26 octombrie 2021
2.5 C
București

Semnal de alarmă! 17.500 de specii de copaci sunt în pericol de dispariţie

De citit...

Vorbim mult despre schimbările climatice și despre efectele poluării și ale intervenției haotice a omului asupra naturii, dar când vine vorba despre luarea unor măsuri concrete de stopare a acestor fenomene suntem repetenți de ani mulți. În jurul nostru, planeta este într-o continuă degradare și dacă vom întârzia să ne trezim vom pune în pericol tot lanțul de viețuitoare de pe Terra.

Cel mai recent raport publicat de Organizaţia Internaţională a Grădinilor Botanice (Botanic Gardens Conservation International – BGCI) vine cu date extrem de îngrijorătoare, arătând că aproape o treime dintre speciile de arbori din întreaga lume sunt expuse riscului de extincţie, în timp ce alte câteva sute se află la un pas de dispariţie.

Documentul „State of the World’s Trees” indică faptul că 17.500 de specii de copaci – aproximativ 30% din total – sunt în pericol de dispariţie, în timp ce 440 de specii au mai puţin de 50 de exemplare rămase în mediul natural.

În general, numărul speciilor de arbori ameninţaţi cu dispariţia este dublu în comparaţie cu numărul total al mamiferelor, păsărilor, amfibienilor şi reptilelor aflate în situaţie similară. „Acest raport este un apel de trezire pentru toată lumea, la nivel mondial, că arborii au nevoie de ajutor”, a punctat secretarul general al BGCI, Paul Smith.

Printre arborii cu cel mai mare risc de dispariţie se numără specii ce includ magnolii şi cele din genul Dipterocarpus, care se găsesc în pădurile tropicale din sud-estul Asiei. Stejarul, arţarul şi abanosul sunt vizaţi, de asemenea, de această ameninţare, se indică în raport.

Copacii ajută la susţinerea ecosistemului natural şi sunt consideraţi vitali pentru combaterea încălzirii globale şi a schimbărilor climatice. Dispariţia unei singure specii de arbori poate duce la pierderea multor altora. „Fiecare specie de arbore contează – pentru milioane de alte specii care depind de copaci şi pentru oamenii din întreaga lume”, a subliniat Smith.

Mii de varietăţi de copaci din primele şase ţări cu cea mai mare diversitate de specii de arbori sunt expuse riscului de dispariţie, potrivit concluziilor prezentate în raport. Cele mai multe sunt în Brazilia, unde 1.788 de specii sunt expuse acestui pericol. Următoarele cinci ţări sunt: Indonezia, Malaezia, China, Columbia şi Venezuela.

Primele trei ameninţări cu care se confruntă speciile de arbori sunt defrişările pentru înfiinţarea culturilor agricole, pentru utilizarea lemnului şi pentru creşterea animalelor. Totodată, schimbările climatice şi fenomenele meteorologice extreme reprezintă ameninţări cu o frecvenţă în creştere.

Cel puţin 180 de specii de arbori sunt direct ameninţate de creşterea nivelului apelor şi de fenomenele meteorologice extreme, se arată în document, cu precădere cele de pe insule, precum varietăţile de magnolie din Caraibe.

Cu toate că speciile de arbori din statele cu cea mai mare diversitate sunt cele mai expuse riscului de dispariţie, varietăţile de copaci de pe insule prezintă cel mai mare risc proporţional.

Autorii raportului atrag atenția că situația este gravă, în contextual în care multe insule au specii de copaci care nu se găsesc nicăieri altundeva.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Arhiva Ordinea Zilei

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

CMS România a recrutat-o pe Laura Grigore în poziția de Senior Counsel

Firma internațională de avocatură CMS anunță cooptarea Laurei Grigore în cadrul practicii de tehnologie, media și telecomunicații a biroului din București, începând cu data...

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img