27 septembrie 2022
16.2 C
București

Zece lămpi cu lumină UV vor fi instalate într-un autobuz care circulă în nordul Capitalei, în vederea eliminării COVID-19

De citit...

Un proiect pilot, derulat de Compania Municipală Iluminat Public, are în vedere instalarea, într-un autobuz care circulă în nordul Capitalei, a zece lămpi cu lumină UV, în vederea eliminării COVID-19.

„’Lumina’ luptă cu SARS-CoV-2, în autobuzele STB. Evident, nu este vorba despre lumina obişnuită, ci despre lumină ultravioletă UV. Concret, în acest moment este un program-pilot de două săptămâni, prin care 10 lămpi cu lumină UV vor fi instalate într-un autobuz STB ce rulează în nordul Capitalei. Procedura durează 10 minute şi va fi efectuată la ieşirea şi întoarcerea de pe traseu”, precizează Compania Municipală Iluminat Public.

Programul este sprijinit de Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, STB şi implementat de Institutul de Cercetări în Transporturi (INCERTRANS), Compania Municipală Energetica Bucureşti (CMEB) şi societatea Aether, fiind supravegheat şi testat medical de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) şi de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru EST.

Mijloacele de transport în comun sunt curațate zilnic. De altfel, parcul STB s-a mărit considerabil în ultimii ani.

Investițiile în transportul public se văd cu ochiul liber : 400 de autobuze noi euro 6 circulă prin București. De luna aceasta vin și cele 130 autobuze hybrid mercedes. Am semnat contractul pentru achiziția a 100 de trileibuze. Vineri s-au deschis ofertele pentru cele 100 de autobuze electrice. Și.. așteptăm să vedem ce se întâmplă cu cele 100 de tramvaie. Contestațiile ne-au mâncat ani din viață. Toate stațiile de autobuz și refugiile de tramvai intră în proces de înnoire. Și, foarte important, de luna aceasta avem, în sfârșit, bandă unică. Ne-am zbătut doi ani pentru a modifica prevederile legislative, astfel încât autobuzul să poată circula pe linia de tramvai. Rezultatul în fluidizarea traficului va fi unul vizibil. Am văzut această metodă în multe capitale europene cu efecte imediate pentru fluența traficului. Amintesc faptul că, la venirea mea la Primărie, în trafic erau doar 600 mijloace de transport în comun și o aglomerație de nedescris. Acum avem 1.800 de autobuze, tramvaie și troleibuze pe teren, atât în București, cât și în județul Ilfov”, declară Gabriela Firea, primarul general al Capitalei.

Autor: Mihai Colț
Foto: Gabriela Firea Facebook/ Compania Municipală Iluminat Public Facebook

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img