Pasionatul de istorie are la dispoziție o ofertă foarte generoasă de cărți din care poate selecta acele volume care îl interesează mai mult. Propunerea noastră de astăzi include cinci titluri ale Editurii All. Cărțile alese tratează perioade diferite din istoria umanității, prezentând personalități și evenimente care au marcat soarta lumii.
Preşedinţii – 250 de ani de leadership politic american cuprinde caracterizări inedite și detalii despre viața personală, dar și repere esențiale privind activitatea celor 46 de președinți americani.
Autorul și comentatorul politic britanic Iain Dale a reunit o serie de istorici, politicieni, jurnaliști și academicieni, propunându-le să scrie într-un mod atractiv povestea reală a câte unui președinte american și încurajându-i să își exprime propriile opinii.
Nixon a fost un om capabil de bunătate: la facultatea de drept, de exemplu, s-a împrietenit cu un coleg cu handicap, pe care îl căra zilnic, pe scări, până la sala de curs, dar putea fi în egală măsură crud și malefic.
Criticii politicii externe a lui Trump subliniază faptul că acesta a oferit ajutor unora dintre cei mai răi lideri din lume și a provocat consternare și discordie în rândul aliaților Americii. Dar ceea ce nu a făcut Donald Trump a fost să implice America în mai multe războaie. Cu toată retorica sa scandaloasă, a fost precaut în ceea ce privește utilizarea puterii americane. A vrut să pună capăt războiului pe care l-a moștenit – Afganistanul –, iar decizia sa de a retrage toate trupele nu a fost modificată ulterior de administrația Biden.
Joe Biden poartă la încheietura mâinii rozariul fiului său decedat, Beau, pe care îl consideră legătura sa cu fiul pierdut, și îl citează pe Kierkegaard „credința vede cel mai bine în întuneric”. Morbiditatea, ca și carisma, este o trăsătură rară și ciudată. A fost scutul și sabia politică a lui Biden de-a lungul unei cariere politice întinse pe o jumătate de secol.
Te vei bucura, astfel, de o carte-răspuns fascinantă, bazată pe pe documente istorice și pe mărturii inedite, care reușește să deslușească ce se întâmplă în lume și mai ales de ce.
Enigmele istoriei, de Alan K. Baker, reunește cele mai fascinante mistere din toate epocile – informații incitante și ipoteze ingenioase. O multitudine de întrebări referitoare la evenimente, fenomene, obiecte și culturi din trecut sau din prezent sunt însoțite de explicațiile captivante găsite de oameni de-a lungul timpului.
De unde venim și cum a apărut viața pe Pământ? Ce va aduce moartea – risipirea pe vecie a conștiinței… sau altceva, mult mai mult? Oare computerele vor deveni vreodată cu adevărat inteligente? Și, în cazul acesta, ne întrebăm dacă se vor elibera de controlul oamenilor și ne vor înlocui, în calitate de ființe dominante ale planetei.
CITEȘTE ȘI: Cinci romane cu mesaje vindecătoare. Povești emoționante create de scriitoarea Cecelia Ahern
Cum este posibil ca o fosilă veche de 600 de milioane de ani să întruchipeze urma unui picior uman încălțat? Ce este, de fapt, „Marele Strigoi Galactic”, forța dintre Pământ și Marte care a avariat sau a distrus mai bine de 20 dintre sondele trimise de noi spre Planeta Roșie? „Cineva” din univers știe despre existența noastră și încearcă să ne comunice că nu suntem singuri?
Cine a realizat Manuscrisul Voynich? Acesta cuprinde texte într-o limbă indescifrabilă și ilustrații bizare, întruchipând plante necunoscute și figuri umane închise în vase conectate între ele prin intermediul unui sistem complex de tuburi. Care este semnificația viziunilor celor trei copii portughezi de la Fátima? Putem explica crimele lui Hitler în același registru ca cele ale criminalilor în serie? Sau poate că Hitler a fost cu totul altceva, aparținând unui ordin al răului aflat dincolo de sfera umanității. Cum se pot explica circumstanțele incredibile în care s-a produs „incidentul Diatlov”, în care au murit nouă schiori excursioniști experimentați în Uniunea Sovietică în februarie 1959?
Această colecție de bizarerii este prezentată într-un stil accesibil, care creează dependență. Iată, așadar, o propunere de lectură deconectantă și fermecătoare pentru cititorii pasionați de fenomenele inexplicabile, pentru sceptici și curioși.
Curiozități grecești este o colecție de povești stranii și fapte surprinzătoare din leagănul civilizației occidentale, realizată de J.K. McKeown, unul dintre cei mai reputați specialiști actuali în istoria Antichității.
Spre deosebire de tot ceea ce ai citit până acum, cartea lui McKeown ilustrează aspectele amuzante, incredibile sau nu-atât-de-minunate ale vieții și gândirii grecești. Autorul a pornit la drum cu intenția declarată de a stârni reacții spumoase în rândul cititorilor.
Știai că Socrate și regele din Sparta obișnuiau să-și distreze copiii călărind pe un băț și pretinzând că acesta ar fi un cal? Vei recunoaște mai multe dintre obiceiurile și pornirile actuale în descrierile vechilor greci. De exemplu, expresia „a găsi țapul ispășitor” avea o aplicabilitate cât se poate de practică: țapii erau aruncați de pe stânci pentru a alunga răul. Nu oricum, ci cu pene și păsări vii legate de trupuri, pentru a li se da, cavalerește, o șansă de supraviețuire.
La apogeul democrației lor, atât de vibrante intelectual, în secolul al V-lea î.Hr., atenienii își exprimau votul pe teme cel puțin revoltătoare: să li se reteze degetele mari de la mână tuturor prizonierilor luați din Eghina, să se tatueze bufnița ateniană pe frunțile tuturor prizonierilor luați din Samos și să fie uciși toți bărbații capturați în Mytilene. Alegătorii erau plătiți să voteze și erau mânați la urne cu o frânghie vopsită în roșu. Pe de altă parte, deținuții erau eliberați pe cauțiune pentru a se putea delecta cu festivaluri de teatru.
Conform filosofului sceptic Sextus Empiricus, numele real al lui Platon era Aristocle și acesta avusese o tinerețe mai degrabă decadentă, purtând un cercel în ureche. Un mod de a deosebi o brânză bună de una rea era să râgâi după ce le mâncai. Cea bună se considera că își pierde treptat trăsăturile, pe când cea rea nu și le pierdea. Iar dacă nu ai găsit deja destule argumente pentru momentele lipsite de rațiune, află și că grecii antici semănau bucăți de cupru cu speranța că vor încolți și vor crește.
Curiozitati bizantine, de Anthony Kaldellis, propune o colecție de povești, anecdote, fapte, obiceiuri consemnate în documentele vremii menite să îi fie de folos atât unui academician care ține prelegeri despre Bizanț, cât și unui tânăr aflat în căutarea acelor subiecte controversate care pot declanșa conversații spumoase la petreceri.
Știai că, în Imperiul Bizantin, infidelitatea soțului nu era motiv de divorț, însă o lege din 449 d.Hr. permitea unei femei să ceară divorțul dacă bărbatul întreținea relații sexuale cu alte femei atunci când ea era de față? Multe familii își castrau unul dintre fii, pentru a-i da șansa de a obține o slujbă la curtea imperială sau în cadrul Bisericii. Înaintea operațiilor riscante, pacientul trebuia să îi pună medicului scalpelul în mână, exprimându-și astfel acceptul ca operația să fie făcută.
CITEȘTE ȘI: Zece cărți care îți țin creierul antrenat
În Imperiul Bizantin au apărut sfinții „stâlpnici”. Aceștia trăiau în vârful unei bârne de lemn ani de zile, în vreme ce o comunitate de sprijin se dezvolta în jurul lor, la baza acelei bârne. Cel mai faimos stâlpnic a fost Simion, care a trăit în vârful unui stâlp de lângă Alep patruzeci de ani. Istoria consemnează existența a 124 de sfinți stâlpnici, cel mai recent în secolul al XIX-lea.
Apa adusă de la mari distanțe era stocată în sute de cisterne, dintre care unele uriașe. Cisterna lui Aetius, aflată în aer liber, avea 244 de metri lungime, 85 lățime și o adâncime de 13-15 metri, fiind folosită astăzi ca stadion de fotbal. Cea mai mare cisternă acoperită era Bazilica Cisternă, situată în apropiere de Sfânta Sofia. Ea are o capacitate de 80.000 de metri cubi, o lungime de 138 de metri, o lățime de 65 de metri și 336 de coloane. A fost folosită ca locație de filmare pentru pelicula „Din Rusia, cu dragoste” (1963), avându-l ca personaj principal pe agentul secret James Bond.
Autorul se lasă parcă impregnat de spiritul bizantin, construindu-și textul cu umor și cu sete de senzațional, dar și cu deplină minuțiozitate și responsabilitate față de reprezentarea fidelă a surselor. „Curiozități bizantine este în primul rând o lucrare de divertisment”, spune chiar el, avertizându-ne în mod comic că trebuie să ținem cont de toleranța la vulgaritate a invitaților, dacă alegem să abordăm la petreceri subiecte inspirate din cartea sa.
Constantinopol. Ultimul mare asediu, de Roger Crowley, spune o poveste incredibilă despre curajul și cruzimea umană, despre ingeniozitate tehnică, noroc, lașitate, prejudecăți și mister. Selecția surprinzătoare de imagini ale unor opere de artă, fotografii și ilustrații te ajută să vizualizezi figurile și întâmplările redate. Mai mult decât descrierea lungului și sângerosului asediu al Constantinopolului, volumul de față oferă o cronică a mult mai vastei dispute dintre creștinism și Islam.
Astăzi un oraș cu 15 milioane de locuitori, în care viața îmbracă toate formele și culorile, Istanbulul a fost cândva, pe vremea când se intitula Constantinopol și era supranumit Mărul Roșu, un simbol al puterii lumești. Sultanul Mehmed al II-lea a fost atras de însăși iluzia asupra dominației întregii lumi, pe care o întreținea cu fast capitala vechiului și gloriosului Imperiu Bizantin.
Pe 6 aprilie 1453, ajungea în fața orașului armata otomană, însoțită de convoaie de măgari, cai și cămile, cu toate accesoriile de război și personalul care o deservea – mineri, bucătari, armurieri, clerici, tâmplari și achingii prădalnici. Istoricul britanic Roger Crowley mânuiește o multitudine de detalii istorice de o rară acuratețe pentru a crea un tablou medieval vibrant, de-a dreptul copleșitor.
Dar cartea sa nu se rezumă la descrierea evenimentelor care au precedat acea zi de aprilie sau la redarea mișcărilor de oameni și de echipamente militare care au făcut posibilă cucerirea Constantinopolului pe 29 mai 1453. În acest volum, regăsești deopotrivă informații inedite despre disputa dintre creștinism și Islam, mentalitatea uimitor de modernă a sultanului otoman, aspectele fascinante ale unei lumi aflate în pragul schimbării: dezvoltarea tunurilor, arta războiului de asediu, tacticile navale, credințele religioase, miturile și superstițiile oamenilor medievali.
Dar, mai presus de toate, vei afla din această carte povestea unui loc-cheie pentru comerț, apărare, hrană și spiritualitate, care a exercitat o atracție irezistibilă asupra armatelor care au bătut la porțile sale.
Totodată, Crowley îți oferă, cu talentul și abilitatea unui mare romancier, o narațiune care te ține cu sufletul la gură.
„Constantinopol spune o poveste veche, dar o face cu mult fler și autoritate”, după cum notează Times Literary Supplement.
Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Grupul Editorial ALL/ Pixabay.com