Home Actualitate Social E-uri cu …puțin muștar

E-uri cu …puțin muștar

Muștarul pe care îl găsim în comerț conține multe E-uri și cam atât. Practic consumatorii au parte de E-uri cu foarte puțin muștar.

InfoCons a realizat un studiu pe baza produselor tip muștar ce se regăsesc pe piața din România .

Ca urmare a centralizării informațiilor au rezultat următoarele :

Din punct de vedere al ingredientului principal ( boabe de muștar / semințe de muștar sau făină de muștar ) din compoziție :

Boabe de muștar / semințe de muștar într-o proporție cuprinsă între 10 și 55% din compoziție

Dintre acestea:

  •  0,01 % au 55% boabe de muștar ;
  • 0,01% au 50% boabe de muștar ;
  •  0,01% au 46% boabe de muștar ;
  • 0,05% au 10% boabe de muștar

Faină de muștar într-o proporție cuprinsă între 10 și 20% din compoziție

Dintre acestea :

  • 0,27% au 20% făină de muștar ;
  • 0,01% au 10% făină de muștar .

Din punct de vedere al menționării provenienței ingredientului principal:

  • 37% nu menționează proveniența ingredientului principal.

Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în mustar:

  • 88% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari);

Numericul de aditivi alimentari variază între 0 – 6 :

  • 1% din produse au în compoziție 6 E-uri ;
  • 9% din produse au în compoziție 4 E-uri ;
  • 20% din produse au în compoziție 3 E-uri ;
  • 31% din produse au în compoziție 2 E-uri ;
  • 27% din produse au în compoziție 1 aditiv ;
  • 12% din produse nu au în compoziție E-uri ;

Din punct de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți frecvent în muștar situația se prezintă astfel :

  • 59.09% dintre produsele studiate au avut în componență caroteni / beta-caroten ( E160a );
  • 32.95% dintre produsele studiate au avut în componență guma xantan ( E415 );
  • 23.86% dintre produsele studiate au avut în componență acid citric ( E330 );
  • 23.86% dintre produsele studiate au avut în componență riboflavina ( E101 ).

Din punct de vedere al informațiilor nutriționale regăsite în muștar

  • Toate produsele studiate au avut pe etichetă informațiile nutriționale per 100g produs .
  • Valoarea energetică este cuprinsa între 23 kcal și 290 kcal .
  • Cantitatea de grăsimi variază între 2.52g și 27g .

Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 0g și 2.7g .  2% dintre produsele studiate nu au avut în compoziție acizi grași saturați.

  • Cantitatea de proteină se situează între 1.7g și 7.5g pentru produsele studiate.
  • Cantitatea de glucide se situează între 2.1g și 36g.

Din punct de vedere al cantității de sare și zaharuri :

  • Cantitatea de zaharuri este cuprinsă între 0.9g și 34g .
  • Cantitatea de sare este cuprinsă între 0.82g și 6.5g

Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi .

Aromele regăsite în muștar precum miere , hrean , mărar etc. se regăsesc într-o proporție cuprinsă între 0.1% și 15%.

Aplicația InfoCons te ajută să afli ce consumi într-o fracțiune de secundă! Fie că ești în supermarket sau chiar acasă, poți scana produsele pe care vrei să le consumi pentru a afla câte E-uri, cât zahăr, câtă sare, dar și câte calorii se află în acestea. Aplicația InfoCons te ajută să achiziționezi produse în cunoștință de cauză și să alegi TU pentru TINE!

Autor: Sofia Filip
Foto: Pixabay.com

 

Exit mobile version