25 septembrie 2022
24.5 C
București

Calendarul zilei: Sfântul Mucenic Gheorghe Mărturisitorul și Sfântul Mucenic Caliopie

De citit...

La 7 aprilie, sunt prăznuiți Sfântul Mucenic Gheorghe Mărturisitorul, Episcopul Mitilenei și Sfântul Mucenic Caliopie, Achillina și Rufin.

Sfântul Mucenic Gheorghe Mărturisitorul s-a născut din părinți binecredincioși, cunoscuți ca fiind Constantin și Irina.

El intrat în monahism și datorită vieții curate pe care a dus-o, Dumnezeu l-a învrednicit cu darul vindecării de boli și al izgonirii duhurilor necurate. A fost numit mitropolit de Mitilena, pe insula Lesbos,  aflată în Marea Egee.

În timpul împăratului iconoclast Leon Armeanul (813-820), sfântul a suferit multe chinuri, fiind considerat un înverșunat apărător al sfintelor icoane, fapt pentru care a primit numele de Mărturisitorul.

În anul 816, acesta a fost exilat în orașul Cherson – Crimeea de astăzi, aproape de Sevastopol, unde a și trecut, în cele din urmă, la cele veșnice.

Sfântul Mucenic Caliopie s-a născut în orașul Perga din Pamfilia (Asia Mică). Tatăl său făcea parte din administrația imperială, având funcția de senator.

El a rămas orfan de tată la câteva zile după naștere, iar mama sa, Teoclia, femeie credincioasă, i-a dat o educație aleasă.

În timpul persecuției pornite împotriva creștinilor, Sfântul Caliopie a fugit în orașul Pemoropoli din Cilicia. Aici, refuzând să aducă jertfă zeilor, din porunca guvernatorului Maxim, viitorul sfânt a fost supus supliciilor, apoi întemnițat.

Teoclia, aflând ce se întâmplă cu fiul ei, și-a împărțit averile și a plecat în orașul Pemoropoli să-i aducă mângâiere singurului copil. Fiind adus din nou la judecată și îndemnat să jertfească zeilor păgâni, sfântul a refuzat și a fost pedepsit cu moartea prin răstignire.

Teoclia, fiindu-i alături până la final, le-a dat ostașilor cinci bani de aur ca să-l răstignească pe fiul ei cu capul în jos, pentru a nu trece prin aceeași moarte ca Mântuitorul Hristos.

După ce au dat jos trupul Sfântului Caliopie, în Vinerea Mare (7 aprilie 304), și mama sfântului, Teoclia, a trecut la cele veșnice.

Autor: Ligia Beatrice Vasilescu
Foto: Ordinea Zilei
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img