimitrie a trăit pe vremea împăraţilor Diocleţian şi Maximian Galeriu (284-311). Era fiul dregătorului cetăţii Tesalonicului, botezat în taină de părinţi, de frica prigoanei împotriva creştinilor.

După moartea tatălui său a fost ales guvernator al cetății Tesalonic chiar de către împăratul Maximian Galeriu. Pentru că a refuzat să aducă jertfă zeilor, mărturisind credința în Hristos, a fost întemnițat. 

Sfântul Dimitrie a mărturisit credința creștină cu prețul vieții sale

Trupul său a fost înmormântat de creștini, iar pe acel loc a fost ridicată mai târziu biserica. Din mormânt ieșea sfânt mir care tămăduia bolile, – de aceea Sfântul Dimitrie este numit Izvorâtorul de Mir.

În perioada cruciadelor sau puțin mai târziu, sfintele sale moaște au fost luate din biserica sa și duse în Apus. Multă vreme nu s-a știut de ele.

Arheologul Maria Theohari le-a identificat în abația benedictină San Lorenzo in Campo. După mai multe discuții, s-a aprobat ca pe 23 octombrie 1978 să fie adus cinstitul cap la Tesalonic, iar pe 10 aprilie 1980, au fost aduse și celelalte moaște ale marelui mucenic, care se află și astăzi în biserica sa din Salonic, în Grecia.

El a devenit protectorul acestui oraș (şi al mai multor oraşe din Europa).

Pe lângă această calitate de mijlocitor în faţa lui Dumnezeu pentru creştinii care îl cinstesc şi de mare vindecător al bolilor sufletelor şi trupurilor omeneşti, el este un dublu exemplu: de martiraj şi de biruinţă.

„Întru toate era înțelept și drept, întru toate săvârșea lucrare de apostol, trăia în fericire și era cu totul curat”,  spune Sfântul  Grigorie Palama

„Înțelept” a fost Sfântul Dimitrie pentru că a știut să-și aleagă partea cea bună. El a preferat credința în Hristos și nu a acordat nicio importanță slavei lumești de care, după vrednicie, se putea bucura atât datorită originii sale, cât și datorită capacităților sale.

„Drept” a fost Sfântul Dimitrie. Mărturisește despre aceasta comportarea lui caracterizată prin deplina dreptate, iubirea frățească și pacea, care constituiau „păzirea” prin forță a poruncilor lui Hristos.

„Apostol” a fost Sfântul Dimitrie. Nu s-a mulțumit numai cu a crede în Hristos, ci a și răspândit cuvântul lui Dumnezeu, propovăduindu-l și interpretându-l cu atâta râvnă, încât foarte mulți închinători la idoli au venit la sânul Bisericii, în ciuda persecuției dezlănțuite de Galeriu împotriva creștinilor.

Trăia în feciorie și era cu totul curat” Sfântul Dimitrie. L-a iubit pe Hristos și nu a pus nimic mai presus de această dragoste. Rod al curației lui a fost faptul că sfintele sale moaște au devenit izvorâtoare mir. Din vechime și chiar până în vremea de astăzi, când sfintele sale moaște au fost aduse din nou în cetatea Tesalonicului, unde el s-a născut, mirul sfânt pe care acestea îl izvorăsc înveselește duhovniceste inimile mulțimilor de credincioși.

Sfântul Dimitrie a învățat prin faptă și a făptuit învățând! De aceea, a fost iubit de Dumnezeu. El a fost ca „lucrătorul cel bun” și ca „iconomul cel credincios”. Nu s-a rușinat de minunile Domnului și a dus Crucea lui Hristos până la sfârșit, fără să cârtească și cu bucurie. În cele din urmă, cu sulițe a fost împuns în coastă, până și prin moarte a urmat lui Hristos, Care „pe lemn a fost omorât”. Într-adevar, Sfântul Dimitrie a fost învățător și apostol! Nu ne rămâne decât să intrăm, cu toții, în armonia ritmurilor bunei sale credințe și evlavie, să urmăm, după cât putem, pilda luminoasă pe care ne-a lasat-o, atât ca om credincios, cât și ca demnitar ” arată într-un cuvânt rostit la București, la sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Dionisie de Corint.

Autor: Corina Gheorghe
Foto: Basilica.ro
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img