Home Actualitate Locale Evenimentele lunii februarie la Filarmonica Banatul Timișoara

Evenimentele lunii februarie la Filarmonica Banatul Timișoara

Primul eveniment al Filarmonicii Banatul Timișoara din luna de deschidere a anului de Capitală Europeană a Culturii este un prilej de manifestare a identității naționale prin celebrarea unui mare compozitor și dirijor român – Sabin Păutza, a cărui zi de naștere este pe 8 februarie.

Doctor în muzică și compoziție, sub semnătura căruia stau peste 70 de lucrări, cu o bogată activitate științifică și de cercetare, deținător al unor premii și distincții prestigioase, maestrul Sabin Păutza se bucură de o apreciere excepțională.

A fost distins, printre altele, cu premiul „George Enescu”, al Academiei Române, premiul de compoziție al „Concursului Internațional din Salt Lake City”, Utah, premiul „Rudolf Nissim” al Uniunii Compozitorilor Americani, marele premiu „Doctor Martin Luther King Jr.” pentru compoziție.

Este membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, al ASCAP, al Uniunii Compozitorilor Americani și GEMA, al Uniunii Compozitorilor din Germania și membru onorific al Consiliului de conducere al Institutului Biografic American.

Numele maestrului figurează în „Who’s Who in Music” (1988-2003) și în volumul, “2000 de oameni de seamă americani” publicat de Institutul Biografic American. Compozițiile sale au fost înregistrate de către casa de discuri „Swift Music Group” din Statele Unite, în seria „Opera Omnia”, pe 15 CD-uri. De asemenea, editura muzicală „San Nicobian” din New York i-a publicat în exclusivitate partiturile.

Deși America „i-a deschis alte ferestre și alte uși”, și, până la revenirea în țară a trăit mai mult peste Ocean decât în România, maestrul spune că acasă este la Cîlnic, lângă Reșița, acolo unde s-a născut.

Recitalul vocal omagial Iubire în cuvânt și cânt | Medalion Sabin Păutza are loc joi, 2 februarie 2023, de la ora 19:00, la Centrul Reformat Noul Mileniu, și îi are soliști pe soprana Sorina Munteanu și pe baritonul Cristian Ardelean, acompaniați la pian de Silviana Cîrdu și Radu Zaharia. 

Natura este primul din seria concertelor dirijate de maestrul Gabriel Bebeșelea – Dirijor în Rezidență al Filarmonicii Banatul Timișoara în 2023, în anul în care Timișoara își exercită titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Joi, 9 februarie, de la ora 19:00, Orchestra simfonică a Filarmonicii Banatul Timișoara și violoncelistul Andrei Ioniță – Solist în Rezidență al Filarmonicii Banatul Timișoara în 2023, vor interpreta Simfonia concertantă op. 8 de G. ENESCU.

În cadrul concertului vocal-simfonic extraordinar vom asculta, de asemenea, Dansuri din Transilvania de B. BARTÓK și Poema Română de G. ENESCU.  La cea din urmă compoziție, ne vom bucura și de interpretarea artiștilor lirici ai Corului „Ion Românu” al Filarmonicii Banatul Timișoara.

Ceremonia de deschidere a anului de Capitală Europeană a Culturii aduce pe scena Sălii Capitol două evenimente deosebite. Primul dintre este un concert simfonic ce are loc vineri seara, de la ora 19:00 (17 februarie). Dirijor este Stefan Geiger (Germania), iar solist este cornistul Ionuț Podgoreanu (Spania), care, din 2018 colaborează cu Orchestra MusicAeterna, ansamblu aflat sub bagheta renumitului dirijor Teodor Currentzis.

De asemenea, a colaborat cu orchestre precum: Mahler Chamber Orchestra, Münchener Kammerorchester, Orchestra Operei din Frankfurt, Malaysian Philharmonic, Spira Mirabilis. Ionuț Podgoreanu a fost distins cu Premiul I la următoarele concursuri internaționale: Jeunesses Musicales (1999), Yamaha Competition (2003), Telfs (2004), Mozart (2006) și Domenico Ceccarossi (2007).

Înaintea concertului, începând cu ora 17:30, vom trasmite în direct din Piața Unirii discursurile din cadrul ceremoniei de deschidere a Timișoara 2023  – Capitală Europeană a Culturii.

Al doilea eveniment dedicat festivității îi aduce pe scena Sălii Capitol, duminică, 19 februarie 2023, de la ora 18:30, pe Irina Sârbu Band și Lajko Felix & Volosi.

În 24 februarie, invitata Filarmonicii Banatul Timișoara este violonista israeliană Nurit Stark. A studiat la Academia Rubin din Tel Aviv (Haim Taub), la Juilliard School din New York (Robert Mann), la Musikhochschule din Köln (Cvartetul Alban Berg) și la Universität der Künste din Berlin (Ilan Gronich).

A fost premiată la Concursul G. Enescu din București, la Concursul de Muzică de Cameră Premio Trio di Trieste, la Concursul de vioară L. Mozart din Augsburg.

A avut apariții solistice alături de orchestre precum Filarmonica Israeliană (Z. Mehta), Orchestra Radio München (D. Sitkovetsky), Filarmonica din Bremen, Orchestra Simfonică din Sao Paolo și Orchestra de Cameră Lituaniană.

Nurit Stark cântă la o vioară Guarnieri (Pietro da Mantova, 1710). Nurit și Orchestra simfonică vor interpreta Concert pentru vioară și orchestră nr. 2, Sz. 117. În aceeași seară vom asculta și Noapte transfigurată/ Verklärte Nacht op. 4 de A. SCHOENBERG.

Autor: Bella Steriadis
Foto: Filarmonica Banatul Timișoara
Exit mobile version