Ministrul Educaţiei și Cercetării, Daniel David, se declară un susținător al pregătirii în particular a copiilor. Totuși, oficialul guvernamental vrea ca meditaţiile să fie reglementate, astfel încât să existe un control al acestui fenomen. În același timp, el îşi menţine opinia conform căreia ministerul trebuie să restrângă numărul olimpiadelor pe care le organizează şi nu trebuie să existe astfel de concursuri pentru elevii din ciclul de învăţământ primar.
„Eu sunt un susţinător al meditaţiilor bine reglementate. Sigur că pare un truism, dar nu are sens să le ascundem, dacă le ascundem se vor întâmpla oricum, prin mijloace pe care nu le controlăm. Ce ar fi să recunoaştem că există, există şi în alte sisteme, dar hai să le reglementăm şi sub aspect fiscal, şi sub aspectul conflictului de interese, fiindcă aici sunt cele mai multe probleme, nu la faptul că nu poţi să faci cu copiii de la clasa ta. Întrebarea este: când faci? Faci în timpul celor opt ore când ar trebui să fii la clasă? Profesorii înţeleg că sunt plătiţi pentru opt ore pe zi în şcoală?” a punctat Daniel David.
În acest context, ministrul a susținut că meditaţiile trebuie lăsate să funcţioneze, dar protejând copiii şi sistemul public de învăţământ.
Mai puține olimpiade susținute de Ministerul Educației
În schimb, Daniel David îşi menţine opinia conform căreia ministerul trebuie să restrângă numărul olimpiadelor pe care le organizează şi nu trebuie să existe astfel de concursuri pentru elevii din ciclul de învăţământ primar.
„În acest moment Ministerul susţine cu bani sau se întâmplă sub egida Ministerului sute de olimpiade. Oricum le-ai grupa, oricum le gândim, nu putem evita suprapuneri care, după aceea, nemulţumesc şi copiii, nemulţumesc şi părinţii. De asemenea, uneori olimpiadele îşi pierd esenţa pe care au avut-o. Olimpiada este pentru că îţi place competiţia şi vrei să câştigi într-un domeniu. La noi, au început să se instrumentalizeze adesea ca fiind nişte căi de a evita anumite proceduri de examen sau de admitere într-un nivel educaţional, ceea ce nu este un lucru bun, fiindcă face un rău foarte mare ideii de olimpiadă”, a spus Daniel David.
În opinia sa, se impune reducerea numărului de astfel de competiţii susţinute de minister din punct de vedere financiar, fiind de părere că şi profesorii implicaţi sunt supuşi unei presiuni.
„Eu cred că ministerul, financiar, ar trebui să susţină nu mai mult decât o olimpiadă pe disciplină. Da, sunt de acord ca sub egida ministerului să se întâmple alte olimpiade, cu teme mai specifice, dar care să nu fie asumate financiar şi administrativ de către minister. Vă spun sincer: nu le putem duce! Profesorii care sunt implicaţi în organizarea olimpiadelor nu mai sunt cu capul la ore, nu mai sunt cu capul la ceilalţi copii, or uitându-te în anumite domenii vezi că armata care organizează olimpiada e atât de mare pentru 2% dintre copii, ceea ce nu este ok”, a argumentat ministrul Educației.
Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Arhiva Ordinea Zilei