Home La Ordinea Zilei Pământul se sufocă! Poluarea distruge omenirea

Pământul se sufocă! Poluarea distruge omenirea

Din cauza poluării, oamenii vor ajunge să se lupte pentru „o gură” de aer proaspăt.

Pământul se sufocă la propriu din cauza poluării din ce în ce mai mari a planetei noastre. Sănătatea oamenilor este grav afectată din acest motiv. Problemele sunt cu mult mai mari decât cele provocate de fumat sau de consumul de alcool. Și persoanele care nu au astfel de vicii ajung să se confrunte cu boli generate de poluare. Cele mai expuse regiuni ale lumii sunt cele din Africa și Asia. Omenirea se învârte într-un cerc vicios din care pare că nu mai poate ieși. Schimbările climatice geberate de poluare duc la dezastre, așa cum sunt incendiile, care la rândul lor cresc nivelul de poluare.

Industrializarea masivă distruge natura.

Omul va ajunge să se lupte pentru a putea respira. O gură de aer proaspăt va valora mai mult decât orice bogăție pe care ne chinuim acum să o acumulăm. Din păcate, goana aceasta a oamenilor după a avea mai mult generează poluare, iar poluarea aduce tot mai aproape sfârșitul Terrei.

Ne-am obișnuit să ignorăm această temă despre care se discută de foarte mulți ani, iar atitudinea noastră a ajuns să ne coste foarte mult. Pământul se confruntă tot mai des cu fenomene meteo extreme. Catastrofe greu de imaginat acum câteva decenii au ajuns să afecteze viața oamenilor. Iar cauza principală pentru ceea ce trăim astăzi o constituie poluarea.

Respirăm…poluare

Poluarea provoacă mai multe boli decât fumatul sau consumul de alcool.

Institutul pentru politici energetice (EPIC) al Universităţii din Chicago, SUA, a prezentat un raport asupra calităţii aerului la nivel global, iar informațiile făcute publice scot în evidență dimensiunea dezastrului.

În acest moment, poluarea cu particule fine, în suspensie – emise de autovehicule, activităţi industriale şi incendii – reprezintă „cea mai mare ameninţare externă la adresa sănătăţii publice globale”.

Experții care au întocmit raportul atrag atenția că, în pofida acestei constatări, fondurile alocate luptei împotriva poluării aerului reprezintă doar o fracţiune infimă din fondurile dedicate, spre exemplu, bolilor infecţioase.

CITEȘTE ȘI: Poluarea aerului din Europa ucide anual cel puțin 1.200 de copii

Cercetări repetate au dovedit faptul că poluarea cu particule în suspensie augmentează riscul de apariţie a afecţiunilor pulmonare, boli de inimă, accident vascular cerebral sau cancere.

Specialiștii EPIC estimează că respectarea permanentă a pragului de expunere la particule fine stabilit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ar creşte speranţa de viaţă la nivel global cu 2,3 ani. Calculele lor sunt bazate pe date colectate în 2021. Prin comparaţie, consumul de tutun reduce speranţa de viaţă la nivel global cu 2,2 ani, în medie, iar malnutriţia infantilă şi maternă cu 1,6 ani.

Regiunile cele mai afectate

Cele mai afectate regiuni sunt cele din Africa și Asia.

Cele mai afectate regiuni ale lumii sunt cele din Africa și Asia. Iar aici, efectele asupra sănătăţii publice sunt foarte pronunţate.

Orașul New Delhi, capitala Indiei, este considerat „cel mai poluat megalopolis din lume”, cu o rată medie anuală de 126,5 micrograme/metru cub.

Datele științifice ale EPIC arată că Bangladesh – unde nivelul mediu de expunere la particulele fine este estimat la 74 micrograme/metru cub – ar putea avea o speranţă de viaţă cu 6,8 ani mai mare în cazul în care pragul de poluare ar fi redus la 5 micrograme/metru cub, nivelul recomandat de OMS.

CITEȘTE ȘI: Alarmant! 10% dintre cancerele depistate în Europa sunt asociate cu poluarea

Poluare mare se înregistrează și în China, dar Christa Hasenkopf, directoare de programe de calitate a aerului în cadrul EPIC, a arătat că țara a făcut „progrese remarcabile în lupta sa împotriva poluării atmosferice”, iniţiată în 2014. Nivelul mediu al poluării aerului din China s-a redus cu 42,3% între anii 2013 şi 2021, însă rămâne de şase ori mai mare comparativ cu pragul recomandat de OMS. Calculele EPIC arată că, în cazul în care acest progres va continua în timp, chinezii ar trebui să câştige, în medie, 2,2 ani la speranţă de viaţă.

Raportul evidențiază faptul că, per total, regiunile lumii cele mai expuse la poluarea atmosferică sunt cele care beneficiază de cele mai puţine mijloace pentru combaterea acestui risc. „Există un decalaj profund între locurile în care aerul este cel mai poluat şi cele în care cele mai multe resurse sunt utilizate colectiv şi în mod global pentru rezolvarea acestei probleme”, a explicat Christa Hasenkopf.

Statele trebuie să investească în combaterea poluării

Incendiile cauzate de schimbările climatice cresc și mai mult nivelul de poluare

Experții punctează faptul că, dacă există mecanisme internaţionale de luptă împotriva HIV, a malariei sau a tuberculozei, precum Fondul Global pentru Combaterea SIDA, Tuberculozei şi Malariei, care cheltuie patru miliarde de dolari pe an pentru combaterea acestor boli, pentru poluarea atmosferică nu există niciun echivalent. „Totuşi, poluarea aerului reduce speranţa medie de viaţă a unei persoane în RDC (Republica Democratică Congo) şi Camerun mai mult decât HIV, malaria şi altele”, susțin cercetătorii implicați în raport.

CITEȘTE ȘI: Poluarea luminoasă nu ne mai dă voie să admirăm cerul. A scăzut dramatic numărul stelelor care pot fi văzute cu ochiul liber

Politici adoptate la nivelul unor state și-au arătat deja rezultatele. De exemplu, în Statele Unite, programul federal Legea Aerului Curat a contribuit la reducerea poluării aerului cu 64,9% din 1970, ceea ce face posibilă creşterea speranţei medii de viaţă a americanilor cu 1,4 ani. De asemenea, în Europa, îmbunătăţirea calităţii aerului în ultimele decenii a urmat dinamica celei observate în Statele Unite, însă persistă disparităţi profunde între regiunile din estul şi vestul continentului.

Din nefericire, toate aceste eforturi sunt ameninţate, printre altele, de multiplicarea incendiilor forestiere în întreaga lume – cauzate de creşterea temperaturilor şi de multiplicarea episoadelor de secetă, asociate schimbărilor climatice. Toate acestea provoacă majorări semnificative ale nivelului de poluare a aerului.

Oamenii trebuie să înțeleagă faptul că poluarea este o problemă reală pentru ei și să-și concentreze atenția pe măsuri menite să combată acest fenomen. Lupta trebuie dusă atât la nivel individual, cât și la nivel de stat. În caz contrar, Pământul se va sufoca și odată cu el va dispărea și viața.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Pixabay.com

CITEȘTE ȘI: Poluarea ne lasă fără hrană

 

Exit mobile version