20 aprilie 2024
11.3 C
București

Ziua Culturii Naționale la Muzeul Brăilei „Carol I”

Muzeul Brăilei „Carol I” organizează în zilele de 14 și 15 ianuarie 2022 o serie de activități dedicate Zilei Culturii Naționale și aniversării nașterii poetului Mihai Eminescu.

În data de 14 ianuarie, la Casa Memorială „D. P. Perpessicius” (strada Cetății, nr. 70), începând cu ora 11, se deschide pentru public expoziția Eminescu după Eminescu… Expoziția cuprinde tipărituri din fondul Secției „Memoriale” a Muzeului Brăilei „Carol I”, care cuprind etape ale criticii și istoriei literare în cercetarea și interpretarea vieții și operei poetului.

De la sondarea originii lui Eminescu până la împlinirea biografiei sale, de la abordarea eseistic-filosofică a operei până la cercetarea laturii tragice a poeziei și, implicit, a poetului, de la influența lecturilor kantiene și a științei asupra creației eminesciene până la influența sa asupra literaturii române ce i-a urmat, de la marea prietenie cu Ion Creangă la alte mari prietenii literare…

Printre autori, menționăm, fără o ordine anume, pe Ion Sân-Georgiu, Teodor V. Ștefanelli și I. M. Rașcu, Constantin Noica și Paul Cornea, George Călinescu și D. Murărașu, Liviu Rusu și I. Negoițescu, Rosa del Conte, Amita Bhose.

Tipăriturile sunt selectate din bibliotecile Anton Dumitriu, Mihu Dragomir,
D. P. Perpessicius, Vasile Băncilă, Edmond Nicolau, Toader Buculei.

Începând cu ora 11.30, „Ziua Culturii Naționale” are ca invitați anul acesta oameni de litere brăileni. Și-au anunțat prezența la întâlnirea literară doamnele Luminița Dascălu și Ela Mays, domnii Vasile Mandric, Constantin Gherghinoiu și Vasile Datcu. La întâlnire sunt așteptați și brăilenii iubitori ai culturii române.

În data de 15 ianuarie, în mediul online, Muzeul Brăilei „Carol I”, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române București, Muzeul Național al Literaturii Române Iași, Inspectoratul Școlar Județean Brăila și Școala Populară de Arte și Meserii „Vespasian Lungu” Brăila, sărbătorește Ziua Națională a Culturii și aniversarea nașterii poetului Mihai Eminescu cu:

  • două expoziții, prezentate în format video:
  • Ilustrații la poezia eminesciană – selecție din desenele artistului plastic Petru Aurel Constantinescu; expoziția este realizată de Muzeul Național al Literaturii Române București, în colaborare cu Muzeul Brăilei „Carol I”.
  • Cadre și file de carte – o poveste; expoziția este realizată de Muzeul Național al Literaturii Române Iași;
  • o conferință înregistrată:
  • Eminescu – omul cu însușiri; prezintă dr. Viorel Mortu;
  • o activitate didactică (dialoguri pe teme eminesciene la care participă elevi și profesori de la școli gimnaziale și licee brăilene):
  • Lecția Eminescu; inițiator dr. Viorel Mortu;
  • un recital de pian și chitară, susținut de elevi și profesori ai Școlii Populare de Arte şi Meserii „Vespasian Lungu” Brăila:
  • Polka – Mazurca de Theodor Oesten; la pian: Ariela Mustață;
  • Vals – fantezie de Octavian Coca; la pian: Karina Burcă;
  • Hora Brașovului de Ciprian Porumbescu; la pian: Marian Lazăr
  • Eminescu, din repertoriul soților Doina și Ion-Aldea Teodorovici și
  • Dor de Eminescu, muzica Alexandru Zărnescu, versuri Adrian Păunescu; la chitară: instructor Florin Lazăr.
Foto: Muzeul Brăilei „Carol I”

 

Mai multe articole

Știrile zilei