Lumea medicală este în alertă maximă din cauza politicii promovate de administraţia preşedintelui Donald Trump, care continuă să taie fonduri importante de care a beneficiat până acum sistemul de sănătate mondial. Sute de specialişti în combaterea HIV au cerut Statelor Unite să restabilească finanţările pentru ajutor internațional, avertizând că, în caz contrar, șase milioane de oameni riscă să-și piardă viața în următorii patru ani.
„Dacă nu va fi restabilit ajutorul american împotriva SIDA, eliminarea acestuia va cauza moartea a aproximativ şase milioane de persoane în următorii patru ani. Vom privi înapoi la zeci de ani de progrese şi lumea se va confrunta cu o creştere a epidemilor legate de HIV”, susțin experții, într-o scrisoare adresată secretarului de stat american, Marco Rubio.
Printre cei care au semnat documentul transmis Casei Albe îl regăsim și pe virologul Françoise Barré-Sinoussi, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în 2008 pentru descoperirea virusului.
Noul mandat al președintelui Donald Trump se axează pe o reducere fără precedent a cheltuielilor publice, în special pe înghețarea programelor agenţiei americane de dezvoltare USAID, prin care trece o mare parte a ajutorului umanitar mondial.
Multe ONG-uri, precum şi personalităţi din lumea sănătăţii, consideră că încetarea acestor finanţări va afecta grav lupta împotriva mai multor boli precum tuberculoza, malaria şi, prin urmare, infecţiile cu HIV care sunt la originea SIDA.
Semnatarii scrisorii avertizează că îngheţarea finanţărilor „a redus practic la nimic” programul PEPFAR, destinat combaterii HIV. Ei amintesc faptul că programul acesta a salvat aproximativ 26 de milioane de vieţi în ultimii 20 de ani.
Din cauza lipsei de fonduri disponibile, multe studii clinice sunt, de asemenea, suspendate în întreaga lume, participanţii la aceste studii fiind afectaţi.
Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Pixabay.com