25 septembrie 2022
18.8 C
București

Vaccinarea este una dintre cele mai importante descoperiri din istoria omenirii

De citit...

Da, vaccinarea este una dintre cele mai importante descoperiri din istoria omenirii pentru că a oferit șansa rasei umane să treacă peste epidemii grave. Toți experții în medicină susțin acest lucru și militează pentru ca populația să fie vaccinată.

Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România, subliniază faptul că programele de vaccinare în masă au avut un impact considerabil în medicina preventivă, contribuind semnificativ la reducerea numărului de boli.

Programele de vaccinare în masă au avut un impact considerabil în medicina preventivă, contribuind semnificativ la reducerea numărului de cazuri de număr important de boli – difterie, tetanos, tuse convulsivă şi aşa mai departe, dar şi eradicarea unor boli. (…) Avem mare nevoie de vaccinare. Este un beneficiu pentru noi toţi, beneficiu pentru pacienţi, pentru personalul medical, dar şi pentru comunitate. Trebuie să luptăm cu toţii să existe acces nelimitat la vaccin, indiferent care ar fi el, şi la aceste programe de vaccinare”, a menționat medicul.

Daniel Coriu a amintit că există „foarte multe” proiecte de cercetare pentru a dezvolta noi vaccinuri.

Statul trebuie să asigure acces la vaccin pentru bolnavii cronici

În contextul în care tot vorbim despre beneficiile vaccinării și despre faptul că bolnavii cronici sunt primii care ar trebui vaccinați, devine vital ca statul să facă eforturi pentru ca oamenii să aibă acces la acest tip de imunizare.

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) din România atrage atenţia asupra necesităţii vaccinării pacienţilor cronici pe durata întregii vieţi şi adresează un apel către factorii decidenţi din sistemul de sănătate de a realiza şi implementa o politică publică în acest sens.

Perioada pe care o traversăm ne-a arătat cât de important poate fi un vaccin. Dacă în unele cazuri nu avem vaccin şi ne-am dori să avem, în alte cazuri acestea există, însă nu sunt folosite într-o proporţie suficientă. Credem că este nevoie de a proteja populaţia în general şi pacienţii cu afecţiuni cronice în special prin vaccinare”, a declarat preşedintele COPAC, Radu Gănescu.

Studiile au dovedit faptul că vaccinarea antigripală pentru persoanele cu afecţiuni cardiace reduce cu 50% riscul de deces prin infarct. Medicii atrag atenția că adulţii cu diabet sau boală cardiacă cronică sunt de 4 ori mai predispuşi decât cei sănătoşi să dezvolte boală pneumococică.

În acest context, COPAC solicită autorităţilor creşterea accesului la servicii de vaccinare prin compensarea vaccinurilor la pacienţii cronici şi promovarea vaccinării pe durata întregii vieţi pentru a încuraja îmbătrânirea sănătoasă care pot fi prevenite prin vaccinare.

Ghidul „Recomandări de vaccinare a pacienţilor cu imunodeficienţe de diferite cauze”

Coaliţia a organizat, miercuri, o dezbatere online care a avut ca temă vaccinarea pe durata întregii vieţi. Cu acestă ocazie a fost prezentat a fost prezentat şi ghidul „Recomandări de vaccinare a pacienţilor cu imunodeficienţe de diferite cauze”, elaborat de membri ai Comisiei de Epidemiologie din Ministerul Sănătăţii şi membri ai Societăţii Române de Epidemiologie în 2019, sub coordonarea prof. dr. Doina Azoicăi, conf. dr. Daniela Piţigoi, conf. dr. Amanda Rădulescu, dr. Florin Popovici.

Ghidul cuprinde recomandări generale – vaccinuri, categorii de imunodeficienţe şi scheme de vaccinare.

Am realizat acest ghid din dorinţa de a realiza un instrument util pentru colegii noştri. Demersul a venit în urma unor demersuri pornite împreună cu Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România încă din 2017. Vaccinarea pacienţilor cu imunosupresie de diferite cauze şi/sau a pacienţilor cronici este necesară şi este în conformitate cu ghidurile internaţionale. Pacienţii cronici copii sau adulţi au dreptul de a fi protejaţi iar calitatea vieţii şi viaţa lor este preţioasă pentru noi!”, a declarat prof. dr. Doina Azoicăi.

Autor: Sofia Filip
Foto: Arhiva Ordinea Zilei
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img