13 iunie 2025
17 C
București

Când se schimbă modul de organizare a Bacalaureatului și câte materii vor avea de pregătit elevii pentru Evaluarea Națională?

Schimbările în organizarea examenelor naționale au devenit o obișnuință, astfel că, în urma unor intervenții ale ministrului Educației, au apărut temeri legate de posibilitatea ca structura Bacalaureatului și cea a Evaluarii Naționale să se modifice de la un an la altul. Daniel David a ieșit public și a făcut o serie de mențiuni legate de aceste teme importante pentru sistemul de învățământ national.

Oficialul guvernamental a dat asigurări că modificarea Bacalaureatului nu se va întâmpla brusc, menționând că nu vor exista schimbări în ceea ce priveşte organizarea şi desfăşurarea examenului pe care îl vor susţine elevii care intră anul acesta în clasa a noua.

De altfel, Daniel David a subliniat că eventuale modificări în structura acestei evaluări de final de liceu se vor implementa „dacă va dori şi sistemul”, după introducerea noilor planuri-cadru pentru învăţământul liceal. În acest context, el a dorit să precizeze că nu este de acord cu schimbări „de pe un an pe altul”.

Nu sunt de acord cu schimbări de pe un an pe altul în examenele complicate, dificile. Ele trebuie anticipate. Examenul de bacalaureat la un moment dat va trebui să fie conectat cu reforma planurilor-cadru la nivelul învăţământului liceal, de aceea eu cred că în această fază, aşa cum apare în lege examenul de bacalaureat este ok şi cum se derulează în acest moment este ok. După ce vom face reforma planurilor-cadru vedem atunci ce se va întâmpla şi ce va dori şi sistemul, pentru că, până la urmă, nu trebuie să vină un ministru care să schimbe mereu examenele şi metodologia. Anul viitor, nu”, a detaliat ministrul Educației.

CITEȘTE ȘI: Ministrul Daniel David susține pregătirea în particular a copiilor, dar vrea o reglementare a meditațiilor. Ce spune despre olimpiadele școlare?

Test standardizat pentru Evaluarea Națională

În ceea ce privește Evaluarea Națională, oficialul a făcut mai multe clarificări, transmițând că forma actuală a examenului este una limitată.

Vă rog să vă uitaţi la modelul din Franţa şi din Italia! Poţi să ai un test standardizat, cu subteste, care acoperă discipline diferite. Nu înseamnă că vei avea testul şi disciplina, că în momentul ala am complicat lucrurile. Dacă se poate în alte ţări, cred că se poate şi în România. (…) Pentru mine e o problemă majoră. Examenul naţional în clasa a opta îl consider limitat prin cele două discipline şi îl consider foarte restrictiv prin faptul că este evaluare punctuală care grevează parcursul educaţional al copiilor”, a nuanțat Daniel David.

Totodată, a spus că nu ţine ca schimbările să fie implementate de anul viitor, dar că „la un moment dat” examenul va trebui schimbat.

Toate aceste precizări au intervenit după ce ministrul Educației a afirmat public, la începutul acestei săptămâni, faptul că este de părere că „Evaluările Naţionale că nu sunt comprehensive, nu sunt suficient de informative. Nu poţi să spui, pe de-o parte, că tu vrei să promovezi cele opt competenţe-cheie, iar Evaluările Naţionale tu ce faci, focalizezi pe două: Matematica şi Limba şi literatura română. Întrebarea e: cu celelalte competenţe-cheie ce facem, ele nu au nevoie de nişte evaluări standardizate ca să ştim, le-au asimilat copiii, nu le-au asimilat, cum se compară o şcoală cu altă şcoală, să ştim cum se comportă profesorii, sunt buni în a transfera acele competenţe? Şi atunci cred că corect este să evaluăm toate competenţele-cheie”.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Ministerul Educației Facebook

CITEȘTE ȘI: Schimbări majore în cariera didactică. Ministrul Educației propune modificarea examenului de titularizare și evaluări periodice pentru profesorii din sistem

 

Mai multe articole

Știrile zilei