Pentru creștinii ortodocși, 14 noiembrie este lăsatul secului pentru postul dinaintea Nașterii Domnului. De vineri începe postul Crăciunului, care are o durată de 40 de zile (15 noiembrie – 25 decembrie).
Este așezat pentru a-i pregăti pe credincioși spre cuviincioasa întâmpinare a Nașterii Domnului și închipuie noaptea în care trăia omenirea dinainte de Mântuitorul, când Patriarhii și Drepții Legii vechi așteptau venirea Lui, cu post și rugăciune. Amintește, de asemenea, de postul de 40 de zile al lui Moise în pustie, înainte de primirea Legii.
Postul de hrană și postul de fapte
Sfinții părinți îi învață pe credincioși că postul de mâncare trebuie însoţit de rugăciune, de luptă duhovnicească pentru îndepărtarea de orice păcat.
Când postim, nu ajunge să ne abţinem de la diferite mâncăruri, ci trebuie să postim şi sufleteşte. Nu este de mare folos dacă că ne ţinem departe de mâncăruri, dar nu ne ţinem departe de păcat. Nu mâncăm carne, dar „mâncăm” sufletele celor săraci. Nu ne îmbătăm cu vin, dar ne îmbătăm cu pofte trupeşti. Petrecem ziua în post, dar ne uităm la lucruri ruşinoase. În felul acesta, pierdem folosul postului.
Sfântul Ioan Gura de Aur zice: „Postiți? Arătați-mi-o prin fapte. Cum? De vedeți un sărac, aveți milă de el; un dușman, împăcați-vă cu el; un prieten înconjurat de un nume bun, nu-l invidiați; o femeie frumoasă, întoarceți capul. Nu numai gura și stomacul vostru să postească, ci și ochiul, și urechile, și picioarele, și mâinile voastre, și toate mădularele trupului vostru. Mâinile voastre să postească rămânând curate și de hrăpire și de lăcomie. Picioarele, nealergând la priveliști urâte și în calea păcătoșilor. Ochii, neprivind cu ispitire frumusețile străine… Gura trebuie să postească de sudalme și de alte vorbiri rușinoase”.
„Nu există mai mare doctorie pentru trup ca postul”.
Marii noștri părinți duhovnici dau mărturie despre beneficiile postului pentru sănătatea fizică a credincioșilor.
De exemplu părintele Ilie Cleopa spune că „Nu există mai mare doctorie pentru trup ca postul. Cel mai mare doctor al trupului este postul, numai să ținem postul cu măsură, cum spune marele Vasile. Iar măsura înfrânării și a postului se ia după măsura puterii trupului. Cea mai mare doctorie pentru toată omenirea este postul căci Dumnezeu nu l-a pus degeaba. Mâncarea de post e mai ușoară și cea mai sănătoasă” (Ne vorbește părintele Cleopa, vol 13, ediția a II-a, Editura Mănăstirea Sihăstria, 2004)
Iar părintele Arsenie Papacioc arată: „despre post, spun toți sfinții părinți că ester necesar și e vorba și de o terapie trupească: te scapă de o serie întreagă de boli, de ceea ce de fapt doctorii vor să elimine cu orice preț din organism: toxinele. Postul e foarte bun” (Ne vorbește părintele Arsenie, Vol 3, Editura Mănăstirea Sihăstria, 2004).
Dar tot ei arată că, pentru a fi cu folos, postul trebuie împlinit cu taina spovedaniei. Părintele Arsenie Papacioc îndeamnă: „să fiți bine spovediți! Asta-i taina are mântuiește!” Ce iertați voi (episcopilor, preoților duhovnicilor n.a) – Iert și EU”. Aceste păcate dezlegate nu se mai iau în vedere, spune și Sfântul Ioan Gură de Aur, nici la vămile văzduhului, nici la judecata de apoi, unde cel mai mare lucru cu care trebuie să ne prezentăm este dezlegarea de păcate” (Ne vorbește părintele Arsenie, Vol 3, Editura Mănăstirea Sihăstria, 2004).
Autor: Corina Gheorghe
Foto: Pixabay.com