28 septembrie 2023
19.8 C
București

Declinul speciilor. Pierderea globală a biodiversității devine evidentă

Declinul speciilor este din ce în ce mai accentuat, cel mai recent studiu evidențiind faptul că pericolul disparițiilor unor familii întregi de animale este major.

Cercetarea arată că jumătate dintre speciile de animale de pe suprafaţa terestră suferă în prezent un declin al populaţiei lor.

Analiza specialistilor de la Universitatea Queen din Belfast examinează schimbările în ceea ce priveşte densitatea populaţiilor a peste 70.000 de specii de animale, de-a lungul timpului. Este cel mai cuprinzător de acest gen de până în prezent.

Oamenii de știință implicați în acest demers au declarat că descoperirile reprezintă „o alertă drastică”, în condiţiile în care pierderea globală a biodiversităţii cauzate de industrializare este mult mai alarmantă decât se credea până acum.

Cercetătorii au constatat că 48% dintre speciile de pe Pământ suferă în prezent o scădere a dimensiunii populaţiei lor, în timp ce mai puţin de 3% dintre ele cresc ca mărime a populaţiei.

CITEȘTE ȘI: Semnal de alarmă! 17.500 de specii de copaci sunt în pericol de dispariţie

Amploarea speciilor pe cale de dispariţie a fost în mod tradiţional măsurată de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN), care a constatat că 28% din viaţa pe Pământ este în prezent ameninţată cu dispariţia.

Cu toate acestea, noua cercetare a folosit o analiză la scară globală a unei măsurători diferite a riscului de extincţie, şi anume „tendinţele populaţiilor”.

Cercetătorii au descoperit că amploarea crizei extincţiei este considerabil mai gravă decât arăta măsurătoarea tradiţională bazată pe categoriile ameninţate.

CITEȘTE ȘI: Mii de specii riscă dispariția. Renii și pinguinii imperiali sunt pe listă

De asemenea, ei au descoperit că 33% dintre speciile considerate în prezent „sigure” de către măsurătorile tradiţionale ale IUCN sunt de fapt în scădere, spre risc de extincţie.

Analiza arată că lipsa speciilor cu o creştere a populaţiilor demonstrează că alte specii nu evoluează spre a lua locul speciilor dispărute în ecosistem.

Această nouă metodă de studiu şi analiză la scară globală oferă o imagine mai clară despre adevărata amploare a erodării globale a biodiversităţii pe care abordarea tradiţională nu o poate oferi. Studiul nostru reprezintă o alertă drastică cu privire la amploarea actuală a acestei crize care are deja efecte devastatoare asupra stabilităţii naturii în ansamblu şi asupra sănătăţii şi bunăstării umane”, a explicat dr. Daniel Pincheira-Donoso, expert în biologie evolutivă şi macroecologie la Universitatea Queen din Belfast.

CITEȘTE ȘI: Omul provoacă a șasea extincție în masă. Peste 41.000 de specii riscă să dispară

În acest moment, pierderea biodiversităţii globale este considerată una dintre cele mai grave provocări pentru umanitate în următoarele decenii, care afectează funcţionarea ecosistemelor, producţia de alimente, răspândirea bolilor şi stabilitatea economiei globale.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Arhiva Ordinea Zilei
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei