23 ianuarie 2022
0.1 C
București

Varianta OMICRON a virusului SARS-CoV-2 a fost confirmată și în România

De citit...

Este oficial. Primele două cazuri cu varianta OMICRON a virusului SARS-CoV-2 au fost confirmate în România. Autoritățile se întrunesc duminică pentru a stabili măsurile care se impun în noul context. Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a punctat că „nicio clipă nu trebuie pierdută, niciun efort irosit pentru a proteja ţara noastră de o evoluţie nedorită”.

Institutul Național de Sănătate Publică a primit sâmbătă rezultatul primelor secvențieri efectuate la Institutul Național de Cercetare Medico-Militară „Cantacuzino” București, care confirmă prezența noii tulpini OMICRON la doi dintre pasagerii cursei din Africa de Sud care a aterizat la București în data de 30 noiembrie 2021.

Este vorba despre o femeie în vârstă de 48 de ani din județul Brașov și un bărbat în vârstă de 59 de ani din județul Vaslui. „Ambele persoane, izolate la domiciliu, sunt asimptomatice.
Se așteaptă rezultatul secvențierii probei recoltate de la sportivul din Baia Mare. Precizăm că persoana depistată pozitiv care a fost în cursa aeriană din Maroc este confirmată cu varianta Delta a SARS CoV-2.”, informează Ministerul Sănătății.

Ce măsuri vor lua autoritățile române?

Guvernul informează că, în urma confirmării prezenţei tulpinii Omicron în România, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, duminică, de la ora 11.00, la sediul Guvernului, o întâlnire de lucru cu principalii responsabili ai gestionării pandemiei.

La ședință participă ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, Adriana Pistol.

După consultarea cu specialiştii din domeniul sănătăţii şi al situaţiilor de urgenţă, voi dispune măsurile care se impun. Nicio clipă nu trebuie pierdută, niciun efort irosit pentru a proteja ţara noastră de o evoluţie nedorită”, a declarat premierul.

Faptul că cele două persoane confirmate pozitiv la varianta OMICRON sunt asimptomatice este o veste bună. Deși nu s-a anunțat oficial, cei doi sunt vaccinați anti-COVID, iar acest lucru conduce spre ideea că vaccinurile actuale, care s-au dovedit eficiente împotriva tuturor variantelor virale ce au circulat până acum, în special împotriva evoluției severe a COVID-19, a spitalizării și a deceselor, pot avea un efect similar și în cazul noii variante a virusului.

De altfel, și la nivel mondial, pacienții confirmați cu OMICRON nu au dezvoltat, până acum, forme grave ale bolii.

Autor: Sofia Filip
Foto: Arhiva Ordinea Zilei

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Trei tendințe în materie de securitate pentru IMM-uri

Anul 2021 a fost modelat de o redresare economică în urma pandemiei de coronavirus, pe măsură ce oamenii și întreprinderile și-au modificat și ajustat...

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img