Orașul Ploiești și județul Prahova beneficiază de unul dintre cele mai bine organizate spitale din România, devenit exemplu de bune practici și pentru alte unități sanitare din țară. Spitalul General CF Ploiești se detașează în peisajul medical românesc datorită calității serviciilor oferite, condițiilor puse la dispoziția pacienților, dar și datorită echipei formate aici, echipă care reușește permanent să pună în valoare normalitatea pe care ar trebui să o întâlnim în orice sistem medical civilizat.
În perioada pandemiei, în primăvara anului 2020, unitatea din Ploiești a fost declarată spital suport COVID, toate resursele medicale fiind alocate bolnavilor infectați cu SARS – CoV – 2.
Trecerea bruscă de la activitatea derulată până atunci la lupta directă cu un virus despre care nu se știau prea multe lucruri a obligat Comitetul Director al spitalului să caute soluții menite să ofere siguranță bolnavilor, dar și personalului implicat în tratarea lor.
Circuitele din spital au fost astfel gândite încât pacienții și personalul să parcurgă zone fără risc infecțios. Sistemul din pandemie se menține și acum, iar acest lucru permite derularea în siguranță a actului medical.
Rata de succes ridicată în tratarea pacienților infectați cu SARS – CoV – 2 la nivelul acestui spital a devenit un exemplu pentru alte unități sanitare din țară, care au adoptat, la rândul lor, modelul eficient de circuite interne dezvoltat Spitalul General CF Ploiești.
Pandemia s-a încheiat, unitatea prahoveană și-a reluat activitatea obișnuită, doar că acum Spitalul General CF Ploiești este într-o situație delicată ca urmare a faptului că Ministerul Transporturilor vrea să renunțe la rețeaua formată din 15 unități sanitare pe care o are în subordine. Din acest motiv, spitalul din Ploiești a ajuns să fie subiect de dispută politică între Primăria orașului și Consiliul Județean Prahova, fiecare dintre cele două instituții dorindu-și să aducă în „ograda” sa Spitalul General CF Ploiești.
Intenția de preluare manifestată de cele două autorități ascunde în spate un interes imobiliar, în realitate fiind râvnit sediul în care funcționează acum Spitalul General CF Ploiești, dar și o altă locație sanitară din oraș, aflată chiar în centrul Municipiului, pe care am putea avea surpriza să o vedem transformată în mall, clădire rezidențială sau de birouri.
Desființarea Spitalului General CF Ploiești va avea un impact major asupra sistemului medical din Prahova
Șansele de reușită par că sunt de partea Consiliului Județean Prahova, care, dacă va prelua Spitalul General CF Ploiești, îl va transforma în secție externă a Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Andreoiu” Ploiești (SJUP). Astfel, structura actuală pe care se construiește activitatea unității sanitare din rețeaua Ministerului Transporturilor se va desființa, iar toată munca de zeci de ani a unei echipe se va face praf.
Reorganizarea ar duce la transferul bolnavilor acuți în locația SJUP din zona Nord și aducerea în actualul sediul al Spitalului General CF Ploiești a secțiilor care funcționează în locația din Strada Buna Vestire.
Schimbările acestea vor avea un impact major asupra sistemului medical din Prahova, în condițiile în care, la nivelul județului, SJUP nu se bucură de încrederea oamenilor din cauza multor probleme cu care unitatea sanitară s-a confruntat de-a lungul timpului.
Chiar dacă oficial nu se recunoaște acest lucru, pacienții ajunși în situații delicate de sănătate refuză de foarte multe ori internarea la Spitalul Județean de Urgență. Cei care dispun de această posibilitate aleg să se trateze în alte regiuni din țară, iar pentru restul …
Toate aceste mențiuni sunt importante în contextul în care Spitalul General CF Ploiești se bucură de toată încrederea locuitorilor din județ, iar prahovenii și nu doar ei au curajul să se trateze aici. Este vorba atât despre pacienți cu boli cronice, cât și despre cei cu probleme acute de sănătate care își caută rezolvarea la Spitalul General CF Ploiești.
Spitalul General CF Ploiești s-a dezvoltat continuu
Doar în intervalul ianuarie- septembrie 2023, nu mai puțin de 7.765 de pacienți au fost spitalizați în cadrul acestei unități medicale, structura actuală a spitalului fiind astfel gândită încât să răspundă imediat cerințelor venite din partea pacienților.
Pentru a avea o rată de utilizare a patului de 72% (nivel optim), echipa de management a Spitalului General CF Ploiești, formată din ec. Georgeta Rădulescu, manager; ec. Viorina Aldea, director financiar-contabil și dr. Irinel Totolici, director medical, a făcut demersurile menite să aducă noi specializări medicale în cadrul acestei unități. Doar în ultimul an au fost înființate compartimentele de reumatologie, neurologie, gastro-enterologie și cardiologie.
Structura actuală a Spitalul General CF Ploiești include:
- Îngrijiri Paliative,
- Medicină Internă – dr. Aurelia Pușcașu, dr. Mihaela Popescu, dr. Natalia Vlădoiu , dr. Bianca Tudor și dr. Emil Dincă,
- Chirurgie Generală – dr. Victor Nicolici, dr. Andra Andreescu și dr. Irinel Totolici
- Balneofizioterapie și Recuperare medicală – dr. Daniela Stănescu
- Cardiologie – dr. Diana Turcu
- Reumatologie – dr. Anca Florescu
- Neurologie – dr. Gabriela Bucur
- Oftalmologie – dr. Daniela Munteanu
- Obstetrica-Ginecologie – dr. Mariana Stroe
- ORL – dr. Elvira Pârlea
Totodată, în cadrul unității medicale funcționează un compartiment de Anestezie – Terapie Intensivă, coordonat de dr. Doina Dana Călin.
În prezent, echipa medicală a spitalului este formată din 24 de medici, 96 de asistente, 47 de infirmiere-îngrijitoare, doi farmaciști, un kinetoterapeut și un psiholog.
Nu doar compartimentele medicale existente în cadrul acestei unități s-au dezvoltat în timp, ci și tratamentele și condițiile de spitalizare oferite pacienților. Astfel, cu ajutorul unei finanțări venite de la Banca Mondială, sediul în care spitalul funcționează din 1983 a trecut prin schimbări majore, realizându-se consolidarea și ameliorarea seismică a clădirii. Lucrările au fost demarate în 2007-2008, iar astăzi imobilul spitalului arată cu totul altfel decât la deschiderea sa.
În plus, cu ajutorul Fondului Elveţian de Contrapartidă s-a realizat eficientizare termică a spitalului.
Mai mult, anul acesta, în vară, a fost implementat proiectul de investiții „Sistem fotovoltaic cu invertor trifazat și panouri fotovoltaice” prin care Spitalul General CF Ploiești a devenit prosumator, asigurându-și facturi reduse semnificativ la energia electrică. Banii necesari pentru implementarea acestui sistem au provenit de la Bugetul de Stat- 225.000 lei și din venituri proprii – 30.000 lei.
De asemenea, ca urmare a fondurilor alocate de Ministerul Transporturilor, s-au făcut constant investiții în aparatură medicală performantă (CT, aparate radiologie digitală, ecografe, sisteme laparoscopie, aparat Fibroscan etc).
Beneficiarii acestei dezvoltări constante a Spitalului General CF Ploiești sunt pacienții. Reorganizarea acestei unități medicale și înglobarea ei într-un alt spital, fie el orășenesc sau județean, nu ar face altceva decât să distrugă tot ce s-a construit până acum și să se piardă o echipă care funcționează perfect în această formulă.
Ordinea Zilei va continua prezentarea activității derulate de Spitalul General CF Ploiești, aducând în prim-plan cadrele medicale care activează aici, dar și serviciile pe care unitatea le pune la dispoziția pacienților. Este un demers jurnalistic menit să-i îndrepte pe oamenii aflați în suferință către un spital de încredere, unde personalul medical îi poate ajuta să se vindece.
Autor: Ștefania Enache
Foto: Arhiva Ordinea Zilei/ Facebook.com
CITEȘTE ȘI: România, țara în care statul joacă alba-neagra cu spitalele. Ploieștiul este pe punctul de a rămâne fără singura unitate medicală unde oamenii au curajul să se trateze