7 decembrie 2023
0.6 C
București

Dacă este preluat de CJ Prahova, Spitalul General CF Ploiești poate funcționa ca unitate de sine stătătoare. E nevoie doar de voință politică

Spitalul General CF Ploiești, unitatea medicală în care prahovenii au cea mai mare încredere, poate funcționa în mod independent, fără a trebui să fie integrat în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Andreoiu” Ploiești (SJUP). Pentru a se întâmpla acest lucru este nevoie doar de voință politică din partea aleșilor județeni, care și-au exprimat, joi, în cadrul unei ședințe extraordinare, intenția de a prelua Spitalul General CF Ploiești în administrarea Consiliului. Politicienii trebuie să înțeleagă faptul că nu au dreptul să distrugă o unitate medicală care în acest moment funcționează foarte bine și oferă servicii sanitare de calitate.

De altfel, orice sondaj s-ar face în rândul locuitorilor din Prahova ar evidenția faptul că oamenii nu-și doresc integrarea acestei unități medicale în structura SJUP. Pacienții vor să aibă în continuare acces la serviciile medicale pe care Spitalul General CF Ploiești le oferă, fără a interveni schimbări care să ducă la desființarea unor secții sau mutarea lor în alte locații prin comasarea cu un alt spital.

Subiectul acestui transfer este unul extrem de delicat, în contextul în care Ministerul Tranporturilor – prin vocea lui Sorin Grindeanu – a anunțat doar că vrea să renunțe la rețeaua formată din 15 unități medicale pe care o are acum în administrare. Motivul invocat a fost că el se ocupă de făcut autostrăzi, nu de administrat spitale și că din cauza aceasta nu sunt finanțate suficient.

Trecând peste subiectul autostrăzilor, care nu se prea construiesc în România, este important de subliniat că nu s-au făcut precizări legate de modul în care se vor face aceste transferuri de spitale către universități, autoritățile locale sau județene, nu au fost publicate ghidurile de transfer sau procedurile care trebuie urmate. Ceea ce știm este că Grindeanu nu mai vrea spitale!

De asemenea, se mai cunoaște faptul că, la nivelul Secretariatului General al Guvernului, există o comisie care analizează cererile venite din partea universităților, autorităților locale și/sau județene de preluare a spitalelor deținute acum de Ministerul Transporturilor. Totodată, atunci când s-a adus în discuție acest transfer, s-a vorbit doar despre patrimoniu, fără a se pune problema echipelor medicale care deservesc spitalele respective.

CJ Prahova depune dosarul de preluare

Revenind la cazul din Prahova, Consiliul Județean a aprobat, joi, în cadrul unei ședințe extraordinare, o hotărâre prin care și-a exprimat „voința” sau „intenția” de a prelua, de la Ministerul Transporturilor, Spitalul General CF Ploiești. Documentul avizat pozitiv de consilierii județeni va însoți cererea pe care CJ Prahova o va trimite la Guvern, pentru analiză.

Conștient de faptul că subiectul acestui transfer este unul de interes pentru locuitorii din Prahova, și cu miză electorală, Iulian Dumitrescu, președintele Consiliului Județean, a menționat pentru prima dată că există posibilitatea ca Spitalul General CF Ploiești să funcționeze ca unitate de sine stătătoare, fără a se impune integrarea sa în SJUP. „Vreau să spun eu câteva cuvinte pentru că probabil o să stârnească interes această solicitate. Practic, Ministerul Transporturilor vrea să renunțe la toate spitalele CF pe care le are prin țară. Spitalul nostru CF vreau să-l integrăm în toată strategia pe care noi o avem în domeniul medical. Nu am stabilit …O să avem discuții cu cei de la Spitalul CF, după ce o să-l preluăm, dacă îl integrăm în cadrul Spitalului Județean sau o să funcționeze ca unitate separată. Dar, dincolo de asta, în mod sigur o să-i susținem cu tot ce înseamnă investiții care pot fi făcute. Adică actul medical se va îmbunătăți, cum vede lumea că începe să se întâmple și la Spitalul Județean. Noi o să putem să accesăm fonduri europene, o să modernizăm spitalul, așa cum am arătat că putem să facem. Și pentru asta l-am solicitat de la Guvern astăzi, în această ședință”, a spus Iulian Dumitrescu.

Președintele CJ Prahova a mai spus că are „un respect deosebit față de medicii și cadrele medicale de la Spitalul CF Ploiești, care au reușit să facă performanță și să câștige încrederea prahovenilor prin calitatea serviciilor medicale oferite. Vrem să le oferim acestora posibilitatea să își ducă competențele la un nivel și mai înalt, să aibă acces la dotări de ultimă generație.”

Legat de posibilitatea ca Spitalul General CF Ploiești să funcționeze ca unitate de sine stătătoare, un alt aspect care trebuie menționat este acela că în referatul întocmit de președintele CJ Prahova pentru aprobarea hotărârii de transfer nu este stipulată integrarea acestuia în cadrul SJUP. În schimb, în raportul întocmit de comisia de specialitate, se face, la final, recomandarea ca unitatea preluată să fie inclusă în SJUP.

Să sperăm că declarația făcută de Iulian Dumitrescu nu a fost doar una cu miză electorală și se va ține de cuvânt, va analiza foarte bine activitatea Spitalului General CF Ploiești, se va sfătui cu echipa de management a acestuia, iar în situația în care CJ Prahova va primi avizul Guvernului pentru transfer va exista posibilitatea ca unitatea să funcționeze în continuare ca și până acum, fără riscul de a ajunge în structura SJUP.

De asemenea, ar mai trebui spus că hotărârea adoptată joi este primul pas pe care CJ Prahova îl face în vederea transferului. În cazul în care Guvernul aprobă cererea venită din partea autorității prahovene, este nevoie de o nouă hotărâre de consiliu județean, în care să fie clarificat modul în care se poate face preluarea patrimoniului și a personalului Spitalului General CF Ploiești.

Dar înainte de discutarea acestei hotărâri de consiliu județean, este nevoie ca Guvernul să emită actele normative prin care să reglementeze modalitatea de transfer a tuturor unităților medicale deținute de Ministerul Transporturilor. În același timp, trebuie elaborate ghiduri de transfer foarte clare, în care să se lămurească atât situația patrimonială a acestor spitale, cât și cea care vizează personalul.

Lucrurile trebuie gândite cu maximă atenție, pentru că altfel ne vom trezi în situația în care o întreagă rețea de spitale este pusă în pericol din dorința Executivului de a scăpa de cheltuielile pe care aceste unități medicale le implică. Ceea ce face acum Guvernul, prin Ministerul Transporturilor, nu este altceva decât o reducere de costuri la nivel central, prin mutarea lor la nivel local. Și din păcate, lucrurile sunt gândite pur contabilicește, fără a se lua în calcul implicațiile de ordin social și efectele asupra sistemului sanitar din România.

Vom urmări în continuare acest subiect de maxim interes pentru prahoveni și vom reveni cu noi detalii.

Ordinea Zilei va continua prezentarea activității derulate de Spitalul General CF Ploiești, aducând în prim-plan cadrele medicale care activează aici, dar și serviciile pe care unitatea le pune la dispoziția pacienților. Este un demers jurnalistic menit să-i îndrepte pe oamenii aflați în suferință către un spital de încredere, unde personalul medical îi poate ajuta să se vindece.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Arhiva Ordinea Zilei

CITEȘTE ȘI: Spitalul General CF Ploiești, un exemplu și pentru alte unități medicale din țară. Ce servicii le oferă pacienților?

România, țara în care statul joacă alba-neagra cu spitalele. Ploieștiul este pe punctul de a rămâne fără singura unitate medicală unde oamenii au curajul să se trateze

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei