Home Actualitate Mediu Vremea continuă să fie capricioasă. Se anunță două săptămâni cu instabilitate și...

Vremea continuă să fie capricioasă. Se anunță două săptămâni cu instabilitate și ploi

În intervalul 29 mai – 11 iunie, vremea continua să fie capricioasă. Prognoza publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) indică instabilitate atmosferică, cu alternanţe de temperatură de la o zi la alta, dar şi cu intervale lungi în care aversele se vor semnala la nivelul întregului teritoriu.

În Banat, media temperaturilor maxime va creşte de la 23 – 24 de grade, în primele zile din interval, spre valori în jurul a 26 de grade, în zilele de 1 şi 2 iunie, apoi o uşoară răcorire a vremii va determina scăderea valorilor medii a maximelor până spre 24 de grade, în ziua de 6 iunie. Ulterior acestei date şi până la sfârşitul intervalului de prognoză, variaţiile de la o zi la alta vor fi nesemnificative, astfel că, în medie, se vor înregistra maxime de 25 de grade. În intervalul 29 mai – 8 iunie, variaţiile temperaturilor minime vor fi nesemnificative, în medie înregistrându-se 12 – 13 grade, pentru ca ulterior datei de 8 iunie şi până la sfârşitul intervalului de prognoză, media temperaturii minime să crească uşor până spre 14 grade. Pe parcursul întregului interval probabilitatea pentru averse va fi mai mare în cursul după-amiezelor şi ale serilor.

În Crişana, în perioada 29 mai – 2 iunie, media temperaturilor maxime se va situa în jurul a 25 de grade. Ulterior datei de 2 iunie şi până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză sunt estimate a se înregistra, în medie, maxime de 24 – 26 de grade. Pe parcursul intervalului de prognoză, minimele nu vor varia semnificativ, fiind estimate a se înregistra valori de 12 – 13 grade, în medie. Probabilitatea pentru averse va fi ridicată în cursul după-amiezelor şi a serilor.

În Transilvania, până pe 2 iunie, se estimează că valorile diurne vor creşte treptat, de la 23 de grade, în medie, spre 25 – 26 de grade în zilele de 1 şi 2 iunie. Mai apoi, vremea se va răcori, urmând a se înregistra în medie 23 de grade, pentru ca după 7 iunie o uşoară încălzire a vremii să determine temperaturi maxime spre 24 – 25 de grade, la sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză. Minimele nu vor varia semnificativ pe parcursul intervalului de prognoză, astfel că sunt estimate a se înregistra valori medii de 10 – 12 grade, cele mai mici temperaturi în primele două nopţi. Probabilitatea pentru averse va fi mai mare în perioada 4 – 11 iunie.

În Maramureş, pe parcursul intervalului de prognoză, valorile termice de la o zi la alta vor fi nesemnificative. Sunt estimate, la nivel regional, maxime în jurul a 25 de grade, în medie, iar cele mai mari valori urmează să se înregistreze în perioada 31 mai – 2 iunie şi în zilele de 10 şi 11 iunie. Minimele vor avea un parcurs similar cu cel al maximelor, fiind estimate a se înregistra la nivel regional medii de 10 – 12 grade. Probabilitatea pentru averse va fi mai mare începând cu data de 3 iunie.

În Moldova, în perioada 29 mai – 2 iunie, temperaturile diurne vor creşte uşor de la o zi la alta, fiind estimate la nivel regional valori medii de 25 – 27 de grade. Ulterior zilei de 2 iunie, vremea se va răcori, urmând ca în intervalul 4 – 7 iunie să se înregistreze în medie maxime în jurul a 24 de grade, iar spre finalul celei de-a doua săptămânii de prognoză, temperaturile maxime vor creşte uşor până spre medii în jurul a 26 de grade, la nivel regional. Variaţiile termice în regimul nocturn al temperaturilor vor fi nesemnificative pe parcursul intervalului de prognoză, astfel că la nivel regional sunt estimate între 12 şi 14 grade, în medie. Probabilitatea pentru averse va fi mai mare în ziua de 4 iunie.

În Dobrogea, pornind de la 22 de grade, în medie, în prima zi a intervalului de prognoză, valorile diurne vor creşte până spre 25 de grade, valoare ce va fi de interes pentru intervalul 30 mai – 2 iunie. După aceea şi până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză, variaţiile temperaturilor diurne vor fi nesemnificative de la o zi la alta, astfel că sunt estimate la nivel regional a se înregistra în medie 24 de grade. Mediile temperaturilor minime estimate la nivelul regiunii vor fi de 14 – 16 grade, cele mai scăzute valori fiind estimate în perioada 31 mai – 3 iunie, iar cele mai mari în noaptea de 11 iunie. Probabilitatea pentru averse va fi mai mare în primele zile ale intervalului (29 şi 30 mai).

În Muntenia, vor fi 24 de grade în prima zi a intervalului analizat, dar valorile diurne vor creşte până spre 27 – 28 de grade, în zilele de 2 şi 3 iunie. Ulterior, vremea se va răcori, fiind estimate la nivel regional, în intervalul 4 – 7 iunie, maxime în jurul a 24 de grade, în medie. În perioada 8 – 11 iunie, temperaturile maxime vor creşte uşor şi sunt prognozate 26 de grade. Mediile temperaturilor minime estimate la nivelul regiunii vor fi de 12 – 14 grade, cele mai scăzute valori fiind în perioada 29 mai – 3 iunie, iar cele mai mari în nopţile de 10 şi 11 iunie. Probabilitatea pentru averse va fi mai mare în primele zile ale intervalului (29 şi 30 mai) şi, din nou, între 4 şi 11 iunie.

În Oltenia, în prima zi a intervalului, valorile termice diurne vor fi de 22 – 23 de grade, în medie, apoi vremea se va încălzi treptat până la o medie regională a acestora în jurul a 27 de grade. După data de 3 iunie, vremea se va răcori, astfel că în perioada 4 – 7 iunie se estimează a se înregistra la nivel regional temperaturi maxime în jurul a 24 de grade, apoi până spre sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză acestea vor creşte uşor de la o zi la alta, ajungând până spre medii în jurul a 26 de grade. În ceea ce priveşte regimul nocturn al temperaturilor, sunt prognozate uşoare variaţii termice, la o medie cuprinsă între 12 şi 14 grade. Probabilitatea pentru averse va fi mai mare în perioada 29 – 31 mai, dar şi în intervalul 4 – 11 iunie.

La munte, valorile termice estimate pe parcursul celor două săptămâni de prognoză vor fi apropiate de normele climatologice, respectiv o medie a temperaturilor maxime de 13 – 15 grade şi minime de 6 – 8 grade. Pe parcursul întregului interval, probabilitatea pentru averse va fi mai mare în timpul după-amiezelor şi al serilor.

Foto: Arhiva Ordinea Zilei
Exit mobile version