6 decembrie 2022
3.9 C
București

Veneţia îşi activează sistemul de protecţie la inundaţii

De citit...

Oraşul italian Veneţia a activat sistemul de protecţie la inundaţii. Ploile abundente din ultima perioadă au cauzat o creștere a nivelului apei care a depăşit cu circa 170 de centimetri nivelul normal.

Oraşul se află în prezent sub cel mai înalt nivel de avertizare.

Veneţia este clădită pe insule mici despărţite de canale şi nu are drumuri. În lipsa protecţiei la inundaţii, aproximativ 80% din zonele pietonale ale oraşului îndrăgit de turişti ar fi inundate.

Fără protecție, la nivelul actual al apei, persoanele aflate în faimoasa Piaţă San Marco, spre exemplu, ar sta în apă până la talie.

Marți, la primele ore ale dimineţii, oraşul şi-a activat sistemul de protecţie la inundaţii cunoscut sub numele de MOSE.

Sistemul MOSE include o reţea de 78 de ecluze galbene instalate la trei intrări în laguna Veneţiei.

Veneţia activează ecluzele pentru a bloca mareea înaltă în timpul ploilor abundente şi a furtunilor ce provoacă o creştere a nivelului apei. Acest fenomen se manifestă cu precădere toamna.

Sistemul MOSE, dat în funcţiune în 2020, a contribuit la evitarea unor inundaţii majore în acest sit inclus în Patrimonul UNESCO.

Cea mai recentă inundaţie majoră care a afectat oraşul s-a produs în 2019, în noaptea de 12 noiembrie, când apa a depăşit cu 187 de centimetri nivelul normal.

Apa sărată reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa clădirilor istorice ale oraşului.

Autor: Corina Gheorghe
Foto: Arhiva Ordinea Zilei
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Combinatul siderurgic din Galaţi investește 18,3 milioane lei în Furnalul 5

Combinatul siderurgic din Galaţi pune în amplicare un amplu program de investiții care vizează Furnalul 5. Valoarea proiectului se ridică la suma de 18,3...

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img